SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Jednym ze środków, który uznaje się za standard w terapii choroby zwyrodnieniowej stawów, jest glukozamina. Dzięki swoim właściwościom sprzyja ona nie tylko osobom zmagającym się z różnymi schorzeniami, ale również może być czynnikiem prewencyjnym, np. u sportowców. Z dietą nie jest łatwo dostarczyć do organizmu dawek glukozaminy, które mogłyby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 958 Data: 2023-04-07 13:26:59
  • Chmiel to znana wszystkim roślina, która od wieków odgrywa kluczową rolę w sztuce warzenia piwa, nieustannie zdobywając serca miłośników tego trunku na całym świecie. Nie tylko dodaje ona charakterystycznego aromatu i goryczki, ale również ma ona szereg  innych właściwości. Właśnie, chmiel to nie tylko składnik piwa! Posiada on wiele potencjalnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 476 Data: 2024-04-15 12:47:19
  • Roślinne źródła witaminy B12

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1307 Data: 2021-06-14 13:18:46
  • Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2145 Data: 2020-02-18 07:30:30
  • Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1948 Data: 2021-03-05 13:52:23
  • Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd.  Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3134 Data: 2021-05-31 10:31:08
  • Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5363 Data: 2021-12-28 13:23:15
  • Czy wegańskie sery są zdrowe? 

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] ale należy pamiętać, że pod względem odżywczym nie wszystkie są sobie równe. Jeśli kupujesz w sklepie wegański ser, zawsze uważnie przeczytaj etykietę. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów i węglowodanów, a małą a wręcz w niektórych przypadkach zerową ilością białka nie powinien być podstawą Twojej diety. Raz na jakiś czas może zagościć w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2806 Data: 2022-04-19 12:55:57
  • Czy kofeina pomoże zwalczyć cellulit?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] cellulit? Z pewnością wiele osób próbuje znaleźć odpowiedź na to pytanie. W dzisiejszym artykule omówimy tę kwestię. Inne badania pokazują, że kofeina pomaga zmniejszyć zawartość wody w komórkach tłuszczowych i zwęzić naczynia krwionośne, dzięki czemu cellulit jest mniej widoczny. Efekty są jednak tymczasowe. Jeśli szukasz szybkiego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3052 Data: 2023-02-21 08:33:50
  • Niewielkie ilości snu, spora ilość stresu, czy duże obciążenia fizyczne i psychiczne towarzyszą nam przez sporą część naszego życia. Ma to miejsce zarówno w pracy, domu, czy na treningach. Czynnikiem zwiększającym je mogą być również błędy dietetyczne i treningowe. Podsumowanie Ekstrakt z różeńca górskiego bez wątpienia jest rośliną, na którą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3975 Data: 2018-05-17 09:55:13
  • Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3674 Data: 2018-07-19 09:45:52
  • Niezdrowa żywność ma to do siebie, że najczęściej bywa smaczna dzięki różnym dodatkom, ulepszaczom smaków itp. Jest jednak zgubna dla naszego zdrowia oraz sylwetki, dlatego też naukowcy postanowili poszukać sposobów, by łatwiej móc się oprzeć takim produktom. Co to dla nas oznacza? Świadomość tego, ile mamy na talerzu, wpływa na to, ile zjemy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3701 Data: 2019-02-07 16:55:59
  • [...] statystyczną różnicę dla AST, ALT, i ALP w porównaniu z grupą kontrolną, ich wartości pozostały w normie. Liczba komórek Kupffera wzrosła w miąższu wątroby. Wzrosła także zawartość kolagenu w ścianie żyły zrazikowej środkowej, w miąższu wątroby oraz w przestrzeni żyły wrotnej. Wnioski Wyniki cytowanego eksperymentu sugerują, że przewlekłe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5361 Data: 2021-08-25 18:24:39
  • [...] posiłek, który składa się w 75% z tłuszczów? Biorąc pod uwagę środowisko kulturystyczne, niezwykle mało prawdopodobne, by posiłek dostarczał tylko 10% protein, typowa jest zawartość od 20% do 30%. Jeśli już posiłek jest wysokowęglowodanowy, to rzadko zdarza się, by aż tak drastycznie ktoś ograniczał podaż tłuszczów. Z badań wiemy, iż insulina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 982 Data: 2022-08-06 07:33:32
  • [...] w przemyśle spożywczym, suplementacji, a także w profilaktyce zdrowotnej. Producenci dodają inulinę do produktów spożywczych jako zamiennik cukru oraz by zwiększyć zawartość prebiotyków i błonnika w żywności. Występuje także jako suplement w postaci kapsułek lub proszku z cykorii. Często jest też składnikiem batonów białkowych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1764 Data: 2022-08-20 06:58:48
  • Czy dieta wegańska jest dobra dla biegaczy?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] systemy energetyczne i dzięki temu opóźniać zmęczenie podczas ćwiczeń i pomagać w osiąganiu progresu. Niestety dieta wegańska nie należy do najlepszych, jeśli chodzi o zawartość białka oraz jego strawność. Najlepszymi źródłami białek, które odpowiadają za regenerację mięśni, są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięsa, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1444 Data: 2022-10-04 11:54:11
  • Szałwia hiszpańska - idealne źródło błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5042 Data: 2017-05-10 08:01:28
  • Gainer nie działa - co robić?

    Artykuł
    Suplementy

    [...] składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g białka. Podsumowanie Wykorzystanie odżywki białkowo-węglowodanowej w diecie osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6018 Data: 2017-07-20 09:42:24
  • Jeśli 100 kg mężczyzna ma 10% tkanki tłuszczowej, to inaczej nosi 10 kg balastu, jeśli 5% to 5 kg, jeśli 4% to 4 kg. Zdarzają się osoby opowiadające niesamowite tezy na temat redukcji tłuszczu w ciele. Tymczasem u większości ludzi jest to niezmiernie powolny proces i pozbycie się 0,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo i tak należy uznać za sukces. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7034 Data: 2020-06-19 17:57:58
  • [...] Organizm musi się przystosować, dlatego lepiej zacząć od jednej filiżanki i stopniowo oswajać organizm. Pamiętaj też, że herbata zawiera kofeinę, chociaż rzeczywista jej zawartość może się znacznie różnić w zależności od wieku pu-erh i czasu jej parzenia. Zwykle filiżanka pu-erh zawiera od 30 miligramów kofeiny. Podsumowanie Herbata [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2175 Data: 2021-03-17 13:50:18