temat o aminokwasach a wy tutaj o kreatynie?!
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
No to po przeczytaniu Twoich 3 tematów o BCAA wszystko mi się po....mieszało
Jestem na J/NJ(redukcja), z supli jedyne co to omega-3 i miałem zamiar kupić BCAA żeby brać przed treningiem i po (przed treningiem 0 posiłków, tylko BCAA). Zastanawiałem się czy lepiej tabsy czy proch BCAA. No i to co przeczytałem w jednym z tematów, a mianowicie żeby brać BCAA przed i w trakcie, a nie przed i po, przechyliło szalę na korzyść prochu.
Jednak, to nie takie proste. Po przeczytaniu zacząłem się zastanawiać nad tymi EAA + NEAA, że one też są ważne.
Fundusze na suple mam ograniczone i kupię 1 rzecz. Co radzisz ? BCAA/białko/coś innego? Czy te EAA dostarczę jedząc np. mięso po treningu? Dietę mam, btw wyliczone.
Od razu inne pytanie. Wiele osób mówi, żeby brać 1g BCAA/10kg masy ciała. Tzn. że przy wadze 75kg mam brać około 7,5g ("czystego BCAA") dziennie ? Np. 10g prochu zawiera 5g BCAA to mam wziąć w sumie te 14g na dzień ? i rozdzielać to na 7g przed i 7g w czasie ? Czy się mylę ?

Jestem na J/NJ(redukcja), z supli jedyne co to omega-3 i miałem zamiar kupić BCAA żeby brać przed treningiem i po (przed treningiem 0 posiłków, tylko BCAA). Zastanawiałem się czy lepiej tabsy czy proch BCAA. No i to co przeczytałem w jednym z tematów, a mianowicie żeby brać BCAA przed i w trakcie, a nie przed i po, przechyliło szalę na korzyść prochu.
Jednak, to nie takie proste. Po przeczytaniu zacząłem się zastanawiać nad tymi EAA + NEAA, że one też są ważne.
Fundusze na suple mam ograniczone i kupię 1 rzecz. Co radzisz ? BCAA/białko/coś innego? Czy te EAA dostarczę jedząc np. mięso po treningu? Dietę mam, btw wyliczone.
Od razu inne pytanie. Wiele osób mówi, żeby brać 1g BCAA/10kg masy ciała. Tzn. że przy wadze 75kg mam brać około 7,5g ("czystego BCAA") dziennie ? Np. 10g prochu zawiera 5g BCAA to mam wziąć w sumie te 14g na dzień ? i rozdzielać to na 7g przed i 7g w czasie ? Czy się mylę ?
Impossible is nothing.
...
Napisał(a)
Kuba_94Zastanawiałem się czy lepiej tabsy czy proch BCAA. No i to co przeczytałem w jednym z tematów, a mianowicie żeby brać BCAA przed i w trakcie, a nie przed i po, przechyliło szalę na korzyść prochu.
proch!
.....wygodniej
Kuba_94Jednak, to nie takie proste. Po przeczytaniu zacząłem się zastanawiać nad tymi EAA + NEAA, że one też są ważne.
wydaje mi sie ze wszystko jest w miare prostre tutaj opisane
masz kase tylko na 1 rzecz kupują UNIVERSALNĄ!
czy eaa/bialko mozesz jesc przed treningiem?
TAk
po treningu?
TAk
czy bcaa mozesz przed treningiem?
TAK
po treningu?
....hmmmm - juz nie koniecznie bedzie wyjjscie optymalne - tymbardziej na J/NJ - bo potrezbne sa wszystkie EAA (w bilaku masz EAA + neaa)
Tyle z\e jestes na J/NJ - i jesli nie jesz posilku przed tr. a uczte zaczynasz po treningu to jednak skusilbym sie na BCAA poijane przed (!) i w trakcie
Po treningu - jesli nie masz funduszy na bialko - posilek te moze byc.
Nawet nie moze ale praktycznie rownoznaczny z bialkiem z prochu.
WPC/WPI czy co tam masz - byle nie wolnowchlnailane bialka typu kazeina - maja to do siebie ze szybko sie trawia i powowduja szybki wyrzut aminek do krwi.
Ale jesli juz masz wybierac i zrezygnowac z jednego - bo tylko masz np. 100pln i sie zastanawaiasz nad 2kg bialka a 1kg bcaa - KUP BCAA!
Na tej diecie (J/NJ) jesli nic nie jesz a nadal chcesz trzymac ten post do okresu po treningu - 'iscie' na trening bez zabezpieczenia zadnego (czyt. bez bcaa) = KATABOLIZM!
kup BCAA
pij przed
pij na
po zjedz posilek
....styknie

