Witam, ze względu na dużo wolnego czasu, za dużo, postanowiłem coś na pisać o splitach.
Jeżeli osiągnęliśmy już stan w którym przeciązamy nasz CUN czyt, centralny układ nerwowy podczas wykonywania FBW, możemy przejść do innej formy treningowej np. treningu dzielonego-powszechnie split. Nie będę się rozpisywać o podziale na partie 1x/tydzień, gdyż uważam ją za mało efektywną.
Split upper/lower - góra/dół
Upper -od pasa w góre:
Wyciskanie na płaskiej 4-5s
Wiosłowanie 4-5s
Wyciskanie w staniu 4s
Uginanie ze sztangą 3s
Dipsy 3s
Lower -od pasa w dół:
Przysiad 4-5s
Wypychanie na suwnicy/Prostowanie w siadzie 3-4s
Rdl 4-5s
Żuraw 3-4s
Wspięcia 4s
Split push/pull – pchanie/ciagnięcie
Push –ruchy pchające i prostujące, a więc różne formy wyciskań na ławie, w staniu, czy prostowań: na wyciągu lub w siadzie.
Przysiad 4-5s
Wyciskanie w staniu 4s
Dipsy 3-4s
Pull- ruchy ciągnące i zginające, a więc różnego formy MC, wiosłowań, czy uginań np. podczas leżenia czy ze sztangą.
Mc/RDL 5s
Wiosłowanie 4s
Podciąganie 4s
Uginanie ze sztanga 3s
Split push/pull/legs –jw. + nogi
Pull:
MC 4-5s
Wiosło 4s
Podciąganie podchwyt 4s
Push:
Wyciskanie w staniu 4s
Dipsy 4s
Legs:
Przysiad 4-5s
Prostowanie/suwnica 3s
Rdl/żuraw 4-5s
Wspiecia 4s
Jak zauważyliście dałem same podstawowe formy, fundamenty, po czasie można dodać do ćwiczeń złożonych ćwiczenia wspomagające. Nie pisałem również o brzuchu, bo każdy go ćwiczy inaczej, jak również o liczbie powtórzeń: można stosować 5x5 lub według własnych upodobań.
MASY! RED.
Zmieniony przez - REDcamper w dniu 2012-06-29 15:36:58
Jeżeli osiągnęliśmy już stan w którym przeciązamy nasz CUN czyt, centralny układ nerwowy podczas wykonywania FBW, możemy przejść do innej formy treningowej np. treningu dzielonego-powszechnie split. Nie będę się rozpisywać o podziale na partie 1x/tydzień, gdyż uważam ją za mało efektywną.
Split upper/lower - góra/dół
Upper -od pasa w góre:
Wiosłowanie 4-5s
Wyciskanie w staniu 4s
Uginanie ze sztangą 3s
Dipsy 3s
Lower -od pasa w dół:
Przysiad 4-5s
Wypychanie na suwnicy/Prostowanie w siadzie 3-4s
Rdl 4-5s
Żuraw 3-4s
Wspięcia 4s
Split push/pull – pchanie/ciagnięcie
Push –ruchy pchające i prostujące, a więc różne formy wyciskań na ławie, w staniu, czy prostowań: na wyciągu lub w siadzie.
Przysiad 4-5s
Wyciskanie w staniu 4s
Dipsy 3-4s
Pull- ruchy ciągnące i zginające, a więc różnego formy MC, wiosłowań, czy uginań np. podczas leżenia czy ze sztangą.
Mc/RDL 5s
Wiosłowanie 4s
Podciąganie 4s
Uginanie ze sztanga 3s
Split push/pull/legs –jw. + nogi
Pull:
MC 4-5s
Wiosło 4s
Podciąganie podchwyt 4s
Push:
Wyciskanie w staniu 4s
Dipsy 4s
Legs:
Przysiad 4-5s
Prostowanie/suwnica 3s
Rdl/żuraw 4-5s
Wspiecia 4s
Jak zauważyliście dałem same podstawowe formy, fundamenty, po czasie można dodać do ćwiczeń złożonych ćwiczenia wspomagające. Nie pisałem również o brzuchu, bo każdy go ćwiczy inaczej, jak również o liczbie powtórzeń: można stosować 5x5 lub według własnych upodobań.
MASY! RED.
Zmieniony przez - REDcamper w dniu 2012-06-29 15:36:58
trenuj tak, jakby każdy trening miał być ostatnim.