SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237234

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wariacja nt. gołąbków
gołąbki bez zawijania

Składniki:
-500 gram mięsa mielonego
- 1 jajko
- 90 gram ziaren amarantusa ( na szybko można dać 2-3 łyżki suchej kaszy manny)
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1 papryka (żółta ładnie wygląda w daniu:)
- sól, pieprz, inne przyprawy (u mnie papryka ostra, tymianek i majeranek)

Do miski z mięsem mielonym wbić jako, dodać poszatkowaną kapustę, ugotowane ziarna amarantusa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz przyprawy. Wymieszać. Uformować kotlety. Usmażyć na teflonie na łyżeczce tłuszczu.

Z podanej porcji wychodzi 10 średnich kotletów/gołąbków. Polecam zalać je sosem pomidorowym i zapiec chwilę w piekarniku.

Banalny sos pomidorowy - Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, podgrzać w rondelku, dodać podsmażoną cebulkę, czosnek, łyżeczkę masła i przyprawy. Zmiksować. Zjadać ze smakiem :) ja ten sos robię najczęściej do pulpetów.



2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Sernik z kaszą jaglaną

Składniki, których potrzebujesz:
(na okrągłą blachę ok. 25 cm)

1 kg twarogu półtłustego,
6-7 jajek (w zależności od wielkości),
100 gram ugotowanej na miękko kaszy jaglanej,
80 gram masła,
szczypta soli,
słodzik,
opcjonalnie: rodzynki, aromat waniliowy, kardamon, skórkę pomarańczową.


1. Wyjmij masło z lodówki, żeby trochę zmiękło.
2. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem (jak masz taką w torebką to wysyp z torebki) i ugotuj w wodzie wg wskazówek z opakowania.
3. Oddziel żółtka od białek.
4. Utrzyj żółtka z cukrem i masłem na jednolitą masę (ala kogel-mogel- smaki dzieciństwa… )
5. Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli. Na koniec dodaj słodzik do smaku.
6. Do masy z żółtek i masła dodawaj stopniowo twaróg i kaszę jaglaną.
7. Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
8. W tym momencie możesz dodać przyprawy oraz dodatki, które lubisz.
9. Ciasto piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni (góra/dół) przez 50-60 minut. Mój piekł się 60 minut, ale pod koniec warto obserwować co się dzieje.

Lepiej nie otwierać piekarnika dopóki ciasto nie ostygnie, żeby nie opadło.


Makro dla jednej porcji (1/8 całości):

Kcal: 307

B: 19,2
Tł: 18,9
WW: 14,2

Na zdjęciu do sernika dodałam mus z malin

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anchy MISS SFD
Ekspert
Szacuny 181 Napisanych postów 2338 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 72200
Chlebek bananowo-daktylowy


Składniki:
-mąka gryczana 150g
-mąka kokosowa 50g
-2 jajka
-olej kokosowy 50g
-daktyle 200g
-banany 350g najlepiej dojrzałe
-proszek do pieczenia - u mnie ekologiczny (kamień winny)

Wykonanie:
Blenderem miksujemy daktyle i 300 g bananów (pozostałe 50g zostawiamy do dekoracji acz nie jest to konieczne ). Dodajemy jajka, olej kokosowy i miksujemy ponownie. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy bananowo-daktylowej. Masę wlewamy do keksówki i pieczemy ca godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu ciasto jest lekko wilgotne ale nie zakalcowate. Smacznego



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anchy MISS SFD
Ekspert
Szacuny 181 Napisanych postów 2338 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 72200
anchy
Chlebek bananowo-daktylowy


Składniki:
-mąka gryczana 150g
-mąka kokosowa 50g
-2 jajka
-olej kokosowy 50g
-daktyle 200g
-banany 350g najlepiej dojrzałe
-proszek do pieczenia - u mnie ekologiczny (kamień winny)

Wykonanie:
Blenderem miksujemy daktyle i 300 g bananów (pozostałe 50g zostawiamy do dekoracji acz nie jest to konieczne ). Dodajemy jajka, olej kokosowy i miksujemy ponownie. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy bananowo-daktylowej. Masę wlewamy do keksówki i pieczemy ca godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu ciasto jest lekko wilgotne ale nie zakalcowate. Smacznego

Wartości w 100g:
B 5,4
T 8,1
W 34,9




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anchy MISS SFD
Ekspert
Szacuny 181 Napisanych postów 2338 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 72200
Upa chciałam edytować,żeby dodać wartości,a zacytowałam... Przepraszam

Budyń jaglany

Składniki:
-kasza jaglana 60g
-mleko kokosowe (można użyć dowolnego ) 200g
-whey 20g (u mnie bez)
-banan 100g

Zresztą dodatki można wybrać dowolne w zależności od tego na co mamy ochotę.

Wykonanie:

Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie. Gotujemy w połowie mleka i 1/4 szklanki wody do wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodajemy resztę mleka,banana,whey i miksujemy blenderem na gładki mus. Im dłużej miksujemy tym delikatniejsza konsystencja.

