Witam! Powiem tak, ile ludzi tyle zdań. Może wybrałem zły dział ale w POCZĄTKUJĄCYCH nie chciałem zakładać ze względu na pełno 'znawców' a według mnie to jest poważny problem.
1.UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJAC PODCHWYTEM: -uchwyt wąski(węższy niż szerokość ramion)-większe zaangażowanie głów krótkich, -uchwyt średni(na szerokość ramion)-obie głowy zaangażowane w równym stopniu, -uchwyt szeroki(szerszy od ramion)-większe zaangażowanie głów długich.
Problem w tym, że jedni mówią że uchwyt szeroki jest na głowę krótką a inni że odwrotnie, i spójrzcie na to.
U mnie osobiście biceps krótszy jest od strony kciuka, chciałbym sobie poprawić wygląd bicepsa poprzez to żeby z boku fajnie wyglądał, więc nie wiem jaki uchwyt zastosować.
Gadasz bzdury, jest na odwrót a nie tak jak napisałeś. 1. Głowa długa (Zewnętrzna) 2. Głowa krótka (Wewnętrzna) W tym polskim linku jest błąd, a prawidłowo idzie to tak : Szerokość chwytu: Trzymanie sztangi na szerokości barków angażuje równomiernie obie głowy mięśnia dwugłowego. Stosując uchwyt szerszy zaangażujesz bardziej głowę krótką, przy uchwycie węższym - bardziej głowę długą.
1266787557000
rafalk73
Wysłana - 22 lutego 2010 02:30
Myślę, że Jodełko ma rację. Ja używam zawsze wąskiego chwytu i zauważyłem znaczny rozwój głowy krótkiej (wewnętrznej), ale nie wiedziałem dlaczego. A teraz wiem i muszę zmienić chwyt, aby to wyrównać.
1266802237000
welwetco
Wysłana - 22 lutego 2010 10:38
A cwiczyles tylko jedno to cwiczenie ? On nie ma racji i ta jego "specjalizacja na biceps i triceps" jak nie ogarnia podstawowych rzeczy. Wypowiedz profesjonalisty z pewnej strony www. Proste wyjaśnienie - Uchwyt węższy powoduje ze przedramie jest ustawione bardziej w stronę pronacyjna (w stronę rotacji wewnętrznej) , dodatkowo powodowane to jest przez to ze łokcie w tym ustawieniu bardziej mogą odchodzic od ciała - jak wiemy przy ustawieniu bardziej w rotacje wewnętrzna pracują miesien ramienny, ramienno promieniowy i własnie głowa długa dwugłowego.
Natomiast ustawienie szersze na sztandzie powoduje ze bardziej mamy ustawione przedramie w stronę supinacyjną (w strone rotacji zewnętrznej ) a ruch przedramienia w stronę pronacji jest wykonywany (patrzac głownie na biceps) przez głowę krótką.
1266831509000
Jodełko
Wysłana - 22 lutego 2010 13:19
adasz bzdury, jest na odwrót a nie tak jak napisałeś. 1. Głowa długa (Zewnętrzna) 2. Głowa krótka (Wewnętrzna)
prawda..
Szerokość chwytu: Trzymanie sztangi na szerokości barków angażuje równomiernie obie głowy mięśnia dwugłowego. Stosując uchwyt szerszy zaangażujesz bardziej głowę krótką, przy uchwycie węższym - bardziej głowę długą.
totalny fałsz.
zamiast opierac sie an teorii, idz na silownie złap wąsko i sprawdz ktora głowe czujesz lepiej.
"On nie ma racji i ta jego "specjalizacja na biceps i triceps" jak nie ogarnia podstawowych rzeczy. " nie widze powodu zebys się mnie czepiał, pozatym to nie moja specjalizacja, tylko pewnego znanego trenera, ktoremu ty nie dorastasz do ziemi po której on stąpa.
Zmieniony przez - Jodełko w dniu 2010-02-22 13:21:55
Jest tak jak pisze Jodełko-chwytasz wężej, angażujesz głowę krótką, chwytasz szerzej, głowę długą.
Specjalista -
1266842312000
welwetco
Wysłana - 22 lutego 2010 14:36
nie wjezdzam na nikogo, poprostu na kulturystyka.pl jest błąd który zbyt wiele osób już wprowadził w błąd, a problem jest w tym że ile osób tyle zdań na ten temat. a tekst który zacytowałem, autorem jest człowiek o stażu 8 letnim który "coś tam ma" najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto liznął kulturystyki nie tylko amatorsko.
1266845816000
kamiiiil
Wysłana - 22 lutego 2010 14:43
Te teorie to o kant środkowej głowy rozbić. Sam sprawdzałem niejednokrotnie - szeroko - na długą głowę bicepsa, wąsko - analogicznie na krótką.
Nie oszukujmy się, żeby sprawdzić, trzeba rozumieć na jakiej zasadzie owe mięśnie działają.
Pomogłem Ci ? Kliknij ----------------------------->