SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trawienie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 32240

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Trawienie to rozkład chemiczny bądź mechaniczny produktu na tak małe cząsteczki, by mogły one zostać wchłonięte przez komórki jelita cienkiego.

Enzymy rozkładające tłuszcze to lipazy, białka to proteazy natomiast węglowodany to amylazy.

Jest przysłowie, że trawienie zaczyna się jeszcze przed rozpoczęciem jedzenia, gdyż sama myśl, zapach czy widok pokarmu wzbudza u nas np. ślinotok.

Trawienie zaczyna się od jamy ustnej. Przez ślinianki wydzielana jest ślina, która zawiera amylazę ślinową oraz lipazę ślinową.
Amylaza ślinowa rozrywa długie łańcuchy cukrowców na krótsze natomiast lipaza ślinowa wpływa wyłącznie na tłuszcz pochodzenia mlecznego i jest to wpływ minimalny ze względu na czas ekspozycji enzymu na substrat.
W jamie ustnej dochodzi również do trawienia mechanicznego przez żucie pokarmu. Ten proces umożliwia łatwiejszy dostęp enzymom do substratów w dalszych częściach trawienia.

Dalej pokarm przechodzi przełyk i trafia do żołądka. W żołądku trawione są głównie białka, mimo tego, że znajduje się tam lipaza żołądkowa, jej wpływ na trawienie tłuszczów jest naprawdę nie wielki, gdyż lipazy pracują w środowiskach o zasadowym ph, a w żołądku jest on mocno kwaśny (jedynie u małych dzieci ph żołądka wynosi 6,0 i początek trawienia tłuszczy rozpoczyna się właśnie tutaj).

Przejdźmy jednak do białek. W żołądku są rozbijane łańcuchy polipeptydowe na krótsze łańcuchy, następnie skurczami perystaltycznymi treść żołądka przesuwana jest dalej do jelita cienkiego. Tam proteazy rozbijają białka na tri i dipeptydy (tripeptyd to połączenie 3 aminokwasów, di to 2 itd.) i kolejno na pojedyncze aminokwasy. W końcu aminokwasy zostają wchłonięte przez kosmki jelita cienkiego do układu krwionośnego.




Trawienie białek


Natomiast wracając do tłuszczy; główną rolę w ich trawieniu odgrywa lipaza trzustkowa wydzielana do jelita cienkiego. Lipaza rozbija tłuszcze na glicerole i kwasy tłuszczowe by kolejno zostały wchłonięte przez kosmki jelita a dalej do układu limfatycznego.




Przebieg trawienia tłuszczy

Węglowodany jak było napisane na początku proces trawienia ich rozpoczyna się w jamie ustnej, kolejno po tym przechodzą do jelita cienkiego i tam pod wpływem amylaz rozbijane są do disacharydów a kolejno, w zależności od substratu (np. sacharoza, maltoza) przez odpowiednie enzymy (np. sacharazę, maltazę) do glukozy - najprostszego cukru. Końcowy efekt jest taki, że glukoza jest wchłaniana w kosmkach jelita cienkiego i wchłaniana do układu krwionośnego.




Proces trawienia cukrów

Trawienie zachodzi również w okrężnicy, jest to trawienie beztlenowe za pomocą bakterii. Produkty uboczne są toksyczne i neurotoksyczne. Powodują dolegliwości ze stron układu pokarmowego (np. biegunki) i najczęściej spowodowane są zbyt dużym ilościom białka.

W jelicie grubym dochodzi do formowania kału i wchłaniania wody oraz witamin wytworzonych przez florę bakteryjną.

