[...] od Twojego doświadczenia i stopnia zaawanasowania. Dzięki nim zwiększy się Twoja wiedza m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je czerpać i wiele, wiele więcej. Jeżeli interesuje Cię białko, [...]
Vinny Gough to trzydziestoletni model fitness i trener personalny z Dublina, który ma 185 cm wzrostu. Jest aktualnym mistrzem świata mniej prestiżowej federacji Wbff Pro Fitness. W okresie, kiedy bierze udział w zawodach waży 84 kg, a poza sezonem 96kg. W szkole był sprinterem, a także trenował rugby. Wiązało się to z porannym wstawaniem, nawet o [...]
[...] do produkcji serów dojrzewających, czyli przy produkcji 1 kg sera powstaje do 9 litrów serwatki. Przy produkcji 1 kg twarogu powstaje 6-7 litrów serwatki. W płynnej formie serwatka składa się głównie z wody i nie zawiera wiele wartości odżywczych: ok. 5% węglowodanów w postaci laktozy, do 1% białka, 0,5% tłuszczu. Już powyższe proporcje [...]
[...] na trening, ale i zwiększonej ilości protein. Kupując białko, uwagę zwrócić należy na to, czy otrzymujemy produkt białkowy, czy też tzw. suszoną serwatkę. Suszona serwatka jest tylko półproduktem, który dla sportowca nie posiada dużej wartości. Zawartość białka w tego typu dodatku wynosi około 10-15%, reszta natomiast to laktoza i [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]
[...] Co cenne w białkach pochodzących z soi to to, że zawierają bardzo dużą ilość aminokwasów rozgałęzionych - tych najbardziej anabolicznych, czasem nawet więcej niż serwatka! Dodatkowo jest ona bogatym źródłem glutaminy i lizyny. Jeśli spojrzymy na tempo uwalniania aminokwasów z izolatów białek sojowych, to jest ona zbliżona do [...]
[...] dla sportowca to zupełnie co innego. Czy białka są sobie równe? Wg skali PDCAAS (im więcej, tym lepiej), tak plasują się poszczególne produkty: białko jaja kurzego 1,0 serwatka białkowa (białko mleka) 1,0 kazeina (białko mleka) 1,0 izolaty białka sojowego 1,0 wołowina 0,92 soja (nasiona) 0,91 fasola 0,68 groch 0,69 płatki owsiane 0,57 [...]
Suplementacja osób czynnie uprawiających sporty siłowe bywa mocno rozbudowana. Osoby trenujące wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
[...] celem pokazania, że w obu cukier zajmuje dość wysoką pozycję. Dość wysoka cena. Jogurt ten jest kaloryczny. Tesco Jogurt do picia jagodowy Skład: mleko odtłuszczone, serwatka odtworzona (z mleka), cukier, jagody (4,8%), śmietanka (z mleka), skrobia modyfikowana, skrobia kukurydziana, koncentrat z marchwi, aromat, koncentrat z winogron, [...]
[...] dojść do szeregu procesów technologicznych, które umożliwią nam stworzenie białka, a pisząc bardziej szczegółowo, jego skoncentrowanie. Dlatego też najpierw otrzymywana jest serwatka, która powstaje przy produkcji sera, a z niej pozyskiwane jest białko. Serwatka jest produktem, który nazywany jest półsurowcem, dlatego nie nadaje się zbytnio do [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] i slogany wprowadzające nieco w błąd i wykorzystujące podobną terminologię, ma za zadanie zachęcić osobę trenującą do inwestowania w wyroby tego typu. Czym jest suszona serwatka oraz czym różni się od pełnowartościowej odżywki białkowej dla sportowców? Chcąc korzystać ze suszonej serwatki w codziennej diecie, nie można i tak w żaden sposób [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]