SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jajka mit

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] insuliny jest niebagatelny. Najlepsze źródła tłuszczów Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT (suplement), niektóre ryby. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-9 i omega-6, a za mało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15504 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] nieprzetworzonego mięsa ma niewielki lub żaden wpływ na choroby serca czy cukrzycę . Cytat 11 16 min. 56 sek. „natknąłem się na badanie pokazujące, że jedzenie jednego jajka dziennie jak tak samo szkodliwe jak wypalenie 5 papierosów. Żółtko jest skoncentrowanym źródłem tłuszczu i cholesterolu. Gdy wprowadzamy to do krwiobiegu, otłuszcza to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14065 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 849 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mało, a trening, jaki wykonali, był zdecydowanie za lekki (czym jest kilka serii wyciskania nogami na suwnicy, prostowania i uginania nóg na maszynach). Po czwarte, proteiny jajka mają dość wolną kinetykę. A to znaczy, że duża podaż białka nie ma znaczenia. Nie ma, bo obserwacje prowadzono tylko przez 4 h. Jajko posiada prędkość przyswajania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7195 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • [...] znaczne ilości jajek, wcale nie stwierdzono drastycznego wpływu na glikemię. W jednym z badań zastosowano dietę, w której przynajmniej 5 x w tygodniu jedzono na śniadanie 2 jajka (340 kcal) lub taką samą ilość energii w postaci bajgli (pieczywo). Mimo, iż w obu grupach zastosowano 1000 kcal deficyt, to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2327 Data: 2019-07-18 09:11:55
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 godzin. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15339 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18364 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie wspominając o zawartości witamin oraz minerałów. Takie produkty najlepiej trzymać w chłodnym, ale suchym miejscu. Jajka Bardzo wiele osób zastanawia się gdzie trzymać jajka. Wybór wydaje się być oczywisty, ale czy faktycznie taki jest? Okazuje się, że niezależnie od tego czy trzymasz jajka w temperaturze pokojowej czy też nie, nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28523 Data: 2018-01-29 10:08:46
  • [...] nadwrażliwość na gluten dotyczy 6% populacji. Nagle wszyscy ludzie mają nietolerancję glutenu! Potrzebujemy czarnych bohaterów Pamiętam czasy, gdy na czarnej liście były jajka, masło i ogólnie rzecz biorąc wszelkie produkty zawierające tłuszcze nasycone. Tymczasem żadne z nowszych badań nie wskazują na znaczące zagrożenia płynące z konsumpcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15092 Data: 2018-03-20 08:00:57
  • [...] protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek dowodów naukowych, natomiast coraz więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6252 Data: 2017-03-30 15:03:30
  • Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17639 Data: 2017-11-21 10:16:33
  • [...] protein, 69,1 g węglowodanów i 12,3 g tłuszczów. I jakie ma to znaczenie? Kolosalne. Białko (nie napisano, jakie było zawarte w śniadaniu) może krążyć wiele godzin (jajka czy większa porcja mięsa oddziałują na ustrój nawet 7-8 h). Białko serwatkowe działa krócej (3-4 h), kazeinowe wiele godzin. Według badania Elizabeth G. Frame i in. po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3223 Data: 2021-07-20 09:49:16
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6652 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10077 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • [...] wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Białko serwatkowe przyswaja się o wiele szybciej, a szczególnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10548 Data: 2018-10-16 13:11:17
  • [...] czyli ograniczać jego podaż. Świetnie może utuczyć olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, którymi obficie będziesz polewać kolejne posiłki. Bardzo dobrze tuczą masło, jajka, makarony, kasze, miód itd. Cardio wpływa na metabolizm na cały dzień, więc spalam więcej tkanki tłuszczowej Nie. To mit. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7620 Data: 2020-01-01 18:18:54
  • Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2272 Data: 2021-03-11 09:58:07
  • [...] objętością), w tym roku zwiększyłem masę o 12 kg!”. Szkodliwość cholesterolu Kiedyś kulturyści wyrzucali żółtka, tracąc większość z korzystnych efektów, jakie przynoszą jajka. To tak, jakby z owoców wyrzucić węglowodany, a z winogron flawonoidy. Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/bin/nutrients-11-00684-g002.jpg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2290 Data: 2021-09-08 13:00:40
  • W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3502 Data: 2019-07-20 12:37:12
  • Czy warto iść spać, będąc głodnym?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] regulację cyklu dobowego. Możesz także wspomóc się suplementem diety zawierającym ten aminokwas. Tryptofan możesz znaleźć w takich produktach jak: indyk kurczak ryba orzechy jajka produkty pełnoziarniste Unikaj pokarmów, które są ciężkostrawne, powodują rozstrój żołądka lub utrudniają zasypianie. Mowa tu o produktach smażonych, tłustych, mocno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3839 Data: 2022-11-25 10:05:48