SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • Zagadnienie to budzi wiele emocji, powiązanych jest z nim cała masa mitów. Niestety, w literaturze brakuje przekonujących dowodów mogących pozwolić na obalenie lub potwierdzenie wpływu sterydów anaboliczno-androgennych oraz innych środków hormonalnych na syntezę kolagenu. W kolejnym z badań u szczurów wywołano reumatoidalne zapalenie stawów (ang. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9644 Data: 2017-10-12 10:23:49
  • Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 176800 Data: 2017-11-23 08:39:56
  • [...] spożywane przez osoby z nietolerancją. Produkty, które mogą się znaleźć w naszej diecie Zott Jogurt naturalny bez laktozy Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii. *zawartość laktozy ≤0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 2,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,9 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6702 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • [...] co nie powinno dziwić. Kreatyna „zasila” beztlenowe procesy energetyczne, a włókna typu I są angażowane przy długotrwałej pracy niższej intensywności. W jednym z badań zawartość kreatyny we włóknach typu I była ~9.6% niższa w porównaniu do włókien typu II. Ponadto po wysiłku (30 maksymalnych wyprostach nogi ze stałą prędkością kątową) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10618 Data: 2018-10-01 11:16:01
  • Jeśli nie chcesz czytać całego tekstu: współczesne, zachodnie modele żywienia długofalowo wyrządzają duże szkody metaboliczne. Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6336 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] jednej nogi zwiększyła wzrost całkowitej zawartości kreatyny w ćwiczonej nodze, ale nie miała wpływu na stężenie kreatyny w drugiej kończynie.  U tych osób średnia całkowita zawartość kreatyny wzrosła z początkowych wartości 118,1 ± 3,0 mmol na kg suchego mięśnia przed suplementacją do 148,5 ± 5,2 w nodze kontrolnej i do 162,2 ± 12,5 mmol w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34268 Data: 2020-05-12 19:27:51
  • Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3035 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] a 23% chciało utrzymać swoją wagę ciała. Pokazuje to, iż większość ludzi nie chce przytyć lub chce zrzucić zbędne kilogramy. Podsumowanie Naukowcy sądzą, iż owoce, przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15396 Data: 2018-12-08 09:16:15
  • [...] o 32% (czyli zachodziła rekompozycja), NPP nie wpłynął na pobór energii w żadnej dawce, maksymalna dawka NPP przyczyniała się do spadku przyrostu energii w ustroju, masa i zawartość białka w mięśniu brzuchatym łydki były istotnie zwiększone u zwierząt, którym wstrzyknięto NPP niezależnie od dawki, synteza białek mięśniowych również znacząco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5430 Data: 2020-09-21 17:50:23
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] glukoneogenezę - okazało się, iż restrykcje kaloryczne zwiększyły hamowanie uwalniania glukozy z wątroby z 43 ± 4% do 74 ± 5% (w grupie kontrolnej supresja wynosiła 68 ± 5%) zawartość triacylogliceroli w wątrobie spadła z 12,8 ± 2,4% do 2,9 ± 0,2% w ciągu 8 tygodni odpowiedź pierwszej fazy na insulinę wzrosła z 0,19 ± 0,02 do 0,46 ± 0,07 nmol / [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4178 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • [...] zakładający podaż ~ 400–800 ml / h; Dostosuj ilość wody oraz sodu w wodzie zgodnie ze swoimi indywidualnymi cechami oraz warunkami w których trenujesz/startujesz (potliwość, zawartość sodu w pocie, intensywność ćwiczeń, temperatura ciała, temperatura otoczenia, masa ciała, czynność nerek) Śledź mechanizm pragnienia, monitoruj parametry (masa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3974 Data: 2020-06-01 08:15:00
  • [...] w 25 g białka). Według innych źródeł jajka mogą dostarczać nawet 16,5 g EAA w 100 g, czyli 4,1 g EAA w 25 g. (b) Stefan H. M. Gorissen i in. podają o wiele mniejszą zawartość protein w 100 g. Źródło: Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1566 Data: 2021-08-04 16:10:12
  • Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11856 Data: 2018-12-03 10:05:37
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7120 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • [...] Wyszukiwanie przeprowadzono przy użyciu PUB med, Medline i Embase w poszukiwaniu marihuany, marihuany, kanabinoidów i THC, w kontekście sportu i ćwiczeń. Uwzględniono zawartość czasopism o medycynie sportowej na przestrzeni 10 lat, jak również odsyłacze z czasopism i osobisty zbiór przedruków. Dokonano przeglądu wyłącznie literatury w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15386 Data: 2019-06-23 09:54:58
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] siłę - musisz trzymać bilans zero lub nadwyżkę energii (u każdego działa to inaczej, więc sprawdź na swoim przykładzie). Czy ma znaczenie ilość protein? Tak, kolosalną. Duża zawartość wartościowego białka cechuje produkty o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20611 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim  pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 217086 Data: 2019-01-09 08:57:19
  • [...] ceramidów w mięśniach szkieletowych a wrażliwością na insulinę, przynajmniej u zdrowych osób. Zgodnie z tym odkryciem, regularny trening wysiłkowy nie musi mieć wpływu na zawartość ceramidów, związanych z poprawą wrażliwości na insulinę. Jednak takie zależności obserwuje się czasem u uczestników z silną dysfunkcją metaboliczną. A czy warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2482 Data: 2022-04-04 13:00:45
  • EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9710 Data: 2020-03-06 18:20:34
  • Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4431 Data: 2021-05-04 10:48:45