Sorge27RafalRRRRA skąd wiadomo ile jest oliwy w oliwie?
To akurat wiadomo. Wystarczy przeczytać etykietę. W przeciwieństwie do oliwy "masło, tak jak inne tłuszcze zwierzęce, zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 67% wagi), które wpływają na wzrost poziomu cholesterolu we krwi i w konsekwencji zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby krążenia. W skład masła wchodzą też duże ilości cholesterolu - ok. 220 mg w 100 g. Jest to prawie dzienna norma cholesterolu pokarmowego, tzn. tego, który dostarczamy organizmowi z jedzeniem."
Oliwa zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które najbardziej obniżają poziom cholesterolu. Skuteczność oliwy przy obniżaniu cholesterolu potwierdziły liczne badania. Najlepiej spożywać ją na surowo, bo wtedy ma najkorzystniejsze działanie na nasz organizm.
Zmieniony przez - Sorge27 w dniu 2013-09-20 09:30:27