SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237133

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 46 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4933
Wrzucam przepis na pizzę na cieście razowym.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej razowej (tj. typ 2000)
10 g drożdży suszonych lub 20 g zwykłych, świeżych
6 łyżek oliwy
3/4 szklanki wody
1/2-1 łyżeczki soli
sos:
2-3 pomidory
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
farsz (według własnego uznania) u mnie:
pierś z kurczaka ( u mnie ok. 180 g)
cebulka
1/2 papryki czerwonej
200 g pieczarek
60 g kukurydzy konserwowej

Na wierzch:
mozarella (125 g cała kulka)

Mieszam składniki ciasta i zagniatam. Ważne by ciasto było wilgotne, jak będzie za suche, to potem będzie twarde. Zostawiamy na 1 - 1,5 godz do wyrośnięcia.
W tym czasie na patelni robię sos. Pokrojone pomidory (w kawałkach, najlepiej bez skórki) podsmażam na oliwie, doprawiam i podgrzewam, aż się rozpadną.
Później robię farsz. Duszę na patelni cebulkę z papryką, dodaję pierś, pieczarki, przyprawiam do smaku.
Po wyrośnięciu ciasto przekładam na papier posypany mąką. To ważne, bo ciasto nie jest zbyt elastyczne (jak pszenne jasne) dlatego od razu trzeba je położyć na papierze i najlepiej lekko rękoma rozgniatać. Możecie też pomóc sobie wałkiem, ważne by nie przenosić, by się nie porwało.Rozgniatam na cienki placek.
Nakładam sos pomidorowy, farsz oraz pokrojoną mozarellę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni 20-25 minut.
Kawałek (połowa kawałka ze zdjęcia) ma ok. 490 kcal, 24 g białka, 22 g tłuszczy, 48 g węgli (ja nie wliczałam warzyw)


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 2975 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22214
Strączki

Natknęłam się na parę pytań odnośnie ciecierzycy, więc wrzucam przepis na to co zwykle jem i lubię.
Hummus pewnie jest znany większość z Was, może nawet powielam ten przepis, więc z góry przepraszam

Hummus z ciecierzycy
ciecierzyca ugotowana - dowolna ilość
czosnek ok 2 ząbki na 200g ziaren
oliwa z oliwek
sok z cytryny

świeżo mielony pieprz
sól
ew. odrobina wody z gotowania ciecierzycy lub przegotowanej
opcjonalnie: natka pietruszki, tahini/uprażone ziarna sezamu

Ciecierzycę zblendować na krem z dodatkami. Jeśli jest za gęsty można dodać trochę wody. Ostatnio robię bez tahini/sezamu i też jest bardzo dobra. Czasem dodaję posiekaną natkę pietruszki.

Sola z krewetkami i ciecierzycą - zaczerpnięte z Kwestii Smaku
masło klarowane
1 cebula
250 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku, pieprz cayenne (lub do smaku)
sok z 1/2 cytryny
200 g pomidorów (jeśli z puszki to z sosem)
bulion
100 g surowych krewetek
ok 150 g ugotowanej ciecierzycy
250 g filetów soli bez ości i skóry
natka pietruszki

Rozgrzać masło na patelni, dodać pokrojone cebulkę i ziemniaki, przykryć i dusić przez kilka minut. Dodać czosnek i przyprawy, gotować przez chwilę, wlać sok z cytryny, pomidory, 1/4 szklanki bulionu, sól, przykryć i dusić przez 15 - 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać surowe krewetki i ciecierzycę, wymieszać, położyć filety soli na wierzchu. Przykryć naczynie i gotować przez 8 minut, można delikatnie przemieszać składniki.
Gdy ryba się ugotuje posypać natką pietruszki.

Można zrobić bez ziemniaków i zjeść np. z ryżem, albo dodać inne warzywo, np. selera. Ja czasem robię z ziemniakami bo nie jem glutenu i robię sobie taką rozpustę

Pasta z białej fasolki
150 g ugotowanej białej fasolki
ząbek czosnku
sól
pieprz
majeranek
cząber
oliwa z oliwek

Zblendować fasolę z czosnkiem i przyprawami oraz oliwą. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać wody.

