[...] na kilka minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę orkiszową i ponownie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zostawiamy na 10 minut. Szparagi gotujemy. Jak dobrze przygotować szparagi? Odłamujemy zdrewniałą końcówkę. Jak złapiecie szparaga na końcu i odegniecie - pęka w idealnym miejscu. Następnie trzeba go obrać. Najlepiej przy pomocy obieraczki [...]
[...] lub ograniczać warzyw, jeśli jesteś na diecie keto lub ją rozważasz. Istnieje wiele opcji spożywania zieleniny o niskiej zawartości węglowodanów. Możesz jeść rukolę, szparagi, paprykę, brokuły, brukselkę, kalafior, szpinak czy pomidory. Warzywa te mają bardzo mało węglowodanów i zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Niezależnie od tego, [...]
[...] na nie w innych potrawach, choćby zawierających cebulę. Bogatym źródłem fruktanów są rośliny takie, jak: pszenica, jęczmień, żyto, owies, cebula, czosnek, por, cykoria, szparagi, sałata, słonecznik, ciecierzyca, kapusta, karczochy. Fruktany stały się alternatywą w stosunku do fruktozy przy wykorzystaniu jako słodzik. Fruktany są zazwyczaj [...]
[...] formę do tarty. Ja używam formy o średnicy około 25 cm. Ciasto nakuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie kiedy piecze się spód gotujemy szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy szparagi - od dołu do połowy ich wysokości. Związujemy je sznureczkiem tuż pod główkami. Do wysokiego garnka nalewamy tyle [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
Istnieje bardzo wiele pokarmów i napojów, po które nie powinieneś sięgać, jeżeli chcesz mieć kontakt z ludźmi. Niestety z różnych względów w klubach i siłowniach zdarzają się osoby, które są na bakier z higieną. Jeżeli myślisz, że ubrań treningowych nie należy prać po każdym użyciu, to nie dziw się, że nikt nie chce trenować w pobliżu ciebie. Z [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Chris Bumstead to zawodnik wręcz o idealnych proporcjach. Kanadyjski kulturysta IFBB Pro jest najbardziej utytułowanym zawodnikiem w historii kategorii Classic Physique. Trzykrotnie triumfował Na Olympii w 2019, 2020 i 2021 roku i oczywiście ma zamiar teraz odnieść czwarte z rzędu zwycięstwo. 27-latek przygotowuje się pod okiem słynnego trenera [...]
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jak co roku, na wiosnę zmienił się cel, który w tym czasie brzmiał: [...]
[...] większą ilością błonnika oraz bogatym składem mikroelementów. Do najlepszych źródeł węglowodanów będą zaliczały się m.in.: szpinak sałata brokuły kalafiory karczochy szparagi jarmuż ogórki kapusta brukselka buraki bakłażan seler cukinia owoce jagodowe Warto zadbać o różnorodność źródeł pokarmowych węglowodanów np. z ww. pokarmów [...]
[...] w krążki o grubości około 5mm. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę warzywa - obsmażamy kilka minut na złoto. Kolejno dodajemy pokrojone szparagi. Całość solimy i dodajemy liście laurowe oraz odrobinę kurkumy. Wlewamy zimną wodę - tyle, by jej poziom był równy z warzywami. Garnek przykrywamy zostawiając parze [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
[...] finału... Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i chwilę smażymy mieszając by nam się nie przypalił. Dodajemy paprykę i smażymy około 30 sekund. Kolejno dodajemy szparagi i kolejne 30 sekund. Następnie dodajemy cukinię i smażymy całość kolejne 30 sekund. Dodajemy część natki pietruszki, chilli, sól i krewetki. Smażymy do momentu aż [...]
Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]
Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]
[...] chleba, nigdy więcej cytrynowych Oreo, nigdy więcej ciastek, nic z tego. Robię to od sześciu miesięcy i po prostu jem owoce, koktajle proteinowe, sałatki, ryby, kurczaka i szparagi lub inne warzywa. Bardzo małe porcje i codzienne zdrowe jedzenie pomogły mi zrzucić około 14 kilogramów”. Po wprowadzeniu kilku zmian w swoim stylu życia Shaq poczuł [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]