[...] zużywaniu tłuszczów. Dzieje się tak zawsze po kilku dniach głodzenia, kiedy prawie całe potrzeby energetyczne pokrywane są z rezerw tłuszczu, a także w rytmie dobowym, w czasie dłuższych przerw między posiłkami, kiedy rezerwy glikogenu spadają i wzrasta stężenie kwasów tłuszczowych we krwi - główny czynnik pobudzający ich spalanie. [...]
[...] zmniejsza immunosupresję oraz zauważalne zwiększenie odporności komórkowej. Jakby nie było, to musi być jakiś minus. Duże dawki witaminy A mogą być podawane tylko w krótkim czasie, ponieważ nadmiar jest toksyczny a efekty hiperwitaminozy są bardzo dotkliwe. Może dojść nawet do uszkodzenia płodu. Jednak jak przy nazwie widnieje napis „Retinol" [...]
[...] wierząc, że z jej pomocą zbudują większe mięśnie, nabiorą siły i wytrzymałości, a w efekcie - osiągną lepsze rezultaty sportowe i bardziej atletyczną sylwetkę. Przez ten czas zdążyło wokół kreatyny narosnąć wiele mitów, fałszywych opinii i wątpliwości. Potwierdzeniem tego są Wasze pytania dotyczące tego suplementu. Postanowiliśmy więc zebrać [...]
[...] wolne formy aminokwasów. Czy warto stosować suplement tego typu? Preparaty aminokwasowe, wykorzystuje się głównie w okresach okołotreningowych. Jest to dość newralgiczny czas dla tkanki mięśniowej, która zostaje poddana próbom wysiłkowym i wytrzymałościowym. Zastosowanie aminokwasów w tym okresie ma na celu zabezpieczenie muskulatury przed [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] X przez tkanki, oraz tomografii komputerowej. Dodatkowo sprawność fizyczna była kontrolowana poprzez protokół 10-krotnego wchodzenia po schodach oraz wstawania z krzesła na czas. Dodatkowym testem był pomiar czasu przy 4-ro kilometrowym marszu. Jak widać – protokół badania całkiem obszerny, jak natomiast wyglądają wyniki? Niestety, istotność [...]
[...] zaniki mięśni i niedowłady. MIT: Alkohol jest dobrym środkiem "na rozgrzewkę" FAKT: Efekt rozgrzania jest tylko chwilowy. Wypicie alkoholu powoduje bowiem, na krótki czas, poczucie ciepła spowodowane napłynięciem do rozszerzonych naczyń skórnych ciepłej krwi "ze środka" organizmu. Rozszerzone naczynia krwionośne przyśpieszą wymianę ciepła [...]
[...] element diety sportowca. Pomagają one dostarczyć jeden z kluczowych makroskładników o działaniu budulcowym, regulacyjnym i regeneracyjnym. Dobór odpowiedniego preparatu czasem sprawia wiele kłopotów, dlatego niech za pomoc posłuży Wam nasz ranking przedstawiający obecnie topowe białka. Spis treści: Czym jest odżywka białkowa? Kiedy należy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Autor: Janusz Ziółkowski – Redaktor Naczelny pisma BodyBuilding Magazine www.bb-mag.pl Słowo wstępu… Suplementacja dzieli się na stałą, z której możemy korzystać cały czas i nie ma co do tego przeciwskazań oraz na cykliczną, która służy nam przez określoną ilość czasu, po czym robimy od niej przerwę. Jest wiele osób, która nie wiedzą jak [...]
[...] swoj artykul w koncu po co ma sie marnowac tyle wysilku moze sie komus przyda :) "Regeneracja" Na wstępie wyjaśnimy co to jest regeneracja i czemu ma nam służyć.Jak wiemy podczas treningów organizm traci pewną ilość elemntów ciala.Możemy tutaj wymienić chociażby część aminokwasów rozkładanych z białek mięśniowych i zużywanych do zabezpieczenia [...]
[...] zastosowania różnej jakości dodatków smakowych , oraz sposobu wzbogacania odżywki w substancje wspomagające jej wchłanianie ( zazwyczaj są to witaminy i minerały oraz czasami enzymy trawienne pochodzenia roślinnego. ) Zajmijmy się teraz różnicami smakowymi (jakże często - między tą tańszą a tą droższą ) ,wielu [...]
