[...] krwi. Te toksyczne metabolity zakłócają oddychanie komórek, które nie mogą zapewnić odpowiedniej ilości tlenu dla przeżycia i normalnego funkcjonowania organizmu. Z upływem czasu niektóre z komórek obumierają. Zakłócenie funkcji ciała i staje się początkiem chorób degeneracyjnych”. brak substancji mineralnych... Cukier rafinowany jest [...]
[...] - Wzbogacono o witaminy i minerały Umiejętne stosowanie produktów węglowodanowych, nie tylko w sportach wytrzymałościowych, ale i szybkościowo-siłowych pozwala skrócić czas regeneracji i poprawić wyniki sportowe. Osoby aktywne fizyczne podczas dokonywania wyboru takiego produktu, w układaniu efektywnego programu suplementacyjnego, powinny [...]
[...] że to rozjaśni trochę sytuację. JAK BADANA JEST STRAWNOŚĆ POSZCZEGÓLNYCH PRODUKTÓW? Prowadzi się testy laboratoryjnie z użyciem preparatów enzymatycznych. Przez określony czas poddaje się badany produkt działaniu odpowiednio wybranych enzymów 9pepsyny, trypsyny, amylazy czy lipazy) odpowiednio oczywiście dobiera się warunki PH i temp. [...]
[...] gdyż białka serwatki powodują nagły, ale krótkotrwały wzrost stężenia aminokwasów w osoczu, natomiast kazeina wywołuje umiarkowany wzrost utrzymujący się przez dłuższy czas. Poza tym kazeina w większym (o 34%) stopniu niż serwatka jest wykorzystywana do syntezy białek i nie ulega utlenieniu jako źródło energi. ..: [...]
[...] Nie będziemy tracic pieniędzy na ryzyko wydalania nadmiaru kreatyny, mamy pewnosc ze została ona optymalnie użyta. Mięśnie nasycą się kreatyną po około 2tygodniach od tego czasu zacznie w pełni działać. Tyle samo czasu trwa po cyklu 'czyszczenie receptorów' z kreatyny czyli po odstawieniu działa ona częściowo przez ten czas. 'Kreatyna [...]
Nadszedł czas na omówienie takiego pospolitego produktu jakim jest mąka. Otrzymuje się ją z ziaren zbóż. W zmielonej nieczyszczonej mące znajdują się witaminy grupy B, PP, F, substancje mineralne, fermenty, a wiec wszystko to, co jest niezbędne dla naszego organizmu. Spożywając potrawy przygotowane z takiej mąki człowiek otrzymuje 100% energii [...]
A pro po produktów mlecznych można znieść nie jeden temat na forum bądź w czasopismach. To nasz ludzi dbających o dobrą i zdrową sylwetkę najbardziej ciekawi w tym produkcie to cukier mleczny laktoza (właściwie to dwucukier, składający się z glukozy galaktozy). Ale tym razem chciałem poruszyć kwestie produktu nabiałowego jako źródła białka w [...]
[...] gdyż białka serwatki powodują nagły, ale krótkotrwały wzrost stężenia aminokwasów w osoczu, natomiast kazeina wywołuje umiarkowany wzrost utrzymujący się przez dłuższy czas. Poza tym kazeina w większym (o 34%) stopniu niż serwatka jest wykorzystywana do syntezy białek i nie ulega utlenieniu jako źródło energi. Węglowodany: Trening [...]
czesc. mam krotkie dwa pytanka, prosilbym o jakas podpowiedz:) 1. mowi sie, ze im krotszy czas obrobki termicznej, tym lepiej zarowno dla potrawy, jak i dla nas samych. rowniez uwaza sie, ze mikrofalowka nie wyrzadza zadnej szkody pokarmom do niej wkladanych. zatem powstalo mi pytanie: czy nie lepiej zatem przerzucic sie na gotowanie w mirkofali, [...]
[...] i bardzo ciekawy rysunek-z danych tam zamieszczonych można wiele ciekawych wniosków wysnuć.Tłumaczenie dość kiepskie,bo automatyczne ale co ważne zrozumiałe.Będę miał trochę czasu to poprawie ... Warto zwrócic uwage,że organem najwiecej wpływajacym na tempo metabolizmu nie sa mieśnie ale wątroba(ok 1200 gramów)-która odpowiada za 27% całego [...]
