Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
[...] ). Przygotowuje sobie to tak: na noc przed spaniem sypie otręby i płatki zalewam mlekiem dodaje miodu, zostawiam na noc, rano gotuje to wszystko i po zalaniu talerza dodaje zarodki . I teraz pytanko: 1. Czy taki sposób przygotowywania może wpływać na utratę składników mineralnych? Jeżeli tak to jak to pozmieniać, żeby jak najmniej z tego uronić. [...]
Wlasnie zakupilem zarodki pszenne (200g-1,7zl) STABILIZOWANE(nie wiem co tzn?). Na opakowaniu jet napisane ze wg. IŻiŻ(zywnosci i zywienia) zarodki posiadaja 75 razy wiecej wit. E niz chleb a potasu, fosforu, magnezu i cynku 10razy wiecej. Sklad % bialko 30% blonnik 10% Tluszcz 10% sole min. 5% wegle 40% Produkt wygrzewny w temp.130* Mysle ze [...]
Siema. Kupiłem kiedyś otręby owsiane (zgodnie z zaleceniami SFD :P), jak to przygotowywałem to mi ztego wychodziła nie zła papka, ale płatków owsianych nie widziałem w sklepach? To nie jest to samo? Na śniadanie dobrze jest zjeść płatki kukurydziane zamiast tych otrębów? Bo bardziej mi smakują płatki kukurydziane z ok. 500ml mleka + rodzynki I [...]
witam wszystkich Zamierzam włączyć do diety otręby, zarodki roślinne, kiełki itp. Chciałbym się dowidzieć w związku z tym jak często mogę je jeść, aby nie dopuścić do sytuacji przewitaminowania w moim organizmie. Bo wiem, że wszystko w nadmiarze szkodzi Dodam tyle, że jestem mężczyznom w wieku 21 lat, szczupłej budowy ciała, aktywny fizycznie, po [...]
Wczoraj zakupiłem zarodki pszenne oraz otręby pszenne. Czytałem, że jedzenie ich samych nic nie daje, ponieważ białko w nich zawarte nie jest tak łatwo przyswajalne. W taki razie z czym je łączyć, żeby móc w pełni wykorzystać białko zawarte w zarodkach i otrębach?
Witam Mam prośbę może ktoś zważyć, ile mieści się na łyżkę płaską do zupy gram otreb pszennych i zarodków - pełna łyżka z czubem??? Nie mam wagi a przydałoby się to wiedzieć, z kolei na sfd nigdzie tego nie mogę znaleźć Dzięki.
[...] pokarmowe mogą być efektem braku rotacji pokarmów, czyli jedzenia codziennie tych samych potraw. Wraz z pokarmem poprzez sito w jelitach dostają się do krwioobiegu zarodki candidy powodując tzw. candidę systemową. W tym momencie żarty, przynajmniej dla nas, się skończyły. Cały organizm może być zaatakowany przez pozbawionego kontroli [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] zdrowego życia . - Mów do naturalnych produkt które zabezpiecza się , zdrowie , siłę , wytrwałość , energię , i dookoła powodzenie . - Mów do pyłku , wodorost , pszenicy zarodki , itd 3 . Detoksykacja Właśnie jak ty musisz zmieniać olej w twoim samochodzie od czasu do czasu , ty musisz czyścić twój system również. Jak czas mija , ty [...]
[...] i układu nerwowego wytwarzania hormonów płciowych(estrogeny, progesteron) prawidłowego funkcjonowania skóry Główne źródła: mięso i wędliny wieprzowe oraz drobiowe ryby zarodki i otręby pszenne pełnoziarniste produkty zbożowe ziemniaki orzechy arachidowe Objawy niedoboru: zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i języka choroba zwana Pelagrą [...]
[...] cholesterolu. Zarodki zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz wiele minerałów m.in. magnez, żelazo, cynk, fosfor. Dostarczają również aminokwasów egzogennych. Prażone zarodki pszenne stanowią wspaniały dodatek do twarożków, jogurtów, koktajli, zup oraz wzbogacają panierkę. Wzdęcia Wszyscy w pewnym stopniu mają wzdęcia, ponieważ są one [...]
[...] życzę START Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą. Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: wit. A, B, C, E, H. Maleńkie zarodki kryją w sobie cenne białka, zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz cynk, selen, lit, chrom, a zawartość tłuszczu jest tu śladowa. Zjadając [...]
Witam Chciałbym Wam przedstawić kilka porad dotyczących produktów,które powinny znalezc się w każdego jadłospisie.Myślę,że dobrze jest wiedzieć,czego tak naprawde nam potrzeba-jezeli nawet nie do szczescia,to przynajmniej dla zdrowia Bo chociaz zyjemy coraz dluzej,to jednak starzejemy sie coraz wczesniej. Produkty [...]
[...] w niewielkim stopniu jako dodatek do chleba. Obecnie przewiduje się ich szersze wykorzystanie, przede wszystkim w przemyśle spożywczym.Podczas przemiału ziarna pszenicy zarodki zostają oddzielone od bielma mącznego i duża ich ilość przechodzi do otrąb, stanowiąc wartościowy ich składnik.Zarodek jest odrębną i samodzielną częścią ziarna [...]