[...] z serwatki, która powstaje jako odrzut w procesie wytwarzania sera. Najpopularniejszą i zarazem najtańszą formą odżywki białkowej wykorzystującej białko serwatkowe jest koncentrat. Więcej „białka w białku” zawiera natomiast izolat białka serwatkowego, jednak jego zakup pochłania więcej środków. „Najczystsze” białko [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
[...] się dla sportowców? Porównajmy: Serwatka białkowa wg specyfikacji ma > 10 % białka, ale z reguły jego ilość nie przekracza 13%. Białko serwatkowe (np. standardowe WPC, koncentrat białek serwatkowych w proszku WPC 80 Instant) ma 81% białka (w suchej masie). Serwatka białkowa wg specyfikacji producenta ma nie mniej, niż 70% laktozy. Białko [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
[...] która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na porcję? Zagadnienie wykorzystania odpowiedniej ilości białka w jednej porcji dotyczy tzw. progu leucynowego. Zagadnienie to mówi nam o tym, ile białka [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
Niedawno trafił do mnie zrzut ekranu z pewnej dyskusji. Powielane są tam uniwersalne, nieprawdziwe twierdzenia, które krążą w klubach i w sieci od dobrych kilkunastu lat. Zamiast sięgnąć po pierwsze lepsze opracowanie dotyczące biochemii, czy fizjologii wysiłku młodzi mężczyźni wolą powtarzać oklepane mity. Co gorsza każdy pierwszy lepszy trener [...]
[...] i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, ale tylko wg przestarzałej skali PDCAAS. Nowa skala [...]
[...] jest idealnym wyborem. Wyselekcjonowano produkty z najwyższej półki. ALLNUTRITION Amino Complex Pro Series 400 tabletek Amino Complex to najwyższej jakości tabletkowany koncentrat białkowy. Zawiera pełen kompleks aminokwasów, niezbędnych do uzyskania wysokiego tempa progresji sportowej formy. Dawkowanie: dzień treningowy: 1 porcja 3 tabletki [...]
Suplementacja osób czynnie uprawiających sporty siłowe bywa mocno rozbudowana. Osoby trenujące wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko [...]
[...] ryżem. Jeszcze lepszym wyborem jest ryż brązowy, który wywołuje kompletnie odmienną reakcję ustroju, w porównaniu do ryżu białego. Nikogo raczej nie muszę przekonywać do koncentratów białka serwatkowego, które obok tego, iż budują tkankę mięśniową i nasilają anabolizm, są jednymi z najzdrowszych pokarmów. Referencje: Alex E. Mohr i in. [...]
Wydawać się by mogło, że czasy, gdzie sprzedawano suszoną serwatkę w formie suplementu diety dla sportowców mamy już za sobą. Jednak ostatnio na rynku pojawiła się nowa odsłona tego typu strategii, która po raz kolejny poprzez krzykliwe hasła reklamowe i slogany wprowadzające nieco w błąd i wykorzystujące podobną terminologię, ma za zadanie [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
[...] laktozy może powodować wiele dyskomfortów trawiennych. Kupując więc białko, zwróćcie uwagę na to, czy faktycznie otrzymujecie produkt pełnowartościowy, czyli WPC - koncentrat białek serwatkowych, czy po prostu serwatkę. Ile kosztuje białko serwatkowe? Cena białka zależna jest od kilku czynników. Zazwyczaj to surowiec i jego jakość [...]
Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]