Rycinę pobrałem z
http://lama.icm.edu.pl/~jaqub/biologia/html/0230.php

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2009-07-26 10:28:13
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Bardzo uproszczony schemat, troszkę zagmatwany, jako wstęp do przyszłej pracy jednak wystarczy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 551 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 54847
krotkie i treściwe;d
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 6262 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25443
lubie krótkie arty-sog nie wejdzie.
troche nie kapuje tego zdania o trawieniu beztlenowym w okreżnicy poszukam w wyszukiwarce jeszcze, ale jak bys mógł pare zdań o tym też kiedys napisac

życie jest za krótkie żeby byc małym



http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tam chyba bakterie beztlenowe żyją i tam "rządzą"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Cytuje wypowiedzi Martuccy

(...)Wydzielanie gazow jest czyms normalnym w procesie trawienia. Resztki pokarmu, ktore nie zostaly strawione w jelicie cienkim przesuwane sa dalej do okreznicy, a tam sa fermentowane przez bakterie beztlenowe; do produktow tej fermentacji zaliczaja sie takze gazy, np. metan, dwutlenek wegla. Jesli faktycznie jesz tego bialka zbyt duzo w stosunku do mozliwosci swojego przewodu pokarmowego, moze skutkowac to nadmiernymi wzdeciami i wydzielaniem gazow. Oczywiscie, nie tylko bialko moze byc tego powodem, ale takze weglowodany, w tym blonnik (suszone owoce, muesli!).(...)

Co do zapachu- jesli jestes pewien, ze to siarkowodor, byc moze doszlo w twoich jelitach do zaklocenia rownowagi mikrobiologicznej i nadmiernego namnozenia sie bakterii z rodzaju Clostridium , a one w procesie fermentacji wytwarzaja siarkowodor. Nie zaszkodziloby zatem zrobic sobie malej "kuracji" probiotykami.

Siarkowodor (oraz merkaptany- rowniez o b. nieprzyjemnym zapachu) powstaje w wyniku rozkladu bialka w warunkach beztlenowych, proces przeprowadzany jest prze bakterie beztlenowe oraz niektore grzyby (w jelicie sa to drozdzaki). W normalnych warunkach (kiedy rownowaga mikrobiologiczna w jelicie jest zachowana) ilosci wydzielanego siarkowodoru sa minimalne. Jesli jemy zbyt duzo bialka, nie jestesmy go w stanie strawic (zbyt malo enzymow proteolitycznych, zbyt krotki czas ekspozycji tresci pokarmowej na ich dzialanie), zatem niestrawione bialko przesuwa sie dalej do okreznicy, gdzie ulega rozkladowi przez bakterie beztlenowe, glownie z rodzaju Clostridium (nalezy zwrocic uwage, ze siarkowodor wytwarzaja takze paleczki z rodzaju Salmonella ). Duza ilosc bialka daje tym bakteriom bardzo dogodne warunki wzrostu, stad tez nasilenie produkcji siarkowodoru, merkaptanow. Siarkowodor odpowiada tez za wystapienie biegunki (stad czesc pakerow na nie narzeka po wprowadzeniu niektorych odzywek bialkowych). Jesli duza podaz bialka w diecie (taka, ze nasz organizm nie jest jej w stanie strawic) przedluza sie, moze spowodowac to przerost bakterii beztlenowych. Dodatkowo siarkowodor jest silnie toksyczny i moze spowodowac zahamowanie wzrostu bakterii kwasu mlekowego. Bardzo duze ilosci wydzielanego siarkowodoru moga byc tez nieprzyjemne w skutkach dla czlowieka, nie tylko ze wzgledu na biegunki, ale takze poprzez blokowanie ukladow bialkowych zawierajacych metale, np. hemoglobiny- stad moga pojawic sie bole glowy. To oczywiscie dotyczy sytuacji raczej skrajnych.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 6262 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25443
dzieki bardzo! o to mi własnie chodziło, bo nigdy sie nie zagłębiałem dalej niż w jelito grube

zdr.

życie jest za krótkie żeby byc małym



http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ciesze się, że Wam się podoba. W przyszłości szerzej to rozpiszę.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja chyba jednak za dużo białka jem jak na moje możliwości, bo ten zapach z mojego wnętrza to chyba siarkowodór
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
ja na bank mam też zapach siarkowodoru ***.... sakramencko ale szczególnie na wieczór kiedy zjem jajka.... myślicie że probio stick bedzie dobre??

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Szczerze ?

Nie mam nic do Olimpu, bo praktycznie wszystko od Nich biorę, ale ten PS się im nie udał, mi nic nie pomogło
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny i popraw

Następny temat

Minimalizacja czynników ryzyka osoby trenującej

WHEY premium