Wartości z mlekiem kokosowym i wheyem:
B 25,2 g
T 19,1 g
W 64,2

Na zdjęciu wersja kokosowa i czekoladowa z kakao

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Fasolowy murzynek

Kupiłam sobie nową silikonową foremkę, więc musiałam przetestować jakiś przepis. Padło na ciasto fasolowe. Jak zwykle zmiksowalam kilka przepisów i wyszło przepyszne.

Składniki:
4 jajka
puszka czerwonej fasoli
Olej kokosowy (opcjonalnie, nie jest niezbędny) - płaska łyżka
3 łyżeczki kakao
5 namoczonych wcześniej daktyli
1 banan

Dodatki (u mnie):
Morele suszone (20 gram, ok. 6 szt)
Orzechy pekan (6 szt.)
Wiórki kokosowe doposypania

1. Białka ubić na sztywną pianę
2. Zblendować pozostałe składniki (poza dodatkami).
3. Dodać białka i delikatnie wymieszać
4. Na koniec dodać wybrane dodatki.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut (do suchego patyczka)

Ja sobie podzieliłam na 4 porcje i mi wyszło:

Kcal 302 BTW 13/17/26 1 kawałek


Smacznego





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
NALEŚNIKI GRYCZANE

50-60 g mąka gryczana
1 jajko
woda gazowana
proszek do pieczenia
10g odżywka białkowa (opcjonalnie)
cynamon (opcjonalnie)

wszystko razem blendujemy (lub bardzo dokładnie mieszamy)

smażymy naleśniki na patelni przesmarowanej olejem kokosowym. Powinny wyjść 2-3szt, zależy jak dużą macie patelnie i jak grube chcecie mieć naleśniki.

Polewa to kakao + isolat, rozrobione w małej ilości wody

Polecam : kakao + banan + isolat + odrobina wody (można dac tu pół awokado)
do srodka i na wierzch.
Ideał!




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
Kotleciki z kurczakiem i ryżem

150 gram piersi z kurczaka
50 gram ryżu
jajko
majeranek, sól, pieprz, czosnek suszony
1/4 papryki

Przyprawiamy kurczaka i następnie blendujemy na 'papkę'. Dodajemy ugotowany ryż i pokrojoną paprykę w kostkę. Dodajemy jajko i wszystko mieszamy. Smażymy na oleju kokosowym do zarumienienia. Wyszły mi 3 kotleciki. Na początku masa jest dość luźna, ale przy smażeniu ładnie się scala. Posypałam szczypiorkiem i mozzarellą.


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
ZWIERZAKI Z PIECA

30g mąki gryczanej
30g mąki kasztanowej
10g mąki kokosowej
20g odzywki (u mnie allnutrition nugat)
soda, cynamon
karob 5g
jajko
woda
truskawki mrozone 150g, banan 40g

mąki, odzywke, cynamon, sode i karob wymieszać, dodac żoltko i wodę, wyrobić gładka masę
białko ubić, dodac do masy
piekarnik nagrzac do 180st
foremki wysmarowac olejem kokosowym
nałożyć mase do foremem i piec około 20min

Truskawki mrożone przelac ciepla woda (albo rozmrozić wczesiej) zmiksowac z bananem.









...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Chleb żytni na zakwasie z MASZYNY
(dawno temu zastanawiałam się jak taki zrobić, jeśli ktoś miał taki sam problem i nie znalazł optymalnego przepisu to się dzielę)

Zaczyn:
- 120g zakwasu
- 100g mąki
- 100g wody
Mieszamy razem, odstawiamy na 8h

Chleb
- zaczyn (te już po 8h)
- woda 150-200ml
- mąka 400g
- łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli

Składniki wkładamy do pojemnika tak aby sól była jak najdalej od zaczynu (czyli najlepiej w takiej kolejności jak podałam). Ustawiamy maszynę na program zagniatania ciasta - jeśli ktoś chce to w odpowiednim momencie dodaje nasiona, etc, oraz wyciąga "śmigiełka". Gdy program się skończy należy odczekać aż ciasto wyrośnie (nie otwieramy maszyny! zostawiamy tak jak się skończyło) - u mnie jest to około 1h, wyrasta wtedy do 70-75% wysokości formy. Po odpowiednim (gdy już wyrośnie) czasie włączamy program pieczenie.

Przepis jest raczej taki jak na zwykły chelb ale kluczem jest to żeby dać ciastu czas na wyrośnięcie, zazwyczaj programy w maszynach mają za krótki czas wyrastania dla chlebów na zakwasie - więc sterujemy tym trochę tak "manulanie".

Według w/w przepisu robiłam kilkanaście różnych chlebów i tych typowo żytnich pełnoziarnistych (na mące 2000) i chlebów mieszanych (głównie w proporcjach 50% żytniej - 50% pszennej), zawsze wychodził idealny.

Ilość wody trzeba trochę indywidualnie dobrać, ja posiadam mąkę "wiejską" - prosto z młyna i zauważyłam że w jej przypadku trzeba nieco mniej wody, ale to każdy musi sprawdzić osobiście.
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium