[...] lub przed wyścigiem, jeśli cierpisz z powodu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Woda Wypróbuj wstępny plan nawodnienia zakładający podaż ~ 400–800 ml / h; Dostosuj ilość wody oraz sodu w wodzie zgodnie ze swoimi indywidualnymi cechami oraz warunkami, w których trenujesz/startujesz (potliwość, zawartość sodu w pocie, intensywność [...]
[...] miostatyny FOXO3, należy do podgrupy dużej rodziny białkowych czynników transkrypcyjnych Fox Wyniki: cząstkowe tempo syntezy białek (Fractional Synthesis Rate –FSR), czyli ilość białka zsyntetyzowanego/24 h, podzielona przez ogólną ilość białka w danym narządzie, nie wzrosło znacząco po estradiolu FSR było nieco wyższe u kobiet po menopauzie, w [...]
Do dzisiaj istnieją kontrowersje odnośnie diet zalecanych dla sportowców. Najgorsze, że wszystkie portale beztrosko cytują badanie, które jest ewidentnie zmanipulowane. Praca Volek JS. i wsp. jest sponsorowana przez fundację Roberta C. i Veroniki Atkins. Na dodatek dr Volek i dr Phinney otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu [...]
Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
[...] tłuszczowe (PUFA) <10%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) wynosiły 10%–20%, tłuszcze nasycone <5% podaż sodu ograniczono do mniej niż 2 g dziennie Podawano ilość warzyw równą 600 g dziennie wyłącznie z nieskrobiowych warzyw gotowanych i surowych, podzielonych na 2 lub 3 porcje w ciągu dnia. Dodatkowo 20 ml oliwy z oliwek z [...]
Oszacowano, iż ilość cukrzyków zwiększy się o 54% pomiędzy 2015 a 2030 r. w USA, a choroba dotknie więcej, niż 54.9 miliona Amerykanów. Roczna liczba zgonów z powodu cukrzycy wzrośnie o 38% do poziomu 385 800 osób, a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Badanie ważne [...]
[...] np. VLCKD => ketogeneza. I to właśnie aceton odpowiada za specyficzny zapach oddechu. Tylko wątroba jest w stanie wytwarzać ciała ketonowe, gdyż posiada odpowiednią ilość syntazy hydroksymetyloglutarylo-koenzymu A. Acetooctan ulega ciągłej, samoistnej dekarboksylacji do acetonu. Aceton jest usuwany z ustroju przez płuca. Z kolei [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] estrogenów a gęstością mineralną kości”. Choroba zwyrodnieniowa stawów w 80% występowała u kobiet, a większość z nich dotknęła ~ 4 lata po menopauzie (gdy znacznie spada ilość estradiolu) lub po zaprzestaniu hormonalnej terapii zastępczej związanej z menopauzą. Podobnie choroba zwyrodnieniowa rozwijała się u kobiet, u których zastosowano [...]
[...] „wieloletnie bóle głowy” oraz ciągły stan podgorączkowy miały coś wspólnego z rozwojem procesu nowotworowego. Z pewnością można napisać jedno – nikt nie udowodnił, iż duża ilość protein w diecie jest szkodliwa dla zdrowia. Referencje: [...]
[...] tłuszcze czy proteiny. Nie znaczy to także, że cukier stołowy czy węglowodany złożone są szkodliwe dla człowieka, gdy nie są nadużywane. Po prostu należy zbilansować ich ilość w diecie. Z pewnością korzystne dla zdrowia jest wykluczenie dodatkowo słodzonych napojów. Posiłki bogate w tłuszcze i białko mogą być dobrą propozycją w godzinach [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Niestety w kulturystyce upowszechnił się już dawno trend: więcej, znaczy lepiej. Większość mężczyzn chodzących do klubów buduje ogromne sylwetki, zupełnie nie dbając o odtłuszczenie, waskularyzację, separację, czyli szeroko rozumianą jakość mięśni. Jak maksymalizować przyrosty? Na podstawie artykułu Jim Stoppani, [...]
[...] żadnego pojęcia o tym, co próbują usuwać, albo czego się pozbywać wskutek stosowania określonej diety. Sugeruje się, że „dieta bogata w tłuszcze nasycone, cukier” albo „duża ilość przyjmowanych leków” przyczyniają się do składowania toksyn. Jest to wierutna bzdura. Cukier składa się z glukozy i fruktozy, podlega określonym przemianom, jest [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
[...] jak aspAT / AST (aminotransferaza asparaginianowa) czy bilirubina, wcale nie wskazywały, iż ten człowiek ma aż tak wielkie problemy ze zdrowiem! Marker 1: „ilość białych krwinek” Ogólnie podwyższona ilość krwinek białych (WBC) może świadczyć o infekcji, białaczce, urazie, silnym stresie, martwicy tkanek czy stanie [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
[...] mogą mieć posiłki o różnym rozkładzie makroskładników: grupa A – białka + tłuszcze, np. białko serwatkowe (40 g) + migdały (30 g), grupa B – śniadanie fast food (mała ilość protein, ogromna tłuszczów i węglowodanów), grupa C – prawie same węglowodany (np. dżem jabłkowy), grupa D – prawie same tłuszcze. Kolejny przykład: wszystko wygląda [...]
[...] syntezę białek mięśniowych nawet o 50%. Tymczasem podawanie estradiolu nie przyniosło tam rezultatów. Ale podawano tam ledwie 0.1 mg estradiolu dziennie, a więc znikomą ilość w porównaniu do t. czy progesteronu. osteoporozę, problemy z sercem i układem krążenia (zaburzenia profilu lipidowego), problemy ze stawami i więzadłami - choroba [...]
[...] na procesy krzepnięcia? Zwykle trening powoduje skrócenie czasu APTT, a więc działa prozakrzepowo (jednak oddziaływanie jest krótkotrwałe). Dodatkowo trening zwiększa ilość czynnika VIII: czynnika antyhemofilowego (jest związany z czynnikem von Willebranda; ten ostatni jest jego nośnikiem). Wzrost stężenia czynnika antyhemofilowego zależy [...]
Insulinooporność to nie tylko objaw, ale raczej proces zaburzeń homeostazy glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i walka z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 [...]