Składniki:
2 puszki odsączonej z zalewy białej fasoli konserwowej
6 jaj
proszek do pieczenia
½ cytryny ( potrzebne 2 łyżki soku )
60g odżywki białkowej ( ja dałam truskawę- whey 100)
1 łyżka oliwy
100g żurawiny suszonej ( równie dobrze mogą być rodzynki)
opcjonalnie miód lub stevia ( z braku stevii dałam 50g miodu prawdziwego)
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białko na sztywno.
Miksujemy fasolę na idealnie gładką masę, dodając kolejno po jednym żółtku, proszek do pieczenia, odżywkę białkową, miód, sok z cytryny i oliwę. Do tak przygotowanej masy wmieszać delikatnie łyżką ubitą wcześniej pianę z białek. Na koniec dodać żurawinę, rodzynki, czy co tam chcecie. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok.40-60min (do momentu aż będzie suche).
Po wyważeniu wszystkich składników całość zawiera: 1546 kcal, BTW (109/45/174)
Smacznego
Zmieniony przez - unplugged w dniu 2011-09-26 19:06:38