Zarówno hummus jak i pasta świetnie smakują ze świeżymi warzywami (machewka, seler naciowy, cykoria itd.) jako dip, albo "sos" do mięsa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 46 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4933
Naleśniki razowe z twarogiem.
Składniki:
- 150 g mąki razowej (pszenna typ 2000)
- ok. 320 g mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 1 jajko
- 250 g twarogu półtłustego
- oliwa z oliwek do smarowania patelni
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jabłko


Z mąki, jajka, mleka robimy ciasto. Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni.
Twaróg mieszamy z jogurtem tak, aby powstała z tego dość jednolita masa. Dodajemy starte na tarce z grubymi oczkami jabłko. Do masy można dodać cynamon, jeśli lubimy.
Wykładamy masę twarogową na bliny i zawijamy jak kto lubi.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 naleśników.
1 naleśnik ma ok. 200 kcal, 13 g białka, 6 g tłuszczy, 24 g węglowodanów


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 163 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15126
Prościutki przepis na gulasz wołowy
ok 300g wołowiny
2marchewki
8 pieczarek
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
odrobina pora
przecier/koncentrat pomidorowy ok 200ml
bulion
przyprawy wedle uznania (ja użyłam pieprzu, soli, majeranku, oregano, pieprzu ziołowego)
Mięso podsmażamy. Na oddzielnej patelni podsmażamy pieczarki, żeby puściły wodę, dodajemy warzywa. Zalewamy bulionem. Wszystko niech się trochę podusi. Dorzucamy mięcho. Dusimy wszystko ok 1,5h. Jak mięso będzie już miękkie wlewamy przecier i dusimy ok 15min. Można dodać jeszcze paprykę, będzie kolorowy. Ja nie dodaje, bo nie przepadam.
Na zdjęciu połowa gulaszu.




Zmieniony przez - martynka03 w dniu 2013-04-30 15:43:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 501 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 14246
Tortilla razowa z indykiem i pastą z czerwonej fasoli:


Tortilla:
z przepisu Etrali na naleśniki żytnie, tylko że daję mniej wody i
nie odkładam do lodówki.Można go znaleźć tutaj:
https://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni,_czyli_nasze_babskie_przepisy_;_-t696301-s28.html

Robię je także grubsze. Z tej porcji wychodzi mi cztery naleśniko-tortille.

Pasta:
100-150g suchej czerwonej fasoli
sól
1 ząbek czosnku
czerwona papryka (albo słodka abo chilli, jak kto lubi)
troszkę kminku

Fasolę moczymy, gotujemy do miękkości - pod koniec solimy. Nie odlewamy całej wody, zostawiamy trochę i wraz z nią blendujemy fasolę, dodajemy również wyżej wymieniona przyprawy.

Nadzienie:
Indyka kroimy w kosteczkę i robimy w dowolnych przyprawach, ale jeżeli miałabym coś zasugerować to KONIECZNIE dodajcie imbir. Świetnie się komponuje. Indyka robiłam w piekarniku, ok. 15-20 minut, temperatura 180 stopni.

Dodatki, które idealnie współigrają z tym daniem:
+ ser żołty
+ kukurydza (troszkę do smaku, mus!)
+ sos tzatziki

Sos tzatziki:
200g jogurt naturalny
łyżeczka octu winnego
1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
bazylia
sól/pieprz do smaku
ogórek zielony pokrojony w kosteczkę

Ogórków nie trzeba odduszać. To jest sos tzatziki, który wychodzi za każdym razem i w końcu mi smakuje.

Łączymy wszystkie składniki i voila. Powstaje Tortilla razowa z
indykiem orz pastą z czerwonej fasoli. Podawałam z sałatą lodową, rzodkiewką i czerwoną papryką polanymi sosem tzatziki.

2 takie naleśniki, z proponowanym pełnym zestawem składników to dostarczają
nam:



A teraz przepis z moich rodzimych podkarpackich stron, czyli...
Proziaki żytnie razowe



* Proziak z serduszkiem dla chłopaka
** wersja z kotlecikiem kurczakowo-serowo-jajecznym

Skąd taka śmieszna nazwa? Proza to inaczej soda, dzielę się
wiedzą, którą zdobyłam od mamy.

