[...] zastosowanie procesów filtracji pozyskuje się z niej wysokiej jakości, pełnowartościowe białko z kompletnym profilem aminokwasowym. Jeżeli więc rozważamy białko serwatkowe o naturalnym smaku, w jego składzie nie ma żadnych innych elementów ani niezdrowych dodatków – są wyłącznie naturalne proteiny. Dlatego opinie lekarzy, którzy [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
Bardzo wielu mężczyzn nie trenuje nóg, często tłumaczą to bliżej nieokreśloną kontuzją. Gdyby uwierzyć im na słowo, to Polska byłaby ortopedyczną krainą mlekiem i miodem płynącą, co drugi osobnik trenujący na siłowni rzekomo ma chore kolana i/lub plecy! Oczywiście, jest to wymówka. Czy przysiady są niezbędne? Oddajmy głos Dorianowi Yatesowi: [...]
[...] się wykryć stosowanie testosteronu wg norm WADA, tj. zaburzenia w proporcjach testosteronu do epitestosteronu (4:1). O co chodzi z tym epitestosteronem? Epitestosteron jest naturalnym, endogennym C 19 steroidem i na dodatek nie ma właściwości anabolicznych, a właściwie okazało się, iż jest antyandrogenem! Jego dobowe wytwarzanie przez organizm [...]
[...] życia codziennego. Czy siłownia robi z nas osoby niepełnosprawne? Nie. Ale brak dbania o pełną długość mięśnia robi z nas drewno, a konsekwencja ta nie jest czymś naturalnym i powinniśmy o to zadbać. Przyglądając się stawowi ramiennym, jak i całej obręczy barkowej zauważymy, że jest to niezwykle złożony biomechanizm, który łączy się z [...]
[...] Lista zmarłych zawodowców jest bardzo długa, ale … setki tysięcy osób trenujących kulturystykę wcale nie musi sięgać po zabronione wspomaganie. Na dodatek w wydaniu naturalnym kulturystyka wiąże się ze znikomym ryzykiem zdrowotnym, wypada lepiej, niż większość dyscyplin. W jednym z opublikowanych badań z 2014 roku na podstawie danych od [...]
Zaburzenia erekcji są naturalnie związane z wiekiem, w jednym z badań częstość występowania tego schorzenia nasilała się z upływem czasu. Problem dotyczył 4,5% mężczyzn z grupy wiekowej 40-45 lat, 11,1% mężczyzn w wieku 50-55 lat i 52% mężczyzn w wieku 75-80 lat. W przypadku kulturystów problem wydaje się słabo opisany i mało znany. Postaram się [...]
Wiele osób regularnie pyta mnie, czy to już odpowiednia chwila, co działa, jak zwiększyć masę, jak pozbyć się tkanki tłuszczowej, jak postępować, co dalej robić? Przede wszystkim nikogo nie zachęcam do sięgnięcia po doping, bo nie jest prawdą, że bez „wspomagania” nie da się uzyskać zadowalających rezultatów. „Wysokie stężenie testosteronu nie [...]
[...] różne zmiany skórne czy nieprzyjemności ze strony układu trawiennego. Wybierając placki na tortillę, kierujmy się składem, najlepiej jak najmniejszym i jak najbardziej naturalnym. A jeśli znajdziemy czas, zachęcam do spróbowania przepisu na domowe placki na tortillę. Domowe placki na tortillę Składniki (na 3 sztuki): mąka razowa typ 2000 – [...]
[...] jaką wykonuje - nie jest to jednak łatwe w obliczu dotychczasowych przyzwyczajeń. W szczególności, że przez lata wyrabia się pewne nawyki i rutynę, która staje się czymś naturalnym zarówno dla nas, jak i naszego organizmu. Należy jednak brać poprawkę na ilość spożywanych kalorii, wprost proporcjonalną do tego, jak zmienia się nasza aktywność [...]
Najpierw żelazny mit, który jest jednocześnie największym paradoksem w treningu pań: „chcę, żeby mi urosły pośladki, ale boję się wzrostu pozostałych grup mięśniowych”. W rzeczywistości potrzeba naprawdę dziesiątek godzin ostrego treningu, by wpłynąć na rozwój muskulatury (w tym pośladków). Przy tym z reguły u pań jeszcze trudniejsza jest [...]
[...] cukrów wynoszącemu około 100–200 g dziennie, przy średnim dziennym spożyciu fruktozy wynoszącym 83,1 g (katastrofalna ilość, biorąc pod uwagę niską dostępność fruktozy w naturalnym środowisku). Cukier i sól - zabójczy duet Wydaje się, iż zarówno spożycie cukru, jak i soli mają znaczenie dla rozwoju nadciśnienia. Zbędne kalorie w postaci cukru [...]
[...] kuchni Spotyka się je najczęściej w zupach, jako składnik wzbogacający smak, ale też nadający sytość zazwyczaj mało kalorycznej zupie, spotyka się je również polane jogurtem naturalnym i posypane koperkiem obok jaj sadzonych. Są najczęstszym dodatkiem do dań rybnych oraz mięsnych, lekko oprószone solą zawsze się sprawdzają. Ziemniaki, w tej mniej [...]
[...] „bez dodatku cukru”, „bez konserwantów”. Jak widać, warto, będąc w sklepie, czytać skład, zanim zdecydujemy się na zakup, gdyż jak zauważyć można, nie każdy jogurt naturalny jest całkowicie naturalnym produktem. A to, co dodaje się do jogurtów, nie zawsze jest obojętne dla zdrowia. Pozostałe jogurty opisane zostaną przy następnych częściach.
Czy wprowadzenie pewnych nawyków o poranku może przełożyć się na lepsze efekty w odchudzaniu? Nie każdy jest rannym ptaszkiem i wyskakuje z łóżka o poranku, gotów stawić czoła nowym wyzwaniom! Są jednak sposoby, które mogą uczynić Twój poranek przyjemniejszym i co więcej, pomóc Ci w zgubieniu zbędnych kilogramów. Oto pięć nawyków, które będą [...]
[...] (witamina C) i tokoferol (witamina E). Wolne rodniki nadtlenkowe i hydroksylowe są bardzo niebezpiecznym produktem ubocznym przemian tlenowych”. H2O2 jest naturalnym produktem metabolizmu komórkowego, a jednak ze względu na swoje właściwości utleniające jest związkiem toksycznym dla komórek organizmu, ponieważ może uszkadzać [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni oraz rezygnacji z obostrzeń siłownie zaczną pękać w szwach. Jeśli w ciągu 2-3 miesięcy chcesz zrobić „formę”, to jest na to trochę za późno, co nie oznacza, iż nie warto zacząć treningu siłowego. Trenować siłowo warto zawsze, szczególnie jeśli ktoś chce wpłynąć na poprawę stanu swojego zdrowia, obniżyć ryzyko [...]
[...] owocową. Z jagód goji przygotować można pyszne soki, idealne będą również jako dodatek do przeróżnych wypieków. Wkomponować można je również razem z orzechami oraz jogurtem naturalnym, stanowić to może ciekawą przekąskę. Jest wiele możliwości wykorzystania jagód w swojej kuchni, wiele zależy od naszych upodobań kulinarnych. Inez Gorońska [...]
Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]