Kuba_94Od razu inne pytanie. Wiele osób mówi, żeby brać 1g BCAA/10kg masy ciała. Tzn. że przy wadze 75kg mam brać około 7,5g ("czystego BCAA") dziennie ? Np. 10g prochu zawiera 5g BCAA to mam wziąć w sumie te 14g na dzień ? i rozdzielać to na 7g przed i 7g w czasie ? Czy się mylę ?
tak sie przyjelo zeby brac 1g/10kg masy
syp tak aby bylo ~10g bcaa
nie prochu
ale 10g czystego bcaa
moze byc i 9,czy 8 albo i 7
ale mysle ze te 2-3g nie uszczuplą bardzo portfela
a korzysci moze byc wiecej
syp 10g bcaa (jesli masz 50% bcaa w 10g to wyjdzie ~20g prochu)
mozesz sypnac 15g = 7,5g bcaa (+ zapewne masz tam dodatki typu glutamina)
i pij taka porcje na ~20-30minut przed wyjsciem
i popijaj druga porcje podczas treningu (od polowy do konca)
Tutaj masz fajnie opisane - tak mi sie wydaje ze fajnie - dlaczego tak a nie inaczej:
https://www.sfd.pl/Potreningowa_suplementacja__potreningowe_okno_anaboliczne-t699437-s27.html#post2
pozdro
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
...
Napisał(a)
Wielkie dzięki za odpowiedź
W sumie teraz zauważyłem, że to bcaa (zdecydowałem się na Activlab BCAA Extra- jeśli nie można pisać to ocenzurować
) ma glutamine też
L-leucyna: 2,5g
L-walina: 1,25g
L-izoleucyna: 1,25g
L-glutamina: 3,5g
Jest nie drogie i wychodzi dość korzystnie. Bo z olimpu (BCAA Xplode) już drożej wychodzi, ale jest 6g czystego bcaa + 1g glutaminy:
w tym: L-leucyna: 3 g
L-walina: 1,5 g
L-izoleucyna: 1,5 g
L-glutamina: 1 g
Pewnie jest lepsze w smaku, ale to mi nie przeszkadza raczej
Jutro pewnie polecę po puchę

W sumie teraz zauważyłem, że to bcaa (zdecydowałem się na Activlab BCAA Extra- jeśli nie można pisać to ocenzurować

L-leucyna: 2,5g
L-walina: 1,25g
L-izoleucyna: 1,25g
L-glutamina: 3,5g
Jest nie drogie i wychodzi dość korzystnie. Bo z olimpu (BCAA Xplode) już drożej wychodzi, ale jest 6g czystego bcaa + 1g glutaminy:
w tym: L-leucyna: 3 g
L-walina: 1,5 g
L-izoleucyna: 1,5 g
L-glutamina: 1 g
Pewnie jest lepsze w smaku, ale to mi nie przeszkadza raczej

Jutro pewnie polecę po puchę

Impossible is nothing.
...
Napisał(a)
" Activlab BCAA Extra- jeśli nie można pisać to ocenzurować"
Niby czemu? Activlab współpracuje sfd + tutaj nigdy nie było tematu tabu nawet jak odżywki były niewiadomego pochodzenia jak na innych forach, tylko ich pimpowane marki.
P.S
Masz moją dyskusję odnośnie używania BCAA i EAA na J/NJ
Niby czemu? Activlab współpracuje sfd + tutaj nigdy nie było tematu tabu nawet jak odżywki były niewiadomego pochodzenia jak na innych forach, tylko ich pimpowane marki.
P.S
Masz moją dyskusję odnośnie używania BCAA i EAA na J/NJ

Dziennik treningowy
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Ludi__powrót_na_SFD/_IF_+_VLCD_-t989408.html
...
Napisał(a)
solarossyp 10g bcaa (jesli masz 50% bcaa w 10g to wyjdzie ~20g prochu)
mozesz sypnac 15g = 7,5g bcaa (+ zapewne masz tam dodatki typu glutamina)
i pij taka porcje na ~20-30minut przed wyjsciem
i popijaj druga porcje podczas treningu (od polowy do konca)
Czekaj, czekaj. Przeczytałem to teraz jeszcze raz. Mam wziąć przed treningiem 20g prochu (10g czystego bcaa + 7g glutaminy) i w czasie treningu pić kolejne 20g prochu (10g czystego bcaa + 7g glutaminy) ?
Czyli w sumie 40g prochu w DT ?
Czy źle zrozumiałem

Impossible is nothing.
...
Napisał(a)
BCAA Xtra nie jest wydajne. Osobiscie jem tylko i wylacznie SFDowskie, ale w obliczu zaistnialej sytuacjia nie wiem czy je polecac :D
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Intermittent fasting (IF) okresowy post - zbiór badań
Następny temat