Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
O ile osoby trenujące podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej zazwyczaj przyzwyczajone są do tego, że trzeba zrezygnować z pewnych form łakoci w diecie, na rzecz bardziej złożonych i niskoprzetworzonych pokarmów, o tyle osoby startujące po raz pierwszy z własną metamorfozą posiadają pewien problem z tym, co wybrać, aby zaspokoić chęć słodkiego [...]
[...] krwi Kolejną zaletą jest wsparcie w utrzymaniu optymalnego poziomu cukru we krwi poprzez poprawę wrażliwości na insulinę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wydłuża się też czas trawienia węglowodanów. Spożywanie awokado może być korzystne w strategiach regulacji wagi. Błonnik zawarty w awokado nie tylko stabilizuje poziom cukru we krwi, ale [...]
[...] zwiększa się uczucie łaknienia, a koncentracja i procesy myślowe przebiegają w mniej efektywny sposób. Proteiny rozkładają się w ciele człowieka nawet przez kilka godzin, w czasie trzy razy dłuższym niż węglowodany. Znajdujące się w białku aminokwasy najpierw trafiają do krwioobiegu, a następnie są transportowane do wątroby, skąd organizm [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] w pewnym stopniu oddziałuje także na dysmutazę ponadtlenkową oraz katalazę. Po 21 dniach podawania leku aktywność enzymów została przywrócona. Dodatkowo heparegen skrócił czas potrzebny do przywrócenia normalnych wartości ALAT (aminotransferazy alaninowej) oraz GGTP (gamma-glutamylotransferazy). Pewne znaczenie mogą mieć: kwas [...]
[...] warzywami i owocami (jakby metale ciężkie zalegające w ustroju człowieka przez 50 lat dało się tak usunąć. Przykładowo kadm zalega w organizmie od 10 do 40 lat – taki ma czas połowicznego zaniku; ołów – połowa dawki znika dopiero po 20 latach, a posiada duże depozyty zgromadzone w kościach). Serotonina a leczenie IBS Serotonina jest jednym z [...]
[...] stanu jest szkodliwe dla wyniku sportowego. Podobnie niekorzystne efekty przynosi przedawkowywanie witamin A, C, E. Na koniec chciałbym dodać, iż nadużywane przez dłuższy czas doustne sterydy anaboliczno-androgenne (metanabol, anapolon, winstrol, metylowany testosteron) bardzo często powodują niestrawność, zaburzenia trawienia, niewielkie [...]
[...] Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub węglowodanów. Efekty redukcyjne mogą przyspieszać: kofeina (3 - 5 mg na kg masy ciała) 1 - 1,5 h przed treningiem, zielona herbata, białko [...]
[...] 5 min. przerwy, 30 min. aerobów, intensywność 70% szczytowego pochłaniania tlenu, 2 minuty przerwy, 10 x 30 sekund interwałów z intensywnością 110% mocy szczytowej w czasie przyspieszeń oraz 30 sekund z intensywnością 50% mocy w trakcie odpoczynku (czyli 10 min. jazdy, w tym 300 sekund szybko oraz 300 sekund wolniej). Dodać należy, iż [...]
[...] uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy też ludzi zabieganych z permanentnym deficytem czasu. [...]
Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]
Wiele osób po spożyciu produktów mlecznych skarży się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zazwyczaj bolesności brzucha towarzyszą wzdęcia, nieprzyjemne gazy, czasami kolki czy nawet wymioty. Co może być przyczyną takiego stanu? Dlaczego ten problem dotyka tylko części społeczeństwa? Co to jest nietolerancja laktozy? Co to jest laktoza? [...]
[...] dodatki wspierające wysiłek sportowca. Wyjątkowa unikalność, w naszym zestawieniu, formuły żelowej sprawiać może, że z dużą chęcią mogą po niego sięgnąć osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe, gdyż niewielka saszetka, jak i często raportowana łatwość trawienia, znakomicie mogą sprawdzić się np. podczas dłuższego biegu, czy jazdy na rowerze.
[...] kulturysta wie, że z jego pomocą można znacznie poprawić osiągi treningowe, uzyskane efekty masowe czy siłowe. Co więcej, białko jako skuteczny element regeneracji skraca czas odpoczynku pomiędzy sesjami treningowymi, co skutecznie podnosi efektywność samego wysiłku. Białko jest również idealnym dodatkiem podczas redukcji, gdyż pozwala nam na [...]
[...] na laktozę. Wtedy też należy dobrać odpowiednią frakcję białkową, która nie będzie powodowała dyskomfortu trawiennego, jak choćby WPI. Nie zaobserwowano również obciążenia wątroby czy też nerek podczas użycia białka, stąd można z pełną odpowiedzialnością napisać, że nadaje się ono idealnie w diecie nie tylko sportowca, ale i osoby aktywnej.
[...] E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem zwykła witamina C też ma swój „specjalny kod” - E300. Na liście jest też wosk pszczeli (E901), żelatyna (E441), w normalnych warunkach gaz obojętny - azot (E941) czy [...]
[...] źródłem 100% MCT, które są bardziej skuteczne w zwiększaniu utraty wagi i produkcji energii (zwłaszcza, jeśli przestrzegasz diety ketonowej), niż olej kokosowy. Tymczasem olej kokosowy ma zawartość MCT około 54%. Najlepiej stosuje się go jako olej do smażenia i może być wykorzystywany dla różnych zabiegów upiększających lub pomocny w [...]