Jak wiemy gdy mamy ograniczone fundusze , musimy troszkę pokombinować a także śledzić promocje i nauczyć się gotować…
Zacznę od promocji , powinniśmy kupować na zapas. Niektóre produkty które można zamrozić(mięso, ryby) lub sypkie jak ryż czy kasza jeśli są w atrakcyjnej cenie . Pozwoli nam w dłuższej perspektywie czasu zaoszczędzić pieniądze.
Na forum mamy takie tematy gdzie użytkownicy piszą o atrakcyjnych promocjach :
-https://www.sfd.pl/GDZIE_NAJTANIEJ_Promocje,_nowości__wpisujemy_tutaj!-t536287.html
-https://www.sfd.pl/__TANIE_KUPOWANIE__-t984421.html
Białka
Teraz wymienię składniki w diecie na jakich można bazować.
Źródła białka(B-T-W- na 100gram):
-wątróbka wieprzowa (22-3,4-2)
-wątróbka drobiowa(19-6-0)
-wątróbka indycza(18-16-2) --- tłuste części zazwyczaj się usuwa także zmniejsza zawartość tłuszczu
-serca drobiowe(16-9-0)
-serca indycze(17-5-0)
-serca wołowe(20-4-0)
-żołądki drobiowe(18-4-0)
-żołądki indycze(19-4-0)
Powyższe podroby można kupić od 3-8zł za 1kg.
Łatwo sobie wykalkulować że opierając swoje dietę na powyższe produkty nie musimy ponosić dużych kosztów.
Kilka przykładów osób opierających swoje diety na powyższych produktach :
https://www.sfd.pl/_Czas_w_końcu_zacząć_blood&guts_foty_strona_27-t940618.html
Czy swojego czasu i na wątróbce wieprzowej :
https://www.sfd.pl/Kulturystyka_siła,sprawność,piekno:cel:_być_mistrzem_na_MP_2015-t879263.html
Przepisy z działu Kuchnia SFD:
https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html?search=wątróbka
https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html?search=żołądki
Z ryb :
Makrela wędzona (nie doceniana ze względu na zawartość omegi 3) na 100 gram ma od 1-2 gram
Śledź na 100 gram tak samo od 1-2 gram , cena za 1kg można kupić w promocji od 8-12zł. Pomimo że w dietach króluje łosoś który jest DROGI.
Z „chudych” ryb tanio można kupić w promocji mintaja i morszczuka , filety mrożone w promocji od 7-10zł za 1kg.
Źródła węglowodanów .
Króluje ryż , ryż , ryż iiii płatki owsiane . Nikt za to nie przejdzie na rynek i nie spojrzy co w workach sprzedają np. kasza gryczana , kasza jaglana , kasza kuskus, kasza jęczmienna , wszystko w cenie za 3-6zł/kg.
Nie trzeba kupować pakowanych w woreczkach w sklepie i przepłacać 100% dodatkowo więcej chemii przechodzi do żywności przez woreczki.
Co do ryżu są promocje że luzem jest 2kg do kupienia jak ostatnio w biedronce, zresztą można poszukać na aukcjach gdzie można w przyzwoitej cenie kupić np.. worek 5kg.
Warzywa
Zimą wiadomo warzywa są drogie , lecz mamy alternatywę a warzywa bulwiaste jak : seler, marchew, pietruszka czy burak ( dużo właściwości zdrowotnych). W większości w dietach są pomijane lecz mimo niskiej ceny są wartościowym źródłem witamin i minerałów a warzywa o tej porze roku jak pomidor i ogórek do najlepszych nie będą należeć .
Alternatywą na pewno będą mieszanki mrożone lub pojedyncze warzywa , bardzo fajnym rozwiązaniem jest zrobienie zupy brokułowej.
Krótki przepis :
https://www.sfd.pl/Zupa_Brokułowa_-t1057687.html#
Źródła tłuszczy
Powyższe podroby , makrela , śledź , jajka , masło 82% , siemie lniane , orzechy włoskie , olej rzepakowy nierafinowany .
Smażyć można na smalcu i na maśle klarowanym co łatwo można zrobić w domowych warunkach .
Mam nadzieje że ten poradnik pomoże nowym użytkownikom , przełamać stereotypy że składniki w diecie nie muszą być drogie. Temat aktualizowany w przepisy z podrobami i nie tylko.
Pozdrawiam