2 pomidory
5 jajek
4 plasterki sera żółtego - 50-70g
szynka lub inne mięsiwo (ja pokroiłem cieniutko upieczonego fileta z indyka)
5g masła klarowanego
sól, pieprz, oregano, papryka słodka
Przygotowanie:
Pomidory parzymy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki, następnie kroimy na dość grube plastry (potem się znacznie skurczą, bo odparuje woda).
Na średniej wielkości patelni dajemy masło klarowane i wrzucamy pokrojone pomidory, aby zajmowały całą patelnię. Przykrywamy przykrywką i dusimy, aż cała woda z nich odparuje (można po jakimś czasie odkryć patelnię, aby szybciej pomidory odparowały). Gdy to się stanie to przykrywamy pomidory szynką/mięsem i dalej chwilkę dusimy. Następnie wlewamy na całość jajka (nie rozbełtujemy ich, tylko wlewamy całe, tak jakbyśmy robili jajka sadzone). Solimy i pieprzymy i znów dusimy pod przykrywką aż się lekko zetną. Wtedy przykrywamy całość serem żółtym, posypujemy oregano i papryką słodką i zostawiamy pod przykrywką na kolejne 2 minuty, aby ser się roztopił.
Ściągamy z patelni i gotowe
Ja wcinam z ketchupem i chlebem razowym
BTW dla 4 jajek M, 60g sera i 90g indyka
Kcal: 686
B: 63
T: 46
W: 7
Hard work & dedication