SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Biszkopt z mąki kokosowej z frużeliną wiśniową by Bazylia35

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3402

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3941 Napisanych postów 21002 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 89655
Biszkopt z mąki kokosowej z frużeliną wiśniową by Bazylia35






Składniki:
Ciasto:
40 g mąki kokosowej
40 g ksylitolu
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina wiśniowa:
240 g wiśni (u mnie z własnego ogrodu, zamrożone)
5 g mąki ziemniaczanej
10 g ksylitolu (opcjonalnie)

Opis wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania porcjami dodawać ksylitol, a potem żółtka. Mąkę wymieszaną z proszkiem delikatnie wmieszać w masę jajeczną.
Masę wykładamy do blaszki (u mnie średnica 20 cm) i pieczemy 25 min w 180C bez termoobiegu.

Frużelina to inaczej owoce w gęstym syropie. Owoce w garnuszku podgrzewamy (z ksylitolem), aż zmiękną i puszczą sok. W kubeczku mieszam mąkę ziemniaczaną z dwiema łyżeczkami wody. Mieszankę wlewam na gorące owoce, zmniejszam gaz i gotuję jeszcze chwilkę, aż frużelina stanie się gęsta, coś jak kisiel. Lekko przestudzoną frużelinę wykładam na ciasto i gotowe.
Najlepiej smakuje na drugi dzień schłodzone w lodówce.




Całość:




2

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BzykuDG TEAM SFD
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6451 Napisanych postów 13474 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 250087
Bardzo fajny przepis. Warto jednak zwrócić uwagę jaką mąkę kokosową się używa. Moja np. ma śladowe ilości węgli, a ponad 60g tłuszczu na 100g. Zastanawia mnie właśnie skąd tak duże różnice w zależności od producenta. Proces produkcji myślałem, że wszędzie jest podobny.
2

Dziennik treningowy powered by FitWhey - http://www.sfd.pl/post-p18363444.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 13245 Napisanych postów 12911 Wiek 28 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 323524
Bardzo fajne ciacho i bardzo fajne makro, jak używam erytrytolu to jeszcze urwie się trochę kcal :)
a co do mąki kokosowej to tak samo jak Bzyku zastanawiało mnie, że wartości jakie brałem w tabelach przy liczeniu rozjeżdżały się strasznie z tym co mam w domu
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3900 Napisanych postów 7310 Wiek 28 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 196201
A może masz Bzyku zmielone na ''mąkę'' wiórki kokosowe ?

Znalazłam takie info na temat produkcji mąki kokosowej na poradnikzdrowie i podobne info na innych stronach:

''Produkcja mąki kokosowej
Mąka kokosowa jest produkowana przemysłowo głównie na Filipinach, które są drugim największym na świecie producentem orzechów kokosowych i największym eksporterem produktów z kokosa. Mąka kokosowa powstaje z miąższu orzechów kokosowych, który najpierw poddaje się suszeniu, wyciskaniu i ekstrakcji, aby usunąć z niego większość tłuszczu. W pierwszej kolejności wytwarza się olej kokosowy i mleko kokosowe, natomiast mąka jest produkowana z pozostałości po wyciskaniu produktów płynnych. Mąka kokosowa może być produkowana na dwa sposoby:
-metodą suchą, w której powstaje mąka o kremowej lub lekko brązowej barwie, bogatsza w białko i tłuszcz; głównym produktem jest olej kokosowy,
-metodą mokrą, w której powstaje mąka o jasnej barwie, bogatsza w błonnik, o niższej zawartości tłuszczu; głównym produktem jest mleko kokosowe.
Możliwe jest otrzymywanie mąk o różnym składzie i właściwościach, np. mąki pełnotłustej, mąki częściowo odtłuszczonej, mąki niskotłuszczowej i wysokobłonnikowej czy mąki wysokobiałkowej i wysokobłonnikowej. Proces produkcji mąki kokosowej jest bardzo opłacalny, ponieważ z jednego produktu wyjściowego, jakim jest miąższ orzechów kokosowych, powstaje kilka wyrobów końcowych o wysokiej jakości: olej, mleko i mąka.''
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BzykuDG TEAM SFD
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6451 Napisanych postów 13474 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 250087
Nie no, to zdecydowanie mąka hehe. Bardzo wszystko zageszcza.








Zmieniony przez - BzykuDG w dniu 2017-05-19 18:34:59

Dziennik treningowy powered by FitWhey - http://www.sfd.pl/post-p18363444.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3207 Napisanych postów 15808 Wiek 31 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 146709
Często producenci wliczają błonnik, dlatego jakieś tam węgle się pojawiają.
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BzykuDG TEAM SFD
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6451 Napisanych postów 13474 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 250087
Tak, tylko tu chodzi o tłuszcze. Malinowej mąka ma 10g tłuszczów /100g, a moja ponad 60.

Dziennik treningowy powered by FitWhey - http://www.sfd.pl/post-p18363444.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33267 Napisanych postów 272141 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1367709
super przepis , wygląda klasa

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-rafaltreningi@protonmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3207 Napisanych postów 15808 Wiek 31 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 146709
Zwróciłam uwagę, że o węgle chodzi. Co do tłuszczy, kiedyś przewinął mi się art. na ten temat. Po prostu są bardziej przetworzone te mało tłuszczowe, są po prostu odtłuszczone.
Mąka, która zawiera w sobie normalną ilość tłuszczy jest mniej przetworzona, mniej obróbek potrzebowała.
To trochę podobnie jak z nabiałem.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zdrowe ładowanie węglowodanami:-)

Następny temat

Dieta do oceny

Fruzelina