Trening wspomagający redukcję - post konsultacyjny
Experience
Wysłana - 23 września 2009 01:55
Witam,
Jest 'trochę' do redukowania, czy taki trening będzie optymalny?
Wiosłowanie sztangą 3 serie Wyciskanie sztangą płasko 3 serie Przysiady ze sztangą 3 serie martwy ciąg na prostych nogach 3 serie
Jaka kolejność? Czy nie za mało tych ćwiczeń? Jakie odstępy między seriami i jakie między poszczególnymi ćwiczeniami? Ile optymalnie powinien trwać trening?
Biceps, triceps i łydki wywaliłem - zbyt małe partie.
Od razu mówię, że ćwiczenia typu podciąganie lub dipsy odpadają. Nie zrobię tego przy swojej wadze...
Proszę o radę.
Zmieniony przez - Experience w dniu 2009-09-23 01:56:50
Zmieniony przez - Experience w dniu 2009-09-23 01:58:39
MC i siady na jednej sesji to za ciężko. Podziel sobie to na trening A i B, i zrób A: siady, ściąganie drążka wyciągu, wyciskanie na ławce, coś na bicek, military press B: MC, wiosło, wyciskanie na skosie, podciąganie, podciąganie kolan w zwisie. I tyle Ci wystarczy. Po każdym treningu na bieżni robisz 15 minut szybkiego marszu.
Nie doradzam ludziom leniwym! Moderator działu odchudzanie i Charles Poliquin
Ekspert -
1253686505000
Experience
Wysłana - 23 września 2009 09:32
Spróbujmy, czyli coś takiego? :)
A
Przysiady ze sztangą 3 serie Wiosłowanie sztangą 3 serie Wyciskanie na skośnej hantle 3 serie Uginanie ramion ze sztangą 2 serie Military press 2 serie
B
Martwy ciąg na prostych nogach 3 serie Wiosłowanie sztangą 3 serie Wyciskanie sztangą płasko 3 serie Podciąganie kolan w zwisie 2 serie
Jako, że ćwiczę w 'domowej siłowni', na której mam hantle, ławeczki oraz sztangę nie zrobię ćwiczenia typu 'ściąganie drążka', więc dałem 2 razy wiosłowanie.
O podciąganiu już wspomniałem - też nie dla mnie...
Może być taki plan? Coś dodać/usunąć? Kolejność odpowiednia?
Ilość serii odpowiednia? Jakie odstępy między seriami i jakie między poszczególnymi ćwiczeniami? Ile optymalnie powinien trwać trening? Dodam, że w serii po 8 powtórzeń, 8 na maksa.
Do B jako przedostatnie ćwiczenie dodaj podciąganie sztangi do brody. I będzie OK. Przerwy takie, żebyś wytrzymał trening. Z czasem jak nabierzesz siły i wytrzymałości skracaj je.
Ekspert -
1253691263000
Experience
Wysłana - 23 września 2009 09:54
Czyli ostatecznie:
A
Przysiady ze sztangą 3 serie Wiosłowanie sztangą 3 serie Wyciskanie na skośnej hantle 3 serie Uginanie ramion ze sztangą 2 serie Military press 2 serie
B
Martwy ciąg na prostych nogach 3 serie Wiosłowanie sztangą 3 serie Wyciskanie sztangą płasko 3 serie Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia 2 serie Podciąganie kolan w zwisie 2 serie
A,B będę robił naprzemiennie jak rozumiem. Teraz mam nadzieję jest dobrze :) Tylko czy ilość serii pasuje? Kiedyś już robiłem coś na wzór tego treningu i odpoczynek między seriami wynosił 60 sec, a między poszczególnymi ćwiczeniami 2 min. Cały trening zaś mieścił się w 35 min. Czy może tak być?
Tak. Powiedz mi jeszcze jaki masz staż? Ile lat, jaka waga?
Ekspert -
1253692758000
Experience
Wysłana - 23 września 2009 10:05
To świetnie. Staż ogólnie to około 6 miesięcy, choć nie były to regularne ćwiczenia. Np. ostatnio ćwiczyłem od maja do czerwca. Teraz planuje ostrą redukcję i poważne podejście zarówno do samej diety jak treningu. Waga to 108 kilo, przy wzroście 185.. :( Jest co zbijać, ponad 20 kilo. Od tygodnia robię aeroby, zapotrzebowanie obliczone na 2600kcal, dziś planuję zacząć siłkę, a jak trochę spadnę to zacznę biegać, bo przy aktualnej wadze to szkoda stawów, choć czasem i tak wychodzę na boisko do nogi. 24 lata :)
Zmieniony przez - Experience w dniu 2009-09-23 10:06:03
Przeczytalem post i chcialbym wprowadzic trening silowy ale wkurza mnie to, ze po pierwsze na treningu w domowych warunkach nie ma fotek, czy filmikow jak je wykonywac (fotki byly, ale znikly) po drugie wrzucanie skrotow w stylu: DIP, wyciskanie zolnierskie nachwyt, podchwyt, itd Kazdy OD RAZU wie o co chodzi :-/
NIe mozna by zrobic jakiegos slowniczka SFD z wszystkimi skrotami wyjasniajacymi dokladnie o co chodzi? A jesli np cwiczenia to pokazane na fotkach/rysunkach/filmikach.
Mysle ze duzej ilosci ludzi by sie przydalo. Frustruje mnie cos takiego. Czytam post, wiem ze mam cos robic, ale nie wiem jak to wyglada i jak prawidlowo.
1254995255000
Morales_37 Zdrowa Kuchnia
Wysłana - 08 października 2009 12:00
A youtube.com?