Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
[...] stabilizatory: difosforany (znaczy to samo co zapis: substancja konserwująca: E250, przeciwutleniacz: E301, stabilizatory: E450). Cytowany przykład to szynka wieprzowa, gotowana, w plastrach z dużej niemieckiej sieci handlowej. Wniosek? Należy uważnie czytać etykiety wyrobów, z jakimi masz do czynienia, bo często kupujesz toksyczne produkty, [...]
Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
[...] Energia: 1100 kcal Białka: 56 g Tłuszcze: 36 g Węglowodany: 137 g Makaron z tuńczykiem, soczewicą i pomidorami Makaron Penne 140 g Tuńczyk w sosie własnym 120 g Soczewica gotowana 40 g Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym 200 g Olej rzepakowy 20 g Ser parmezan 20 g Wartości odżywcze Energia: 940 kcal Białka: 60 g Tłuszcze: 30 g [...]
Wegańska dieta oparta na roślinnych produktach i wykluczająca wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Robiąc zakupy weganie uważnie czytają składy produktów, by mieć pewność, że zakupiona żywność spełnia ich wymagania. Czy Guinness jest wegański? Jeśli jesteś weganinem i zarazem miłośnikiem [...]
Aby odpowiedzieć w pełni na to pytanie, należy najpierw doprecyzować, co autor tego pytania rozumie przez pojęcie „masa”. Najczęściej w słowie „masa” kryje się tak naprawdę masa mięśniowa. Jednak są również osoby, które choćby ze względów związanych ze zdrowiem, muszą zwiększyć ogólnie wagę swojego ciała. Na potrzeby tego artykułu przyjmę, że [...]
[...] Unikają wszelkiej obróbki cieplnej (graniczną wartością jest 40°C). Co jest zdrowsze: produkty gotowane czy surowe? Odpowiedź brzmi: jedno i drugie jest zdrowe. Zarówno gotowana, jak i surowa żywność są dla nas dobre, a wartości różnią się w zależności od sposobu jedzenia i przygotowania. Zwolennicy surowej żywności wierzą, że proces [...]
Niewiele jest osób, które bardzo lubią warzywa, a ilości ich w diecie mają na optymalnym poziomie. Z reguły znacznie ich brakuje lub spora część osób ogranicza się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
[...] większej ilości wolnych rodników. Może to prowadzić do narastania stresu oksydacyjnego w komórkach. Ponadto ultraprzetworzona żywność często zawiera dużo cukru i/lub jest gotowana w niezdrowych olejach, które wytwarzają aldehydy. Promieniowanie Promieniowanie rentgenowskie jest potrzebne do diagnostyki, ale trzeba wiedzieć, że może prowadzić [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
Rola flawonoidów w zdrowiu człowieka Flawonoidy zawarte w wielu roślinach działają jak przeciwutleniacze, związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek poprzez działanie wolnych rodników. Mają zdolność „włączania” enzymów, które chronią komórki. Na poziomie tkanek niektóre flawonoidy wzmacniają drobne naczynia krwionośne zwane naczyniami [...]
Leki przeciwbólowe należą do najczęściej używanych i nadużywanych medykamentów na świecie. Nawet te dostępne bez recepty niosą za sobą wiele negatywnych skutków zdrowotnych. Stosujemy je nagminnie, a często ich stosowanie nie jest uzasadnione. Wynika to właśnie z przekonania o ich niewielkim wpływie na nasze zdrowie. Na szczęście natura obdarowuje [...]