Szybkie do zrobienia, jeżeli akurat mamy ochotę na coś a'la bułki i
nie mamy pieczywa razowego na zakwasie! Zainspirował mnie kolega, który podczas majowej podróży wcinał wersję pszenną proziaków zrobioną przez jego babcię i mu pozazdrościłam.

Składniki:
ok. 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
150g kefiru
1 jajko
troszkę soli

Na stolnicę wysypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy sodę, sól i mieszamy. Następnie robimy zagłębienie do którego wlewamy kefir i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę
(być może będziesz potrzebowała więcej niż podałam w przepisie).
Ugniatamy aż uzyskamy konsystencję, która nie będzie strasznie lepka i da się to nasze ciasto rozwałkować. Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkujemy na wysokość ok. 1,5cm.
Tworzymy kształty jakie nam się podobają (u mnie kółka i owale).

Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu) i kładziemy nasze proziaki. Smażymy po ok. 7 minut z każdej strony na dosyć dużym ogniu.
Nie polecam robić ich w piekarniku.

Gotowe!

Zmieniony przez - liqierek w dniu 2013-05-06 21:03:17

A tak walczę ja http://www.sfd.pl/liqierek_bezalkoholowy-t909754.html

Good things come to those who work their asses off the couch.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Kulki z kaszy jaglanej z w wiórkach kokosowych ( a’la Rafaello )
Niestety nie zdążyłam zrobić fotki zanim zostały pożarte, ale każdy wie jak powinno owo cudo wyglądać
0,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
8 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka stewii
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina startej laski wanilii
migdały całe- kilka sztuk

Gdy ugotowana kasza ostygnie dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 5 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Podgrzewać ok. minuty mieszając. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z cytryny, stewią i wanilią. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 3 dg wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Można umieścić w kulce migdał. Schłodzić.

Torcik naleśnikowy:
32g wheya u mnie smak czekolada
owsiane zmielone na mąkę 60g
jajo 1 szt, szczypata soli
olej kokosowy do smażenia ok 5g (przydaje się, bo whey trochę sie klei do patelni)
truskawki mrożone 100 zmiksowane na mus (ja dodalam szczyptę stewii- cóż, była niedziela

Wszystko oprócz truskawek miksujemy z wodą na ciasto naleśnikowe, dosć rzadkie, smażymy grubsze naleśniki, ile wyjdzie. Kroimy na cztery części i budujemy dwie wieże z trójkątów przekładając cienko masą z truskawek, bo nadmiar i tak wypłynie. Resztą musu polewamy wierzch

Sernik z jogurtu naturalnego greckiego (foto tyż nie udało się zrobić, ale wyglada jak normalny sernik )
jogurt naturalny grecki 500g/ lub twaróg półtłusty mielony 500g
mąka ziemniaczana 45g
masło prawdziwe roztopione 30g
jajko 2 szt
stewia do smaku (wystarczy dosłownie łyzka)
wiórki kokosowe 20g
Zółtka ucieramy ze stewią, dodajemy masło, jugurt lub twaróg mielony, miksujemy na masę, białka ubijamy ze szczyptą soli, mieszamy z masą serową. Przekładamy do naprawdę małej foremki np małej keksówki, ja piekłam z papierem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy 45 min w 180'C. Lepiej sprwdzać PO 30 min bo to cienkie jest, żeby nie spłonęło na wyngiel najlepsze na drugi dzień.

I jeszcze jeden mój wynalazek
Chleb gryczany z daktylami uwaga, zawiera drożdże i ciutkę mąki żytniej razowej! powstał jako alternatywa dla kasz i ryżu którymi zaczęłam ... po dwóch miesiącach... w związku z zakazem glutenu.
200g mąki gryczanej
50g mąki żytniej razowej (lub 100 g zakwasu żytniego hydracja około 50%, wtedy należy zmniejszyć ilość wody o 50 g)
50g płatków owsianych w całości
20g pestek dyni
20g siemienia lnianego
40g daktyli posiekanych
7 g drożdży suchych (opcjonalnie przy użyciu zakwasu 2-3 g na pożywkę)
300g wody
(jak ktoś nie może drożdży to próbować na zakwasie, ale ja pomimo niepisanego mistrzostwa w wypiekach chleba, na zakwasie gryczanym poległam)
Wszystko wymieszać łyżką, lub w maszynie do chleba. Przełozyć do blachy (mała keksówka) wyrastać przez 20 min, piec 45 min w 185'C. Studzić na kratce. Uwaga- silnie uzależnia
Z tego wychodzi mi chlebek wys 4-5 cm. Oczywiście chleb na zakwasie będzie wyrastał dłużej niż 20 min, nawet do 3 godzin. Chleb podczas wyrastania nie powinien podwoić objętości, wtedy się lekko zapada, co nie wygląda estetycznie








