Producent napisał jak to się robi na 1 szklankę kaszy jaglanej. Oczywiście sprawdziłem ile to jest - około 200g, także w miarę równo.
Odmierzamy sobie te 200g kaszy jaglanej, bądź 1 szklankę. Następnie wsypujemy zawartość do sitka. Najpierw przepłukujemy zimną wodą, potem wrzątkiem. Ma to na celu pozbycie się "goryczki". Później nalewamy 2 szklanki wody do garnka i zagotowujemy wodę. Dodajemy sól.
Jeśli woda się zagotowała to możemy już wrzucać naszą kaszę (po wcześniejszych zabiegach kosmetycznych). Gotujemy na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem.
Dodam od siebie, że w czasie gotowania warto tam zaglądnąć i sprawdzić co się dzieje. Rekomendowane 2 szklanki wody w których gotujemy kaszę to moim zdaniem za mało - ja podlewałem trochę wody jeszcze.
No i chyba tyle kasza smaczna, miła odskocznia. Moim zdaniem świetnie by smakowała na słodko z owocami. Kasze jaglaną miałem z firmy "Sante". Tam na opakowaniu też opisany jest ten sposób przygotowania.
pzdr.
Zmieniony przez - arnold69 w dniu 2013-07-09 17:07:54
Zgodny z regulaminem.