Hej, zauważyłem że wiele trenerów proponuje dużą ilość węglowodanów na masie. Zastanawiam się, po co tak naprawdę aż tyle węgli. Wiadomo że węglowodany to najszybsze źródło energii i dla osób z dużą ilością ruchu to dobry pomysł, ale jeśli mam siedzący tryb życia robię 3 treningi tygodniowo, to nie wiem po co mi 600 g węglowodanów dziennie, przy diecie 4500 kcal bo tyle muszę teraz jeść. Co jeśli zamieniłbym te węglowodany częściowo na zdrowe tłuszcze? Jakie tak naprawdę są minusy bo nie jestem w stanie znaleźć odpowiedzi. Z góry bardzo dziękuję za sensowne odpowiedzi poparte badaniami lub doświadczeniem.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Nie musisz wybierac skrajności – zamiast 600 g węgli i 100 g tłuszczu, możesz np. spróbować 400-450 g węglowodanów i 150-180 g tłuszczu i zobaczyc, jak się czujesz i jakie są efekty.
Jeśli nadal masz siłę na treningach, dobrą pompę mięśniową i regenerację, to znak, że dla Ciebie taka strategia działa.
Jeśli czujesz się ospały, spada Twoja siła i regeneracja, może jednak warto wrócić do większej ilości węgli.
Jeśli nadal masz siłę na treningach, dobrą pompę mięśniową i regenerację, to znak, że dla Ciebie taka strategia działa.
Jeśli czujesz się ospały, spada Twoja siła i regeneracja, może jednak warto wrócić do większej ilości węgli.
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Jak wyżej , testuj na sobie i wyciągaj wnioski. Na redukcji też większość osób zazwyczaj tnie wegle a podbija tłuszcze a ja znów robie redukcje na wysokich weglach a tłuszcze 0.5g/kg i czuje się najlepiej i robię najlepszą docinkę . Na masie zawsze daje widełki 1 -1.2g/kg tłuszcze a czasem podbije więcej bo węgle w pewnym momencie w dużych ilościach zwyczajnie mnie męczą
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Wiem że tłuszcze nasycone źle wpływają na zdrowie, ale czy będą odkładać się szybciej niż te nienasycone?
...
Napisał(a)
Nie, tłuszcze nasycone same w sobie nie odkładają się szybciej niż nienasycone, jeśli patrzymy na proces magazynowania tłuszczu w organizmie. Kluczowym czynnikiem jest nadwyżka kaloryczna – jeśli spożywasz więcej kalorii, niż spalasz, nadmiar energii (niezależnie od źródła) będzie magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej.
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Dietę należy opierać o określone źródło energii. Będą to węglowodany i niewielka ilość tłuszczów, lub też tłuszcze i niewielka ilość węglowodanów. Dlaczego akurat Ty masz w diecie aż 4500 kalorii i ogromną ilość węglowodanów, tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić. Skoro budzi to Twoje wysokości, sugeruję skonsultować to z trenerem personalnym, czy też dietetykiem, który się Tobą zajmuje. Ilość taka bez wątpienia jest jak dla osoby ciekżko pracującej fizycznie, czy też profesjonalnego sportowca, który ma 10 treningów w tygodniu.
Moderator działu Odżywianie
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!