SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

znaczenie tłuszczów dla zwierząt

  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilość, biorąc pod uwagę niską dostępność fruktozy w naturalnym środowisku). Cukier i sól - zabójczy duet Wydaje się, iż zarówno spożycie cukru, jak i soli mają znaczenie dla rozwoju nadciśnienia. Zbędne kalorie w postaci cukru mogą przyczyniać się do otyłości (cukry są szybko przekształcane do trójglicerydów i składowane pod skórą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 609 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów.  Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników  W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 760 Data: 2023-06-05 07:01:10
  • Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2330 Data: 2023-05-21 13:56:42
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 771 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Które węglowodany są najgorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] człowieka, w tym w wątrobie. Ze względów zdrowotnych należy ograniczyć podaż glukozy, fruktozy, sacharozy, maltozy i innych, podobnie działających związków. Drugorzędne znaczenie ma fakt czy węglowodany występują w postaci stałej, czy płynnej. Nadmiaru najlepiej unikać, bez względu na formę, w jakiej są podawane. Jednak warto pamiętać, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 895 Data: 2022-10-04 16:59:39
  • [...] na czczo, a zwiększeniu tych parametrów sprzyjają typowe diety zachodnie, bogate w cukry proste, a ubogie w białko i zdrowe źródła tłuszczów. Czy spadek masy ciała ma znaczenie? Tak. W licznych badaniach stwierdzono, iż ograniczenie podaży kalorii pociąga za sobą spadek masy ciała i wywiera to znaczący wpływ na długość życia. Przytoczę w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1110 Data: 2022-05-22 07:39:58
  • [...] K (rozpuszczalne w tłuszczach), B1, B2, B5, B6, B9 oraz B12; tymczasem białko jaja głównie witamin: B2, B3 i B5, mniejsze ilości witamin B1, B6, B8, B9 i  B12). Jakie to ma znaczenie? Witaminy w rodzaju A, D, E, K pełnią masę ważnych funkcji w ustroju zwierząt i człowieka. Witamina A jest jednym z kluczowych antyoksydantów, jest istotna dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2283 Data: 2021-09-08 13:00:40
  • [...] powstających w czasie spalania paliw kopalnianych i drewna (a także stężeń tlenku azotu, PM10, ozonu, tlenku węgla, związków siarki w naszym otoczeniu itd.). Jakie znaczenie ma jakość powietrza? Cóż, w USA zebrano dane dotyczące 545 hrabstw USA. Naukowcy wykorzystali modele do oszacowania związku między redukcją stężenia PM 2,5 a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4419 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • [...] rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który zmiata rodniki nadtlenkowe i znacząco spowalnia utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) – co ma duże znaczenie praktyczne dla człowieka. W obecności witaminy E rodniki peroksylowe reagują z α-tokoferolem zamiast z lipidami, co hamuje dalsze utlenianie tłuszczów. Czy witamina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1780 Data: 2021-07-12 09:20:06
  • Wbrew obiegowym, błędnym opiniom wątroba ma ograniczoną zdolność do regeneracji. Nikt nie planował, by miała być ona "bombardowana" 800 mg, 1 g czy ponad 3 gramami sterydów anaboliczno-androgennych tygodniowo, a niektórzy kulturyści sięgają przy tym po wiele innych środków, dodatkowo po alkohol i/lub narkotyki, które nie są obojętne dla wątroby. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6282 Data: 2021-03-10 12:37:51
  • Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2093 Data: 2020-12-09 08:57:56
  • W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5794 Data: 2020-11-19 21:16:53
  • Nie jest prawdą, że wystarczy tylko „mniej jeść” i „więcej się ruszać”. Zbyt ogólne zalecenia dotyczące aktywności fizycznej i stosowanej diety przynoszą więcej szkody niż pożytku. Ktoś może opacznie zrozumieć, iż treningiem jest w stanie nadrobić np. zjedzenie ciastka czy lodów. Przede wszystkim to, że ktoś „mało” lub „dużo” je, nic nie znaczy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4454 Data: 2020-10-31 15:30:48
  • Rozpowszechniło się wiele dziwacznych sposobów odżywiania się oraz treningu. Jest to w dużej mierze spowodowane szukaniem „tego najlepszego”, „jedynego” oraz unikalnego. Najlepsze metody treningu, ćwiczenia i diety już zostały wymyślone. Drugi problem  Okazuje się, że wzrost adrenaliny w osoczu, porównywalny ze wzrostem obserwowanym podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4337 Data: 2020-10-25 10:16:07
  • Cukier czy tłuszcz, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy podaż tłuszczu lub cukru w diecie ma znaczenie dla powstawania nowotworów? Cóż, odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Ogólnie warto pamiętać, iż wszystkie produkty wysokoenergetyczne mogą powodować otyłość, a jest ona związana z wieloma rodzajami nowotworów. Dlatego niesamowicie bawi mnie czytanie opowieści o „cukrze powodującym raka”. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1307 Data: 2020-09-11 15:28:31
  • [...] kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. Podsumowanie Cynk ma ogromne znaczenie dla zdrowia nie tylko człowieka, ale też zwierząt. Nie należy przekraczać zalecanej dawki - przeciętnie człowiek potrzebuje kilkunastu mg cynku dziennie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4381 Data: 2020-09-01 09:11:23
  • Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie  Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2305 Data: 2020-08-23 14:16:33
  • Nie przestaje zdumiewać mnie pomysłowość ludzi, jeśli chodzi o szukanie rzekomych dróg na skróty. Jedni do odchudzania próbowali używać amfetaminy, inni metamfetaminy (jak to się kończy, można zobaczyć w filmie Darrena Aronofsky’ego „Requiem dla snu”). Co zapamiętać? Nikotyna uzależnia. Zaprzestanie palenia tytoniu powoduje pojawienie się objawów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3486 Data: 2020-07-26 21:47:30
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] różnicę? W standardowej diecie dostarczano maksymalnie od 58 do ~78.5 g tłuszczów dziennie. W modelu Paleo od 74 g do ~92.4 g tłuszczów dziennie. Czy to ma aż takie znaczenie? „Ale przecież w badaniach udowodniono, że dieta wysokotłuszczowa nas zabija” Tak, Koreańczycy w pracy „Effect of High Fat Diet on Insulin Resistance: Dietary Fat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1864 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Bieganie jest jedną z bardziej eksploatujących ciało dyscyplin, dlatego odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają tu niebagatelną rolę. Dodatkowo osoby, którym zależy na optymalizacji treningu, np. pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej, nie mogą polegać na losowym dobieraniu związków - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3948 Data: 2020-06-01 08:15:00