Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Carbo - warto stosować?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1161

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 552
Dzień dobry.

Sprawa jest tego typu. Jestem aktualnie na masie i wykonuję treningi siłowe. Treningi robię rano, ok. godzinę od wstania z łóżka, czasem ten czas jest krótszy. Nie jem żadnego posiłku przed treningiem, gdyż nie jestem w stanie jeść tak wcześnie, na czczo lepiej mi się trenuje, a poza tym biorę euthyrox po obudzeniu się i też muszę odczekać pewien czas, aż będę mógł zjeść. Czy w takim wypadku dobrym pomysłem jest stosowanie odżywki carbo? Kilka razy popijałem ją w trakcie treningu i potrafiłem mieć straszny zjazd energii i uczucie słabości, ale poczytałem trochę i mam mętlik w głowie. Jak to wpływa na gospodarkę insulinową? Czy lepszym pomysłem będzie sama woda, ew. izotonik + posiłek po treningu?
Będę wdzięczy na rozwianie wątpliwości.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 250 Napisanych postów 680 Wiek 50 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 16347
Swego czasu Paweł Kowalski na YT jadł 1700g ww jednego dnia, ale 450g z tego to była dekstroza. Moim zdaniem 1000g bez wspomagania JEST trudne. Toż to 1,2kg ryżu lub 5kg ziemniaków. Nawet objętościowo będzie tego ogrom. No chyba, że jemy kleik i popijamy colą. No i do tego białko - 300g to "tylko" 1,5kg cycka. Jeszcze woda... 5 litrów? To teraz zobacz jakie to są ilości...
Co do treningu - pełna zgoda. Ja nie pojmuję jak ludzie mogą w dzień treningowy jeść więcej ww niż DNT. Ja mam dokładnie odwrotnie. W nietreningowy jem więcej - bo więcej czasu, bo przejedzenie nie przeszkadza ćwiczyć.

Zmieniony przez - HTZ_fan w dniu 2025-04-06 10:26:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9161 Napisanych postów 83467 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705718
Odżywki carbo to zazwyczaj szybkie węglowodany (np. maltodekstryna, glukoza), które szybko podnoszą poziom cukru we krwi, co prowadzi do wyrzutu insuliny. Jeśli organizm reaguje na to nadmiernym wyrzutem insuliny, może dojść do zbyt szybkiego spadku cukru, co skutkuje uczuciem osłabienia, senności, drżeniem rąk, a nawet spadkiem wydajności na treningu. Właśnie dlatego niektóre osoby, szczególnie trenujące na czczo, źle reagują na carbo. Lepiej pij tylko wodę a potem posiłek .
1

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12449 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
Siemka
Ja osobiscie popijam carbo, ale glownie dlatego ze mam ponad 1000 g wegli w diecie na co dzien i jestem zmuszony upychac je gdzie sie da
W przypadku treningu siłowego (zwłaszcza krótkiego i intensywnego) organizm w dużej mierze polega na glikogenie mięśniowym, co oznacza, że rezerwy te są wykorzystywane do generowania energii. W teorii podaż węglowodanów prostych (np. carbo) w trakcie treningu mogłaby pomóc w utrzymaniu wysokiego poziomu energii, ale nie jest to koniecznością, aby trening był skuteczny.

Tutaj wazniejsze bedzie bazowanie na tym, co zjadasz na ostatnie posilki dzien przed treningiem. W trakcie silki mozesz dac elektrolity, czy jak masz ochote aminokwasy z woda.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 250 Napisanych postów 680 Wiek 50 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 16347
TomQ - dokładnie mam tak samo. I u mnie czuć różnicę czy w posiłku przedtreningowym mam ryż czy nie. Albo czy właśnie wezmę carbo na trening czy nie. W ogóle nie wyobrażam sobie ćwiczenia na czczo. Może to kwestia tego, jak ciężko i długo ktoś trenuje.
Mój rekord ww to jakieś 600-700g. Zupełnie nie wyobrażam sobie 1000g dziennie - jak Ty to robisz? I czy masz wrażenie, iż Twój organizm to wykorzysta do budowania muskulatury, a nie odkładania tkanki tłuszczowej?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Oczywiście, że możesz popijać carbo, czy też lepszej jakości węglowodany jak Virago w trakcie trwania treningu. Czy jednak będzie to akurat dla Ciebie lepsze rozwiązanie w jakikolwiek sposób, niż woda wysokozmineralizowana? Tego niestety nie wiem. Przede wszystkim należy to sprawdzić na sobie i dobrać odpowiednio do celu treningowego i rodzaju aktywności fizycznej jaką wykonujesz. Zakładając , że jesteś w okresie redukcji tkanki tłuszczowej i masz mało kalorii w diecie, to nie będzie to dobrym pomysłem. Osobiście wolę zdecydowanie na czczo.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12449 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
Mój rekord ww to jakieś 600-700g. Zupełnie nie wyobrażam sobie 1000g dziennie - jak Ty to robisz? I czy masz wrażenie, iż Twój organizm to wykorzysta do budowania muskulatury, a nie odkładania tkanki tłuszczowej?
nie jest tajemnica, ze wykorzystuje rozne wsparcie wykraczajace daleko poza standardowa suplementacje :) Przy ilosciach +1000 konieczne jest juz wykorzystanie pewnych srodkow, ktore pomagaja odpowiendio takie węglowodany "przekierowac". Oczywiscie zbyt duza nadwyzka kaloryczna zawsze sprawi, ze bedziemy gromadzic tluszcz. U osob trenujacych rekreacyjnie, naturalnie az tak bym nie szalal na pewno.
PS obecnie kalorycznosci na poziomie 6700 kcal B 375g, T 135g, W 1000g
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Nooo... ja naturalem też nie jestem, ale 6700kcal? Szacun... A przy jakiej wadze? Zastanawiam się też jak dobierasz ilość ww, aby nie przedobrzyć. Ja staram się określić sobie próg, a korekty nanoszę po 2-3 tyg. w zależności od tego czy mnie podlewa czy nie. Może jest jednak jakiś inny sposób, aby lepiej ustalić zapotrzebowanie makro.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6 Napisanych postów 44 Wiek 67 dni Na forum 68 dni Przeczytanych tematów 347
1000g węgli jak ty to zjadasz? jak się funkcjonuje na codzień przy takiej ilości kcal , nie ma problemów z żołądkiem?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34751 Napisanych postów 25172 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 282653
Ja przy 450g węgli już wysiadałem :D ( 73 kg )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Zastanawiam się czy taka ilość jedzenia nie rozpycha brzucha. Nie chodzi o tkankę tłuszczową, ale tzw. palumboizm. W końcu objętościowo to już też porządne porcje, szczególnie iż ww często wymagają dużej ilości wody (ryż, kasze, makaron, ziemniaki), a tę i tak pewnie z 5L trzeba wypić dziennie.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6 Napisanych postów 44 Wiek 67 dni Na forum 68 dni Przeczytanych tematów 347
ja miałem przez pewien czas ponad 500g węgli i czułem się strasznie zmęczony już tym trawieniem, gorzej mi treningi szły, czułem się przejedzony, ja trzymam maks do 400g przy wadze 93kg i mi w zupełności wystarcza
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Węglowodany - ilość w diecie

Następny temat

Dieta ADMF - porady

Spalanie
Polecane artykuły