gołąbki bez zawijania
Składniki:
-500 gram mięsa mielonego
- 1 jajko
- 90 gram ziaren amarantusa ( na szybko można dać 2-3 łyżki suchej kaszy manny)
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1 papryka (żółta ładnie wygląda w daniu:)
- sól, pieprz, inne przyprawy (u mnie papryka ostra, tymianek i majeranek)
Do miski z mięsem mielonym wbić jako, dodać poszatkowaną kapustę, ugotowane ziarna amarantusa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz przyprawy. Wymieszać. Uformować kotlety. Usmażyć na teflonie na łyżeczce tłuszczu.
Z podanej porcji wychodzi 10 średnich kotletów/gołąbków. Polecam zalać je sosem pomidorowym i zapiec chwilę w piekarniku.
Banalny sos pomidorowy - Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, podgrzać w rondelku, dodać podsmażoną cebulkę, czosnek, łyżeczkę masła i przyprawy. Zmiksować. Zjadać ze smakiem :) ja ten sos robię najczęściej do pulpetów.