Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Biceps - Głowa Krótka! Gdzie ona jest ?

welwetco

Wysłana - 21 lutego 2010 16:55    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam!
Powiem tak, ile ludzi tyle zdań.
Może wybrałem zły dział ale w POCZĄTKUJĄCYCH nie chciałem zakładać ze względu na pełno 'znawców' a według mnie to jest poważny problem.

1.UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJAC PODCHWYTEM:
-uchwyt wąski(węższy niż szerokość ramion)-większe zaangażowanie głów krótkich,
-uchwyt średni(na szerokość ramion)-obie głowy zaangażowane w równym stopniu,
-uchwyt szeroki(szerszy od ramion)-większe zaangażowanie głów długich.

Problem w tym, że jedni mówią że uchwyt szeroki jest na głowę krótką a inni że odwrotnie, i spójrzcie na to.

http://www.exrx.net/Muscles/BicepsBrachii.html
i tu
http://www.kulturystyka.pl/atlas/ramiona.asp#biceps
tu tez

U mnie osobiście biceps krótszy jest od strony kciuka, chciałbym sobie poprawić wygląd bicepsa poprzez to żeby z boku fajnie wyglądał, więc nie wiem jaki uchwyt zastosować.

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 21 lutego 2010 17:26 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Xpand Xtreme Pump

CENA: 119.00zł
APS - Mesomorph

CENA: 139.00zł
Pvl - Mutant Mass

CENA: 219.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

raczek87

Wysłana - 21 lutego 2010 17:26    Edytuj Cytuj
na zagranicznej stronie jest poprawnie.
Znawca -

welwetco

Wysłana - 21 lutego 2010 17:36    Edytuj Cytuj
wiec waski chwyt angazuje ktora glowe ? od strony kciuka czy od strony malego palca? (reka ulozona przed siebie podchwytem)

Jodełko

Wysłana - 21 lutego 2010 21:35    Edytuj Cytuj
Wąski chwyt głowa wewnetrzna, szeroki zewnatrzna.
Specjalista -

welwetco

Wysłana - 21 lutego 2010 22:25    Edytuj Cytuj
Gadasz bzdury, jest na odwrót a nie tak jak napisałeś.
1. Głowa długa (Zewnętrzna)
2. Głowa krótka (Wewnętrzna)
W tym polskim linku jest błąd, a prawidłowo idzie to tak :
Szerokość chwytu: Trzymanie sztangi na szerokości barków angażuje równomiernie obie głowy mięśnia dwugłowego.
Stosując uchwyt szerszy zaangażujesz bardziej głowę krótką, przy uchwycie węższym - bardziej głowę długą.

rafalk73

Wysłana - 22 lutego 2010 02:30    Edytuj Cytuj
Myślę, że Jodełko ma rację. Ja używam zawsze wąskiego chwytu i zauważyłem znaczny rozwój głowy krótkiej (wewnętrznej), ale nie wiedziałem dlaczego. A teraz wiem i muszę zmienić chwyt, aby to wyrównać.

welwetco

Wysłana - 22 lutego 2010 10:38    Edytuj Cytuj
A cwiczyles tylko jedno to cwiczenie ?
On nie ma racji i ta jego "specjalizacja na biceps i triceps" jak nie ogarnia podstawowych rzeczy.
Wypowiedz profesjonalisty z pewnej strony www.
Proste wyjaśnienie - Uchwyt węższy powoduje ze przedramie jest ustawione bardziej w stronę pronacyjna (w stronę rotacji wewnętrznej) , dodatkowo powodowane to jest przez to ze łokcie w tym ustawieniu bardziej mogą odchodzic od ciała - jak wiemy przy ustawieniu bardziej w rotacje wewnętrzna pracują miesien ramienny, ramienno promieniowy i własnie głowa długa dwugłowego.

Natomiast ustawienie szersze na sztandzie powoduje ze bardziej mamy ustawione przedramie w stronę supinacyjną (w strone rotacji zewnętrznej ) a ruch przedramienia w stronę pronacji jest wykonywany (patrzac głownie na biceps) przez głowę krótką.

Jodełko

Wysłana - 22 lutego 2010 13:19    Edytuj Cytuj
adasz bzdury, jest na odwrót a nie tak jak napisałeś.
1. Głowa długa (Zewnętrzna)
2. Głowa krótka (Wewnętrzna)

prawda..

Szerokość chwytu: Trzymanie sztangi na szerokości barków angażuje równomiernie obie głowy mięśnia dwugłowego.
Stosując uchwyt szerszy zaangażujesz bardziej głowę krótką, przy uchwycie węższym - bardziej głowę długą.

totalny fałsz.

zamiast opierac sie an teorii, idz na silownie złap wąsko i sprawdz ktora głowe czujesz lepiej.

"On nie ma racji i ta jego "specjalizacja na biceps i triceps" jak nie ogarnia podstawowych rzeczy. "
nie widze powodu zebys się mnie czepiał, pozatym to nie moja specjalizacja, tylko pewnego znanego trenera, ktoremu ty nie dorastasz do ziemi po której on stąpa.

Zmieniony przez - Jodełko w dniu 2010-02-22 13:21:55
Specjalista -

MOREPOWER

Wysłana - 22 lutego 2010 13:38    Edytuj Cytuj
Jest tak jak pisze Jodełko-chwytasz wężej, angażujesz głowę krótką, chwytasz szerzej, głowę długą.
Specjalista -

welwetco

Wysłana - 22 lutego 2010 14:36    Edytuj Cytuj
nie wjezdzam na nikogo, poprostu na kulturystyka.pl jest błąd który zbyt wiele osób już wprowadził w błąd, a problem jest w tym że ile osób tyle zdań na ten temat.
a tekst który zacytowałem, autorem jest człowiek o stażu 8 letnim który "coś tam ma" najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto liznął kulturystyki nie tylko amatorsko.

kamiiiil

Wysłana - 22 lutego 2010 14:43    Edytuj Cytuj
Te teorie to o kant środkowej głowy rozbić.
Sam sprawdzałem niejednokrotnie - szeroko - na długą głowę bicepsa, wąsko - analogicznie na krótką.

Nie oszukujmy się, żeby sprawdzić, trzeba rozumieć na jakiej zasadzie owe mięśnie działają.

Pomogłem Ci ? Kliknij ----------------------------->

Odpowiedzi jest na 7 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Biceps - Głowa Krótka! Gdzie ona jest ?

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.