Kulki z kaszy jaglanej z w wiórkach kokosowych ( a’la Rafaello )
Niestety nie zdążyłam zrobić fotki zanim zostały pożarte, ale każdy wie jak powinno owo cudo wyglądać
0,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
8 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka stewii
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina startej laski wanilii
migdały całe- kilka sztuk
Gdy ugotowana kasza ostygnie dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 5 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Podgrzewać ok. minuty mieszając. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z cytryny, stewią i wanilią. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 3 dg wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Można umieścić w kulce migdał. Schłodzić.
Torcik naleśnikowy:
32g wheya u mnie smak czekolada
owsiane zmielone na mąkę 60g
jajo 1 szt, szczypata soli
olej kokosowy do smażenia ok 5g (przydaje się, bo whey trochę sie klei do patelni)
truskawki mrożone 100 zmiksowane na mus (ja dodalam szczyptę stewii- cóż, była niedziela
Wszystko oprócz truskawek miksujemy z wodą na ciasto naleśnikowe, dosć rzadkie, smażymy grubsze naleśniki, ile wyjdzie. Kroimy na cztery części i budujemy dwie wieże z trójkątów przekładając cienko masą z truskawek, bo nadmiar i tak wypłynie. Resztą musu polewamy wierzch
Sernik z jogurtu naturalnego greckiego (foto tyż nie udało się zrobić, ale wyglada jak normalny sernik
)
jogurt naturalny grecki 500g/ lub twaróg półtłusty mielony 500g
mąka ziemniaczana 45g
masło prawdziwe roztopione 30g
jajko 2 szt
stewia do smaku (wystarczy dosłownie łyzka)
wiórki kokosowe 20g
Zółtka ucieramy ze stewią, dodajemy masło, jugurt lub twaróg mielony, miksujemy na masę, białka ubijamy ze szczyptą soli, mieszamy z masą serową. Przekładamy do naprawdę małej foremki np małej keksówki, ja piekłam z papierem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy 45 min w 180'C. Lepiej sprwdzać PO 30 min bo to cienkie jest, żeby nie spłonęło na wyngiel najlepsze na drugi dzień.
I jeszcze jeden mój wynalazek
Chleb gryczany z daktylami uwaga, zawiera drożdże i ciutkę mąki żytniej razowej! powstał jako alternatywa dla kasz i ryżu którymi zaczęłam ... po dwóch miesiącach... w związku z zakazem glutenu.
200g mąki gryczanej
50g mąki żytniej razowej (lub 100 g zakwasu żytniego hydracja około 50%, wtedy należy zmniejszyć ilość wody o 50 g)
50g płatków owsianych w całości
20g pestek dyni
20g siemienia lnianego
40g daktyli posiekanych
7 g drożdży suchych (opcjonalnie przy użyciu zakwasu 2-3 g na pożywkę)
300g wody
(jak ktoś nie może drożdży to próbować na zakwasie, ale ja pomimo niepisanego mistrzostwa w wypiekach chleba, na zakwasie gryczanym poległam)
Wszystko wymieszać łyżką, lub w maszynie do chleba. Przełozyć do blachy (mała keksówka) wyrastać przez 20 min, piec 45 min w 185'C. Studzić na kratce. Uwaga- silnie uzależnia
Z tego wychodzi mi chlebek wys 4-5 cm. Oczywiście chleb na zakwasie będzie wyrastał dłużej niż 20 min, nawet do 3 godzin. Chleb podczas wyrastania
nie powinien podwoić objętości, wtedy się lekko zapada, co nie wygląda estetycznie
Zmieniony przez - jo1984 w dniu 2013-05-10 20:25:18
Zmieniony przez - jo1984 w dniu 2013-05-10 20:26:22