[...] powoduje zaburzenia równowagi kwasów i zasad w organizmie, co jest dla nas niebezpieczne. Ponadto niektóre soki warzywne są bogate w związki zwane szczawianami (szpinak i buraki). Jeśli pijesz duże ilości szczawianów w soku, zwiększa to ryzyko rozwoju kamicy nerkowej. Warto wiedzieć, że proces gotowania zmniejsza ilość tych związków. A co z [...]
[...] do diety. Warzywa są bogate w błonnik, co jest dużym plusem, ale większe znaczenie ma tutaj zawartość minerałów. Warto wybierać te, które są bogate w potas, np. ziemniaki, buraki, bakłażan, szpinak. Dobrym źródłem są także banany, suszone morele, orzechy i produkty zbożowe. Oprócz pokarmów bogatych w potas dobrze jest zadbać o suplementację lub [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Od wielu już lat w środowisku osób zajmujących się zdrowym sposobem odżywiania, furorę robi słowo superżywność (en: superfood). Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, [...]
Wątroba jest jednym z najważniejszych organów bez których nie da się kontynuować życia. Nawet niewielkie uszkodzenia hepatocytów mogą mieć ogromne znaczenie dla całego ustroju człowieka. Oto 20 roślin które mają wpływ na zdrowie wątroby. Buraki – betaina zawarta w ekstraktach z buraka (Beta vulgaris L.) ma działanie indukujące wydzielanie [...]
Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]
Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]
Wraz z wiekiem nasze ciało traci masę mięśniową. Jest to naturalna konsekwencja zmian metabolicznych, które wpływają na skład ciała. Jeżeli nie trenujesz i nie robisz nic w kierunku budowania mięśni czy też ich utrzymania, to już po 35. roku życia Twoje ciało będzie stopniowo traciło mięśnie. Czy betaina pomaga utrzymać masę mięśniową? Naukowcy [...]
[...] rączek. Do tego jeszcze gazę bawełnianą i FARTUCH! Nie, nie żartuję, nawet jeśli sądzicie, że jesteście za***iści, to lepiej mieć fartuch. Szkoda ubrań. 2. Obieramy buraki nożem lub obieraczką tak, żeby zostały bez skórek. 3. Chwytamy drobną tarkę lub urządzenie zwane malakserem (rys. poniżej) z najdrobniejszym ostrzem i ścieramy buraki. [...]
[...] 2.Buraki, marchewkę, pietruszkę kroimy na kawałki (takie mniej więcej 2 na 2 cm) 3.Cebulę kroimy na pół albo na ćwiartki 4.Warzywa układamy warstwami w słoju - najpierw buraki, potem warstwa pozostałych warzyw, potem znowu buraki - część przypraw wsypuję w połowie, część na końcu. 5.Całość zalewamy wodą - mój słój ma 5 litrów Barszcz kisi [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] buraków (zwykłych całych, prawie surowych). Czy nie są one przeciwnikiem hardcorowej masy? Aktualnie jestem na masówce, jednak usłyszałem od Michała Karmowskiego, że buraki utrudniają w jakimś stopniu budowanie mięśni, a chodzi przecież o masę, a nie tylko oto, by na wadze pokazywało więcej. Zagłębiłem się bardziej w temat, i zdania są [...]
„UWAGA BURAK" to tytuł artykułu w lipcowej „Dziewczynie" . Pod tym tytułem autorzy pisma ostrzegają młode niewiasty przed różnej maści osobnikami - burakami. Jak go rozpoznać? Jak spławić? itp. Obok muła, szpanera, luzaka, mięśniaka i lowelasa jest jakże mi bliski szalikowiec! Co w „Dziewczynie" piszą o uczuciowym związku z takim osobnikiem? [...]
Trochę do końca nie wiem czy można to jadać na redukcji? niby jest to warzywo no i ma w miarę przystępny IG=64 ale tak do końca nie jestem pewny czy wrzucić go do diety? myślałem o formie barszczu ukraińskiego?
[...] w przewodzie pokarmowym, żelaza, wapnia, cynku, miedzi i magnezu. Źródła Najwięcej manganu zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, zielone warzywa, groszek, buraki, herbata, fasola, szpinak. Dzienne zapotrzebowanie Zalecane normy dziennego spożycia manganu wynoszą: niemowlęta do roku - 0,3 do 1 miligrama, dzieci do 10 lat - 1 do [...]
[...] jak ibuprofen czy aspiryna, oraz chemikalia zawarte w fermentowanych i przetworzonych produktach spożywczych. Pozytywny wpływ na gojenie się jelit ma Glutamina-L lub buraki , z których ona pochodzi, Probiotyki, zwiększenie spożycia potraw zawierających błonnik, rotacja pokarmów, olej z oliwek, unikanie używek, spożywanie brązowego ryżu. [...]