EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] obecnej wiedzy naukowej, w pożywieniu nie muszą być dostarczane np. alanina (Ala), asparagina (Asn), asparaginian (Asp), cysteina (Cys), glutaminian (Glu), glutamina (Gln), glicyna (Gly), hydroksyprolina, hydroksylizyna, prolina (Pro), seryna (Ser), tyrozyna (Tyr). Kontrowersje wzbudza np. arginina. Jest klasyfikowana, jako częściowo niezbędna w [...]
BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]
[...] Czy kreatyna jest bezpieczna? Z czego powstaje kreatyna? Kreatyna pod kątem chemicznym klasyfikowana jest, jako aminokwas. Zbudowana jest z takich składowych, jak arginina, glicyna i metionina. W naszym organizmie kreatyna jest metabolizowana w wątrobie, gdzie organizm produkuje ją z ww. aminokwasów. Jednak ilość produkowanej kreatyny wystarcza [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
[...] białka niż inny. Jest kilka substancji, które używane zgodnie z prawem, sztucznie podbijają ilość białka w odżywce. Z reguły są to aminokwasy, takie jak: kreatyna, tauryna i glicyna. Wydawać by się mogło, że dodatkowe aminokwasy w produkcie to wręcz plus. Szczególnie dodatek kreatyny. Niestety tak nie jest. Wynika to z tego, że zgodnie z prawem [...]
W ostatnim artykule o kolagenie wspominałem, iż ten rodzaj protein nie może zastąpić białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI), jednak ma inne, ciekawe właściwości oraz nietypowy aminogram. Teraz kwestia, która powinna zainteresować szczególnie panie, czyli jaki wpływ ma np. hydrolizat kolagenu na stan skóry? Kolagen a elastyczność skóry Proksch E. i [...]
[...] Jakich efektów mogę się spodziewać? Jak dawkować kreatynę? Z czego powstaje kreatyna? Kreatyna, pod kątem budowy, uzyskiwana jest z trzech aminokwasów, takich jak arginina, glicyna i metionina. W wyniku procesów metabolicznych nasza wątroba jest w stanie produkować z ww. aminokwasów odpowiednią ilość kreatyny, aby nasze ciało utrzymywało stan [...]
[...] przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak glutation jest produkowany przez nasze ciało i powstaje z takich aminokwasów, jak glutamina, glicyna i cysteina. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać Glutation należy do najsilniejszych antyoksydantów, jakie występują naturalnie w organizmie człowieka. [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]
Metanabol (znany także jako Dianabol) jest jednym z najpopularniejszych środków z grupy sterydów anaboliczno-androgennych (SAA; w nomenklaturze angielskiej AAS) stosowanych przez kulturystów i ciężarowców, od końca lat 50. XX wieku. Ponadto bywał stosowany przez zawodników rzutu dyskiem, młotem, sprinterów, pływaków, zawodników sportów walki itd. [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
Już kilkukrotnie w moich artykułach posługiwałem się realnymi sytuacjami, z którymi zetknąłem się najczęściej podczas treningów na siłowni. Nie inaczej będzie tym razem... Grupka spoconych, zmęczonych wojowników MMA, po zakończonym treningu schodziła do szatni. Wtem jeden z nich mówi: Ostatnio nie mam na nic sił - nawet trenować zbytnio mi się nie [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
[...] że sportowcy nie czerpią korzyści z ich podawania): Alanina, asparagina (amid kwasu asparaginowego), asparaginian (kwas asparaginowy), cysteina, glutaminian, glutamina, glicyna, hydroksyprolina, hydroksylizyna, prolina, seryna, tyrozyna. Przykładowo glutamina może mieć duże znaczenie jako odżywka mikroflory jelitowej, co kiedyś było uznawane [...]
Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]
[...] RNA, przed uszkodzeniem spowodowanym oddziaływaniem reaktywnych form tlenu. Dodatkowo właściwości przeciwutleniające kreatyny mogą być związane z jej składnikami (arginina, glicyna i metionina). Wydaje się, że spożywanie kreatyny w połączeniu z długotrwałym treningiem może potencjalnie zmniejszyć stres oksydacyjny i poprawić funkcjonowanie [...]
[...] zastanawiacie się skąd się bierze. Kreatyna jest produktem ubocznym procesów energetycznych przemiany materii, wytwarza się w wątrobie z trzech aminokwasów (arginina, glicyna i metionina). W ten sposób organizm ludzki może uzyskać maksymalnie 1g kreatyny, jak wiemy jest to za mała ilość dla ludzi ćwiczących . Przeciętne zapotrzebowanie na [...]
Na forum nie widziałem jeszcze artykuły poświęconego całkowicie Cytrulinie więc postanowiłem się tym zająć. Z chemicznego punktu widzenia wyglada to tak Cytrulina - organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów o wzorze sumarycznym: C6H13N3O3. Jest katalizatorem przy tworzeniu się substancji moczowych, a później odbudowy amoniaku. Występuje [...]
[...] wykorzystany w wątrobie do synezy glukozy w procesie glukoneogenezy. (Walina z Bcaa to przykład aminokwasu glukogennego, który też uczestniczą w tym procesie- glicyna, alanina, walina, seryna, cysteina, metionina, treonina, asparaginian, glutaminian, histydyna, arginina i prolina.) włókna ST – dużo mitochondriów, odborność na [...]