Wątroba jest największym narządem naszego organizmu, zbudowanym z tysięcy komórek zwanych hepatocytami. Odgrywa ważną rolę w układzie pokarmowym, wydzielniczym i wydalniczym uczestnicząc w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek. Szczególne znaczenie ma wytwarzanie przez nią żółci niezbędnej dla trawienia tłuszczów i fibrynogenu [...]
Witam, od dawna zamierzałem napisać art. o oliwie z oliwek mimo, że jest ich naprawde sporo na całym naszym forum. Mimo iż nie często, ale jednak bezustannie co jakiś czas ze strony forumowiczów pojawiają się pytania typu : Czy musze pic oliwe z oliwek - ona jest wstretna !?!?! czy oliwa z oliwek jest konieczna ? Dlaczego oliwa rafinowa jest [...]
Utarła się opinia, że woda jest lepszym dodatkiem do odżywek niż mleko. Część producentów odżywek poleca wodę jako optymalny rozpuszczalnik, a tymczasem... najnowsze wyniki badań coraz częściej kwestionują tę opinię. Lepszym rozpuszczalnikiem jest beztłuszczowe mleko! Kazeina, która nie tłumi uczucia głodu. Mleko zawiera dwa rodzaje białka: [...]
[...] klientach. Specjalnie dobrana receptura sprawia, że idealnie nadaje się do spożywania w ciągu dnia jako zamiennik posiłku. Niskokaloryczny, zawiera węglowodany o różnym czasie wchłaniania co oznacza, że dostarcza nam niezbędnej do funkcjonowania i dobrego samopoczucia energii bez ryzyka otłuszczenia. Forma instant sprawia, że doskonale się [...]
[...] zadanie dla każdego, bez względu na płeć, wiek czy też wykształcenie. To Twoja inwestycja w zdrowie, super sylwetkę, długie życie i pewność siebie. Oczywiście nie każdy ma czas i ochotę poświęcać temu całe życie, ale postaraj sie od czasu do czasu (im częściej, tym lepiej) poćwiczyć z ciężarkami, pospacerować, pobiegać, pojeździć na rowerze czy [...]
[...] termogenezy organizmu (podniesienia jego temperatury). Bardzo szybkie wchłanianie i przekształcanie oleju MCT pozwala na oszczędzanie zapasów glikogenu mięśniowego podczas treningu sportowego. Kwasy MCT spowalniają ponadto przewodzenie kompleksu motorycznego organizmu, co wydłuża czas kontaktu śluzówkowego pokarmu, a przez to poprawia jego [...]
[...] trawienia produktu. Po spożyciu aminokwasy mogą być wchłonięte ze światła jelita do krwiobiegu i dalej bezpośrednio dostarczane do pracujących mięśni, co ogranicza czas i wydatek energetyczny organizmu już obciążonego treningiem. Podstawowym przeznaczeniem spożywanych białek i aminokwasów jest ich wykorzystanie w procesach anabolicznych [...]
[...] skuteczną bronią w walce z otyłością. Poszukiwania skutecznego środka, który raz na zawsze rozwiązałby problem nadwagi, trwają od dziesięcioleci. Mimo ogłaszanych co jakiś czas rzekomych przełomów, dotychczasowe efekty walki z tą chorobą były mizerne. Jednak na horyzoncie pojawia się właśnie szansa na prawdziwy przełom. Nowo odkryty hormon - [...]
[...] - białek, węglowodanów oraz tłuszczów - w celu budowy mięśni i dostarczenia energii ale jedzenie co trzy godziny może być niepraktyczne dla wielu z nas z powodu braku czasu wynikającego z codziennych obowiązków (biorąc pod uwagę 7-8 posiłków). Z powodu natłoku zajęć podczas dnia nie tylko brakuje czasu na przygotowanie posiłków ale nawet [...]
[...] ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz szkodliwym nadmiarem kwasu żołądkowego. Warstwa śluzu pokrywająca błonę śluzową przewodu pokarmowego utrzymuje się przez długi czas, jest odporna na działanie enzymów trawiennych i zatrzymuje szkodliwe związki oraz utrudnia ich wchłanianie. Błonnik pokarmowy lnu pęcznieje w przewodzie pokarmowym, [...]