potrzebne:
1 jajko
230 g – 250 g oleju / oliwy
1 łyżka białego octu winnego (sok z cytryny)
1/2 łyżeczki soli (dla mnie za słone)
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy (czubata)
opcjonalnie: czosnek, pieprz, papryka itd.
słoiczek o średnicy trochę większej niż końcówka blendera;
Zamiast soli i octu można użyć sok z marynowanych cytryn, majonez może być też trochę kwaśniejszy, ogólnie jest sztywny i smaczny.
Końcówkę blendera schłodzić (nie schłodziłam i też wyszło).
Do słoika:
1 jajko (nie rozbić żółtka) + pozostałe składniki.
Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku (dotyka dna).
Pierwsze kilka sekund nie ruszamy blenderem, aż dolna część składników uzyska kolor i gęstą konsystencję.
Następnie powoli zmiksować wyższe warstwy tej masy (wyrównać gęstość).
W górach najważniejsze jest, by tam być i tak zwyczajnie się tym byciem cieszyć. http://www.sfd.pl/BlueCrocus_Po_zdrowie_i_sprawność-t887095.html