Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] pestki, awokado, olej lniany, oliwę z oliwek, tłuszcze z jajek, ryb, nabiału, tłuszcze zawarte w mięsie, kwasy omega-3 w postaci suplementów? OK, szybkie porównanie: smalec: 46 g tłuszczów nasyconych, 42 g jednonienasyconych oraz 6,5 g wielonienasyconych, oliwa z oliwek: 15 g tłuszczów nasyconych, 70 g jednonienasyconych oraz 10,6 g [...]
[...] bd 19,31 g (19%) olej kukurydziany 12,28 g (13%) 0/0/0,45 g lub 1% 56,46 g (57,3-60%) bd 26,25 g (25%) olej sezamowy 14,8 g 0/0/0,5% lub 0,38 g 41,3 g (40%) bd 38,9 g smalec 46,54 g 0/0/0,29 g, 6,02 g bd 40 g olej krokoszowy 8,7 g 0/0/0,19 g 75,5 g bd 10,6 g olej z pestek winogron 10,75 g 0/0/0,16 g 68,49 g bd 20,57 g olej palmowy 53,7 g [...]
[...] powinno być tłuszczów nasyconych, które kiedyś uważano za głównego wroga układu krążenia. Tego rodzaju tłuszczów dostarczają głównie: masło, olej kokosowy, olej palmowy, smalec, słonina, olej arachidowy i np. (mniej, ale jednak) oliwa z oliwek, olej sojowy, olej z zarodków pszenicy, olej sezamowy i kukurydziany. Proteiny: w diecie DASH zaleca [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
[...] znacznie bezpieczniejsze. Co prawda nikt nie udowodnił, by duża podaż tłuszczów nasyconych sprzyjała zdrowiu, jednak nie udało się wykazać, by stosowane z umiarem masło czy smalec były aż tak wielkim zagrożeniem np. dla układu sercowo-naczyniowego. Referencje: David Furman i in. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life [...]
[...] łosoś dziki oliwa z oliwek orzechy awokado mięso, np.: udka z kurczaka, schab, polędwica wieprzowa, podroby, stek siemię lniane nasiona chia jaja sezam pestki dyni masło smalec Ważne jest, by w ciągu dnia dostarczać sobie produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe z każdej z wymienionych frakcji. Źródła białka: dobrej jakości kiełbasy, ze [...]
[...] Minusy: prawie połowa to dodatki i woda, dostępne tylko w jednym supermarkecie, skład mógłby być zdecydowanie lepszy. 33 fine foods piada Skład: mąka pszenna 59% woda smalec wieprzowy skrobia sól drożdże piwne Wartości odżywcze: 100 g tego produktu dostarczy 306 kcal, w tym: 10 g tłuszczu 8 g białka 46 g węglowodanów Plusy: bardzo dobre w [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Internet jest źródłem wielu błędnych informacji. Odpowiedź, dlaczego tak się dzieje, jest bardzo prosta: każdy może publikować, a co najgorsze bardzo łatwo rozpowszechniać (udostępniać) umieszczone przez innych treści. To wcale nie znaczy, że jestem za cenzurą, tylko korzystając z tak niepewnego źródła informacji trzeba zachować duży dystans. [...]
[...] 56,46 g olej z zarodków pszenicy 54,2 g olej sezamowy 41,3 g olej sojowy 41,28 g, olej arachidowy 27,72 g olej rzepakowy 22,16 g oliwa z oliwek 9,78 g olej palmowy 6,27 g smalec 6,02 g olej kokosowy 1,72 g masło 0,88 g Olej słonecznikowy zawiera kwas linolowy (z grupy omega-6, wielonienasycony) w jednej z największych ilości wśród tłuszczów [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
[...] w słodyczach, pokarmach typu fast food (np. pizza, hamburgery), drobnych, niezdrowych przekąskach oraz daniach, które są typowe w naszym kraju (chleb – węglowodany, smalec tłuszcze, głównie nasycone; ziemniaki i śmietana lub masło itd.). Różne diety, a zdrowie Naukowcy badali reakcję na różne rodzaje diety. Oceniano wrażliwość na [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Przeglądając diety osób związanych z branżą fitness czy kulturystyki zauważyć można to, że w ich żywieniu często pojawiają się różnego rodzaju omlety. Jakie są plusy ich spożywania? Co powinno wchodzić w ich skład? Ostatecznie, jak przygotować taki posiłek, aby był dobry jakościowo? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania. Czas [...]
[...] zostawiłeś/aś olej na patelni na dużym ogniu? Jeśli tak, zapewne wiesz, że pojawiający dym nie był przyjemny dla Twoich oczu i nosa. Każdy tłuszcz kuchenny czy to masło, smalec czy olej, ma swój własny punkt dymienia. Zmienia się w zależności od mieszaniny zawartych kwasów tłuszczowych, zawartości procentowej wody i innych czynników. [...]
[...] tłuszczowych nasyconych do jedno i wielonienasyconych, są jak najmniej przetworzone, odporne na utlenianie i mają wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczów zaliczyć możemy smalec, olej kokosowy, masło klarowane i do krótszego smażenia np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Niezależnie jednak, co wybierzemy, to jednak tłuszcz jest tłuszczem i [...]
Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]