[...] więc więcej będzie glukozy, to mniej witaminy C dostanie się do komórek. Już poziom cukru o wartości 120 obniża indeks fagocytyczny o 75%. Zbliżamy się coraz bardziej do źródła choroby, nieważne, czy mówimy o zwykłym przeziębieniu, czy chorobach układu sercowo-naczyniowego, osteoporozie, czy raku, początki zawsze znajdziemy na poziomie [...]
[...] tzn. na podwzgórze, powodując zwiększone wydzielanie czynników uwalniających hormony gonadotropowe. W jednym zdaniu powoduje wzrost wydzielania LH i FSH. A jak podają różne źródła przede wszystkim tego pierwszego. LH (wydzielany przez przysadkę) powoduje u mężczyzn na zasadzie dodatniego sprzężenia zwrotnego wyrzut testosteronu z jąder do osocza [...]
Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
[...] lecz przerabianie nie jest tak opłacalne jak np. 10mg propionicum. Paczki też są perfekcyjnie podrobione tak więc jak kupujecie już omnadren to najlepiej z pewnego źródła. Skład: ampułka - 1ml roztworu olejowego zawiera: 60 mg fenylopropionianu testosteronu; 30 mg propionianu testosteronu; 60 mg izoheksanianu testosteronu; 100 mg [...]
[...] tzn. na podwzgórze, powodując zwiększone wydzielanie czynników uwalniających hormony gonadotropowe. W jednym zdaniu powoduje wzrost wydzielania LH i FSH. A jak podają różne źródła przede wszystkim tego pierwszego. LH (wydzielany przez przysadkę) powoduje u mężczyzn na zasadzie dodatniego sprzężenia zwrotnego wyrzut testosteronu z jąder do osocza [...]
[...] Kurczak 150-170g, ryż 100g (78g węgli) (lub makaron), lub wafle ryżowe, lub owoc, lub płatki, lub miód z orzechami lub masłem orzechowym, oliwą, itp. 10g oliwy lub innego źródła tłuszczu. ŁĄCZNIE - 78g węgli. Tłuszcze 10 B: 30 Kcal: = 522 3. 2 całe jajka, 4 białka, (jajecznica lub na miękko) tuńczyk i makaron albo jakiś tam chleb esseński [...]
[...] z której korzystamy jest fluoryzowana, należy takie pasty stosować z umiarem. Objawy zatrucia mogą wystąpić przy spożyciu od 20 do 80 mg dziennie. Źródła: Najważniejszymi źródłami fluoru są herbata, ryby morskie i rośliny kapustne, fluorowana, woda pitna. Fosfor: Fosfor znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach a około 80% [...]
[...] radonem ma tę jednak przewagę, że wyklucza kumulację pierwiastków promieniotwórczych (w przeciwieństwie do leczenia radem, który się w ustroju gromadzi). Naturalne źródła zawierające radon nie stwarzają więc żadnego zagrożenia dla zdrowia; wręcz przeciwnie - wywierają na nie pozytywne działanie. Stwierdzono na przykład iż radon dodatnio [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] w mojej ocenie sensowną podstawą w codziennym odżywianiu – jako podstawowe białko uważam białko pochodzenia zwierzęcego ze względu na wysoką wartość biologiczną. Naturalnymi źródłami białka jest drób, wieprzowina czy też wołowina – istnieje wiele szkół żywienia, jednak najlepsza opcja to BRAK MONOTONI W ODŻYWIANIU , tzn. nie jedzmy cięgle drobiu [...]
Znalazłem w necie ciekawe tabelki z zapotrzebowaniem na mikro i makroelementy. Jeżeli było to wywalcie, ale nie widziałem tego na forum. Pozdrowionka Składniki mineralne ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzieli się na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe). Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne [...]
[...] należą jajka, soja, mięso, ryby, fasola i soczewica. Źródła białka pochodzenia zwierzęcego zazwyczaj zawierają duże ilości niepożądanych tłuszczów nasyconych, natomiast źródła pochodzenia roślinnego posiadają dodatkowo korzystne dla nas węglowodany złożone i są związkami o mniejszym działaniu kwasotwórczym niż mięso. Najlepiej ograniczyć [...]
[...] pochodzące z roślin oraz zbóż nie powinny stanowić istotnej wartości odżywczej dla optymalnych siłaczy, powinny być ograniczone do niezbędnego minimum. Roślinne i zbożowe źródła białka posiadają tzw. aminokwasy ograniczające: lizynę i metioninę (groch). Zawierają również znaczne ilości błonnika, kwasu fitynowego oraz kwasu szczawiowego [...]
[...] Redukcja tkanki tłuszczowej: powoduje rozpad nagromadzonych komórek tłuszczowych zwiększając poziom wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu, nasila wykorzystanie tłuszczu jako źródła energii, hamuje syntezę tłuszczu. Trening i regeneracja: wzmacnia i regeneruje tkanki łączne, ścięgna i chrząstki powodując wzrost siły i zwiększenie możliwości [...]
[...] a także innych tkanek i organów. Reguluje przemianę kwasów tłuszczowych, ułatwiając ich spalanie. Uważa się, że bez karnityny organizm nie mógłby korzystać z tłuszczu jako źródła energii. Wyniki badań wskazują również na korzystne efekty stosowania karnityny przed wysiłkiem fizycznym. Jej podawanie zwiększa wytrzymałość i odporność na [...]
[...] Ciała ketonowe to taka zapasowa forma pozyskiwania energii przez organizm. Wątroba zaczyna je produkować, kiedy wyczerpują się jej zapasy glikogenu - domyślnego źródła energii. Czy to oznacza, że jest to podrzędne źródło energii? Wręcz przeciwnie. Wygląda na to, że wiele organów - w tym mózg - czuje się na niej o wiele lepiej, a [...]
[...] aminokwasów hamuje jego rozpad. Insulina, oddziałując na procesy metaboliczne, wpływa przede wszystkim na: ? mięśnie, w których umożliwia ona wykorzystanie glukozy jako źródła energii i biosyntezę białka, ? tkankę tłuszczową, gdzie jej głównym zadaniem jest szybkie przekształcanie glukozy w tłuszcz i utrzymanie tego zapasu, ? wątrobę, w [...]
[...] ADP tworząc ATP w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku [...]
[...] ADP tworząc ATP w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku [...]
[...] ADP tworząc ATP w reakcji: ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku [...]