Suszi z kaszy
W zasadzie różni się od tradycyjnego dwoma rzeczami:
- kasza zamiast ryżu
- nie dodaję cukru do octu ryżowego
100 g kaszy ( ważne żeby była drobna: jaglana, jęczmienna )
100 g łososia wędzonego
Papryka czerwona
Poł ogórka zielonego
Awokado
3 płaty nori
Wasabi
Ocet ryżowy ( 2 – 3 łyżki )
Kaszę tylko opłukuję chwilę pod bieżącą wodą żeby potem się kleiła i od razu gotuję wg czasu podanego na opakowaniu, istotnia jest ilość wody: 1: 1,5-2 ( kasza: woda ) … ale pilnujcie bo czasem trzeba wody dolać ( szybko się wygotowuje ). Po ugotowaniu przykrywamy i odstawiamy na jakąś chwilę. Wlewamy ocet ryżowy mieszamy i studzimy – żeby sobie palców nie poparzyć.
Jeśli ktoś ma swój patent na gotowanie kaszy „ na gęsto” to jak najbardziej :)
W międzyczasie kroimy w paski ogórek, paprykę, łososia i awokado ( można je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało ) .
Jeśli nie macie maty do sushi – można zwijać na kawałku folii aluminiowej.
Na macie układamy nori ( błyszczącą stroną do dołu ) – na to kaszę, ( na 3/4 powierzchni ), smarujemy pasek wasabi ( jak kto lubi
uwaga! Oczyszcza zatoki ) układamy awokado, paprykę, ogórka, łososia i … zwijamy dość ciasno ale z wyczuciem, Kroimy w plastry ( jakie grube kto lubi - z tym że zasada jest taka, że 1 kawałek jest na raz do ust - więc krójcie na takie kawałki, żeby zmieścił się cały w otworze gębowym )
Jeśli kasza lepi się do rąk - zmoczcie palce
Oczywiście możecie dowolnie sobie przepis modyfikować w zalezności od zawartości lodówki i koncepcji: różne kasze , ryże, ryby, warzywa co komu w żołądku gra :)
Smacznego
i foto z mojego archiwum X
debiut ( jakiś czas temu )
Wariacje na temat:
Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-02-01 08:23:32
Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-02-01 08:24:50
Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2013-02-01 08:45:18