[...] się czy tak wcześnie warto o tym pisać, czy już lepiej poczekać na jeszcze lepsze efekty i wtedy zmotywować nimi innych. Wybrałem pierwsze generalnie z nadmiaru czasu, więc potraktujcie to jako rozgrzewką przed tym, co wyprodukuję tu za rok i dwa. Dodam, że wiem, na czym polega kulturystyka i dieta z odpowiednią ilością b/t/w, gdyż [...]
[...] pokarmowym, natomiast aminokwasy z hydrolizatu niemal bezpośrednio po ich spożyciu. Stosując hydrolizaty białkowe oszczędzamy energię traconą na procesy trawienia, skracamy czas ich wchłaniania oraz zdecydowanie zmniejszamy obciążenie układu pokarmowego co jest szczególnie istotne w stosowaniu gotowych mieszanek węglowodanowo-aminokwasowych tuż [...]
[...] się czy tak wcześnie warto o tym pisać, czy już lepiej poczekać na jeszcze lepsze efekty i wtedy zmotywować nimi innych. Wybrałem pierwsze generalnie z nadmiaru czasu, więc potraktujcie to jako rozgrzewką przed tym, co wyprodukuję tu za rok i dwa. Dodam, że wiem, na czym polega kulturystyka i dieta z odpowiednią ilością b/t/w, gdyż [...]
Mit no. 1: Kaloria równa się kalorii; jeżeli dostarczasz mniej kalorii niż ich potrzebujesz, tracisz na wadze. Prawda jest tak, że indywidualne liczbowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest jedynym czynnikiem, który wpływa na kompozycję naszego ciała. Pod uwagę trzeba wziąć jeszcze parę innych determinantów: Termiczny efekt pożywienia (TEF). [...]
[...] pozostające w niełasce zawodowych kulturystów. Jedni ich nie lubią, drudzy po prostu nie jedzą. Jedni i drudzy mają „nieodparte" argumenty na obronę swoich stanowisk. A tymczasem - to jest białko! Najprostszy i najlepiej przyswajalny budulec masy mięśniowej. Niektórzy nawet twierdzą, że jeżeli go się nie spożywa ze smakiem, to ma się wyjątkowo [...]
[...] swoich mięśni. Hardgainer nie może siedzieć i czekać, aż pojawią się mięśnie. On musi jeść tony jedzenia, podnosić tony na treningu, unikać treningu cardio, zachowywać cały czas odpowiednią postawę. Jeśli masz zamiar robić coś półśrodkami, po co w ogóle zawracasz sobie głowę? Idź pograć w gry video, pooglądać telewizję… Chyba, że jesteś gotów [...]
[...] spłukiwany jest w toalecie. Kreatyna przyjmowana w nadmiarze może niepotrzebnie obciążać nerki i wątrobę. Praca dr Harrisa rzuca nieco światła na fazę ładowania kreatyny. Podczas tego badania podawano 30 gram kreatyny dziennie. Pierwszego dnia 40% przyjętej keratyny zostało wydalone z moczem. Ilość ta wzrosła do 61% drugiego dnia i 68% trzeciego [...]
[...] ślinowa rozrywa długie łańcuchy cukrowców na krótsze natomiast lipaza ślinowa wpływa wyłącznie na tłuszcz pochodzenia mlecznego i jest to wpływ minimalny ze względu na czas ekspozycji enzymu na substrat. W jamie ustnej dochodzi również do trawienia mechanicznego przez żucie pokarmu. Ten proces umożliwia łatwiejszy dostęp enzymom do [...]
[...] procentowy stosunek strawionej i wchłoniętej ilości składnika odżywczego do ilości tego składnika spożytego z pokarmem Za pewny wskaźnik strawności produktu uznaje się jego czas przebywania w żołądku. Odźwiernik nie przepuszcza spożytego pokarmu jeśli nie zostanie on upłynniony i rozdrobniony, możemy zatem przyjąć że im dłużej pokarm przebywa w [...]
[...] prawie identyczny, występują jedynie nieznaczne modyfikacje ze względu na różnice pomiędzy burakiem a trzciną. Cukier z buraków jest używany głównie w północnej Europie, podczas gdy cukier z trzciny cukrowej jest używany w pozostałej części świata. Aby rozróżnić obydwa cukry, w Europie do cukru z trzciny często dodawana jest melasa w ilości [...]