SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

nietolerancja białka

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] iż nie ma znaczenia jakość żywności. Często wystarczą drobne zmiany i wykluczenie niekorzystnych dla organizmu człowieka produktów, by osiągnąć duże efekty. Przykłady: nietolerancja i nadwrażliwość na gluten oraz jego wykluczenie z menu, wyeliminowanie z menu produktów powodujących huśtawkę glikemiczną, odpowiednia podaż zdrowych tłuszczów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15504 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] także w odżywkach białkowych wykorzystujących albuminy jaja kurzego lub albuminy wołowe. Bez problemu kupisz je przez Internet albo w sklepie z suplementami. Jeśli jednak nietolerancja laktozy Cię nie dotyczy i Twój organizm z powodzeniem trawi cukier mleczny, bez obaw możesz stosować najpopularniejszy koncentrat białka serwatkowego. Białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70424 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 466863 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • [...] μIU/mL (9.7-97.2 pmol/L) (wg norm ESAP 2015). Podwyższone stężenie insuliny może świadczyć o poważnej chorobie (guz insulinowy, Zespół Cushinga, akromegalia, otyłość, nietolerancja galaktozy lub fruktozy). We wstępnej fazie cukrzycy typu 2 organizm reaguje na test tolerancji glukozy wzrostem wytwarzania insuliny. Fachowo określa się to, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2397 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6687 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18656 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • [...] przejściu – tak silne jest oddziaływanie wątroby. Dlatego praktycznie wszystkie doustne SAA są toksyczne dla wątroby. Niektóre osoby nie tolerują laktozy, ale z reguły nietolerancja wymaga spożycia większych ilości tego dwucukru (12 g); 500 ml mleka zawiera 23,5-25 g laktozy. Czy mleko jest szatanem i trucizną?  Nikt tego nie stwierdził. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13233 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3229 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4566 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • [...] wzdęcia, nieprzyjemne gazy, czasami kolki czy nawet wymioty. Co może być przyczyną takiego stanu? Dlaczego ten problem dotyka tylko części społeczeństwa? Co to jest nietolerancja laktozy? Co to jest laktoza? Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest laktoza. Produkty mleczne mają naturalny subtelnie słodkawy smak, który zawdzięczamy obecności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1390 Data: 2022-02-28 18:14:27
  • Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3923 Data: 2019-05-18 08:26:52
  • Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1932 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • Jaka kasza jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4957 Data: 2017-10-03 10:23:18
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pieczywo chrupkie jest dość często spotykanym elementem w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest to produkt mocno przetworzony i zdecydowanie lepiej wybierać pieczywo tradycyjne np.: żytnie na zakwasie. Choć spożywanie chrupkiego pieczywa, od czasu do czasu, nie powinno przynieść nam problemów z sylwetką, warto mimo wszystko zwracać uwagę, co ma w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13523 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6759 Data: 2017-05-03 10:14:45
  • [...] niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś pokrótce o tym, jakie występują nietolerancje i alergie oraz czym się różnią i o tym, jak pogłębić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7689 Data: 2017-11-07 09:46:54
  • W dzisiejszych czasach coraz głośniej jest o różnych alergiach, nietolerancjach oraz dietach mających pomóc nam sobie z nimi radzić. Ostatnimi czasy na popularności zyskują diety takie jak paleo czy samuraja, a produkty "lactose free", "gluten free" oraz im podobne zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Wiele osób idąc za modą, często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8961 Data: 2017-07-29 12:32:12
  • We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia.  Izolacje, maszyny, trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1947 Data: 2021-06-09 11:57:19
  • Kasza czy ziemniaki? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany, jak wiadomo, są bardzo wartościowym źródłem energii. Rzec można, że głównym. Komponując posiłki, bardzo często bywa tak, że nie wiemy, na co się zdecydować. Kasza czy ziemniaki? Sięgnąć po coś tradycyjnego czy bardziej wyszukanego? Zazwyczaj wybór pada na tradycję, bo przecież z ziemniakiem niewiele trzeba robić. Poniżej zestawienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27990 Data: 2017-10-04 09:12:16
  • Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3649 Data: 2021-05-29 13:49:24