Zmieniony przez - jo1984 w dniu 2013-05-10 20:25:18

Zmieniony przez - jo1984 w dniu 2013-05-10 20:26:22
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 459 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4986
Polecam-proste danie dla zabieganych.Ciecierzyca ugotowana do tego cebula usmażona na maśle z dodatkiem kurkumy,majeranku i tymianku,jajka w koszulkach kawałek ogórka wszystkoprzyprawione dodatkowo pieprzem i solą
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1879 Wiek 37 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 11828
Lady M
ja co prawda wrzucałam ten przepis do kuchni, ale niech i tu nie zginie

=====================================

Porcja:

- ok. 150g piersi z kuraka
- ok. 70g makaronu ryżowego
- mała marchewka
- sos sojowy
- przyprawa curry
- oliwa

Kuraka gotujemy, następnie kroimy w paski i przyprawiamy curry, marchewke kroimy w paski, wrzucamy razem na rozgrzaną patelnię na łyżke oliwy, dodajemy sos sojowy i dusimy razem ok. 7 minut

w międzyczasie "gotujemy" makaron ryżowy (czyli w praktyce zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem ok. 3 minuty), potem wrzucamy na patelnie i mieszamy z resztą

oto jak całość wygląda na talerzu:





SMACZNEGO!

Wartości odżywcze na tą porcje (nie liczyłam przypraw):
B: 40
W: 65
T: 2




Zmieniony przez - Lady M w dniu 2011-02-09 08:03:28



Jem właśnie Niebo w gębuni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
Na prośbę figi79 wrzucam przepis na bezglutenową tortillę. Nietstey fotki nie mam.

TORTILLA BEZGLUTENOWA

SKŁADNIKI NA 2 GRUBE TORTILLE LUB 3 CIENKIE:
• 55g mąki bezglutenowej
• 55g mąki kukurydzianej
• roztrzepane jajo
• sczypta soli
• 250ml wody

WYKONANIE:
Połączyć w misce suche składniki, dodaĆ jajko i wodę. Masa ma być dość rzadka. Przelać do miarki kuchennej. Wylać na małą, nieprzywierającą patelnię i ustawić średni płomień. Obracać patelnią by ciasto równo pokryło dno. Smażyć aż brzegi tortilli zaczną odchodzić. Przewrócić placek na drugą stronę, aby go lekko wysuszyć. Przerzucić na papier do pieczenia i posypać mąką. Następnie przykryć drugim kawałkiem papieru, aby placek pozostał miękki. Jeżeli tortille nie będą natychmiast wykorzystane, można je wystudzić i umieścić w hermetycznym pojemniku. Można je także zamrażać.

Myślę, że z samej mąki kukurydzianej też powinna wyjść.
Z tego przepisu robiłam, ale doszłam do wniosku, że tzw. mąka bezglutenowa jest bez większej wartości...lepiej ją zamienić np. na gryczaną.

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ciekawy pomysł na sałetkę, jakby się komuś poniewierała puszka tuny w domu bez kukurydzy
Letnia sałatka z tuńczyka:
1 puszka tuńczyka- kawałki w wodzie
50 gram ryżu brązowego
0,5 szt zielony ogórek długi lub dwa krótkie
1 szt mały pomidor
majonez do smaku (u mnie 15 gram)
sól i pieprz, bazylia świeża (lub suszona ostatecznie)
Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Chłodny mieszamy z tuńczykiem, pokrojonym w kostkę ogórkiem, pomidorkiem, bazylią posiekaną i majonezem. Doprawiamy do smaku.
Zielony ogórek nadaje sałatce orzeźwiający charakter.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium