SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237263

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 96 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2083
Witam! To moje poczatki, dzisiaj załozyłam dziennik :) I mam od razu pytanko kulinarne, a gdzie je zadam jak nie tu?

Kiedyś robiłam bakaliowiec. Chętnie bym go znowu zjadła, ale doradźcie mi coś. Czym można zastąpić krakersy?
Kruszy się je w snadardowym przepisie na spód, zalewa masłem, nasypuje się bakalie, orzechy itp. zalewa się mlekiem w puszce i piecze.
Mleko mogę zastąpić mlekiem niesłodzonym, ale co z krakersami? Macie jakis pomysł? Jest cos takiego pełnoziarnistego?


Zmieniony przez - kawu78 w dniu 2013-01-28 17:50:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 191 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5128
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
znalazłam na blogu Lepszy Smak - zrobię i ciekawa jestem jakby to było z innym mięsem - wygląda bardzo apetycznie cos jak szynka parmeńska

Suszona pierś z kaczki
“Robi się sama”, ale wymaga przynajmniej 3 tygodniowego zaplanowania i zamarynowania.

Składniki: (porcja dla 4 osób)
1 pierś z kaczki wraz ze skórą (świeża, nie mrożona!)
500 g grubej soli
zmielony czarny pieprz
pieprz Cayenne
zioła prowansalskie

dodatkowo:
gaza lub czysta bawełniana/lniana ściereczka

Wykonanie:
Pierś z kaczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na dno naczynia (o rozmiarach zbliżonych do wielkości filetu z kaczki) wsypać
1/3 soli, położyć mięso i obsypać dokładnie resztą soli, tak aby całkowicie je przykryła. Zakryć folią przezroczystą i wstawić do lodówki na 15 godzin. (Nie więcej, bo mięso będzie za słone!)

Wyjąć kaczkę z soli i dokładnie wytrzeć. Od strony mięsa posypać obficie czarnym pieprzem, pieprzem Cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Zawinąć w bawełnianą gazę i ewentualnie obwiązać sznureczkiem. Włożyć do lodówki, do szuflady na warzywa. (Jest to najmniej wilgotne miejsce, które sprzyja obsuszaniu.)

Pozostawić do ususzenia na dwa, trzy tygodnie.*

*Uwaga: Ja suszyłam pierś z kaczki miesiąc. Była idealna!

Kroić na bardzo cienkie plasterki. Podawać jako małą przekąskę lub dodatek do sałatki.

Smacznego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
Suszi z kaszy


W zasadzie różni się od tradycyjnego dwoma rzeczami:
- kasza zamiast ryżu
- nie dodaję cukru do octu ryżowego

100 g kaszy ( ważne żeby była drobna: jaglana, jęczmienna )
100 g łososia wędzonego
Papryka czerwona
Poł ogórka zielonego
Awokado
3 płaty nori
Wasabi
Ocet ryżowy ( 2 – 3 łyżki )

Kaszę tylko opłukuję chwilę pod bieżącą wodą żeby potem się kleiła i od razu gotuję wg czasu podanego na opakowaniu, istotnia jest ilość wody: 1: 1,5-2 ( kasza: woda ) … ale pilnujcie bo czasem trzeba wody dolać ( szybko się wygotowuje ). Po ugotowaniu przykrywamy i odstawiamy na jakąś chwilę. Wlewamy ocet ryżowy mieszamy i studzimy – żeby sobie palców nie poparzyć.

Jeśli ktoś ma swój patent na gotowanie kaszy „ na gęsto” to jak najbardziej :)

W międzyczasie kroimy w paski ogórek, paprykę, łososia i awokado ( można je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało ) .
Jeśli nie macie maty do sushi – można zwijać na kawałku folii aluminiowej.

Na macie układamy nori ( błyszczącą stroną do dołu ) – na to kaszę, ( na 3/4 powierzchni ), smarujemy pasek wasabi ( jak kto lubi uwaga! Oczyszcza zatoki ) układamy awokado, paprykę, ogórka, łososia i … zwijamy dość ciasno ale z wyczuciem, Kroimy w plastry ( jakie grube kto lubi - z tym że zasada jest taka, że 1 kawałek jest na raz do ust - więc krójcie na takie kawałki, żeby zmieścił się cały w otworze gębowym )

Jeśli kasza lepi się do rąk - zmoczcie palce

Oczywiście możecie dowolnie sobie przepis modyfikować w zalezności od zawartości lodówki i koncepcji: różne kasze , ryże, ryby, warzywa co komu w żołądku gra :)
Smacznego

i foto z mojego archiwum X

debiut ( jakiś czas temu )




Wariacje na temat:






Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-02-01 08:23:32

Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-02-01 08:24:50

Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-02-01 08:45:18

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 4595 Wiek 47 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 43352
Makrela na ostrej kapuście

Potrzebujemy:
1 nieduża kapusta pekińska
1 por
1 marchewka
1 wędzona makrela
2-3 łyżki octu z białego wina
7-8 łyżek oliwy extra virgin
Sól, pieprz, harissa (czosnek + czili, ale to nie to samo ;)

Do octu wlewamy po kropelce oliwe i ubijamy trzepaczka. Dodajemy szczyptę soli,pieprzu i pół łyżeczki harissy (można więcej). Kapuste drobno szatkujemy, dodajemy białą częśc pora tez drobna pokrojoną i mieszamy z sosem. Ostawiamy na pół godzinki. Makrele obieramy z ości, układamy na kapuście i ozdabiamy marchewką (ja robie z niej takie nitki obieraczką do warzyw). Smacznego !
Zamiast pekińskiej można uzyc zwyklej lub włoskiej kapusty, ale te trzeba wcześniej sparzyć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 532 Napisanych postów 8076 Wiek 42 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 66950
No to ja dołączę mój przepis na sałatkę z tuńczyka:
tuńczyk, kapary, pomidor, sałata, cebula, czosnek, przyprawy, odrobina octu i majonez albo jogurt.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
Niestety bez fotki, ale gwarantuję, że jest pyszne i strasznie proste w wykonaniu. Mojemu mężowi łosoś tylko w takiej postaci smakuje.

Łosoś z grilla w marynacie z mleczka kokosowego

SKŁADNIKI:
filety z łososia
pieprz
sól
1 łyżeczka kurkumy
pół opakowania mleczka kokosowego (200 ml)
olej do natłuszczenia rusztu (naczynia żaroodpornego)

PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, oprószyć solą i pieprzem. Mleczko wymieszać z kurkumą i natrzeć tą mieszanką łososia. Grillować z każdej strony po kilka minut. Upieczonego łososia polać pozostałą marynatą z mleczka kokosowego. Podawać wedle uznania: z ryżem, ziemniakami lub pieczywem i surówką ze świeżych warzyw.

Oczywiście mleczka można użyć duuużo mniej, bo dużo zostaje niewykorzystane, a szkoda.

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
A to danie przypomniało nam smaki Tajlandii

Ryż na mleku kokosowym
Ryż zalewamy mlekiem kokosowym i wodą (ja chyba ze 100 g mleka dałam, reszta woda, bo mi tak wychodziło z miski...proporcje wg uznania). Dosypujemy kurkumę. Wg. oryginalnego przepisu dodaje się jeszcze trawę cytrynową oraz liście kaffiru. Ja zamiast trawy i tych liści (swoją drogą nie wiem, gdzie takie coś można kupić) dodałam sparzoną skórkę z ok. połowy cytryny na ok. 15 minut przed końcem gotowania się ryżu. Dodałam też soli i pieprzu cytrynowego (później odkryłam, że ten pieprz ma cukier, więc chyba bez tego by się obeszło).
Przepis był dla ryżu białego, ale ja robiłam z brązowym i też wyszedł


Zmieniony przez - Agnese w dniu 2013-02-06 18:48:10

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Krewetki ze szpinakiem i jaglaną



Składniki:
- jaglana
- szpinak
- krewetki gotowane (obrane z pancerzyka)
- masło klarowane
- papryczka chilli
dodatki : suszone pomidory/pomidorki koktajlowe, camembert

Wykonanie:
Jaglaną ugotować.
Krewetki wysuszyć, naciąć wzdłuż "grzebietu" i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać szpinak*, pomidorki, wrzucić jaglaną, chilli, przyprawić (sól, pieprz, czasami daję też paprykę słodką). Na koniec dodać camemberta, jeśli bilans pozwala , żeby się rozpuścił.

* dzisiaj najpierw wyjęłam krewetki i dopiero wrzuciłam szpinak, ale można spróbować wszystko razem wymieszać od razu

Zmieniony przez - dontknow w dniu 2013-02-08 20:23:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 205 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4930
Papirus wersja home made.
Bierzemy kawał papieru do pieczenia, lekko polewamy tłuszczem, na to kładziemy mięsko (robiłam pierś, rozbity schab i rybkę), robimy pakunek, rozgrzewamy patelnie, zmniejszamy ogień do połowy i kładziemy pakunek i smażymy pod przykryciem przez 5 minut, przewracamy i znów 5 minut. Ogień nie może być zbyt duży bo się papier spali.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium