Istnieją zarówno węglowodany proste o niskim indeksie glikemicznym (IG) np. pomarańcza (35), jak i węglowodany złożone o wysokim indeksie glikemicznym np. ryż biały (70).
IG odpowiada za podwyższenie poziomu glukozy we krwi - im wyższe IG tym większy wpływ.
A z tego co zrozumiałem po przeczytaniu kilku artykułów (nie wiem czy do końca poprawnie) to, że wysokość IG ma wpływ na odkładanie się tkanki tłuszczowej, bo wydziela się insulina, która jest odpowiedzialna za magazynowanie tych węglowodanów.
Więc dlaczego ludzie na diecie wybierają raczej ryż biały niż pomarańcze ?
Wiadomo też, że jeśli posiłek jest jedzony z tłuszczami, to poziom cukru we krwi będzie niższy, bo opóźnia się wchłanianie, czyli będzie niższe IG.
No ale co z tymi owocami, albo ogólnie cukrami prostymi o niskim IG ? Dlaczego kulturyści tak ich unikają ?