[...] przez bakterie z żywności lub wykryją jakiś składnik pokarmu, będący dla danej osoby alergenem (szczególnie z powodu sztucznych dodatków), uruchomią w organizmie stan zapalny. Zapalenie to sposób, w jaki ciało radzi sobie z problemami w ramach procesu leczenia. Nadmierne spożywanie cukrów prostych może doprowadzić do tzw. dysbiozy. [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
[...] jak zdrowe ciało. Najtrudniejsze jest dla niego manipulowanie ilością węglowodanów i wody w ostatnim tygodniu przygotowań do zawodów. Utrata mięśni, zatrzymanie wody i stan zapalny są ryzykowne i mogą powodować hiperglikemię. Poziom glukozy we krwi i wrażliwość na insulinę są znacznie lepsze, gdy robi cardio. Anthony mówi też, że przy cukrzycy [...]
[...] Południowej, był przez wieki stosowany, jako lek. Najprawdopodobniej posiada liczne, cenne dla człowieka właściwości zdrowotne (np. w gigantycznej dawce ma wpływ na stan zapalny, właściwości immunomodulacyjne, ma wpływ na makrofagi i wyrzut IL-1β). Zgodnie z „Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie [...]
Rwa barkowa, znana również jako rwa ramienna, to schorzenie dotykające nerwów w okolicach barku. Jest to częsta dolegliwość, która może powodować ból i dyskomfort. Rwa barkowa charakteryzuje się nieco mniejszą popularnością niż rwa kulszowa, jednak jest równie dokuczliwa i utrudnia codzienne funkcjonowanie. W tym artykule omówimy przyczyny, objawy [...]
Nie trzeba być wielkim znawcą tematu, żeby wiedzieć, że sen odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym życiu. Łatwo zauważamy, że jego brak przekłada się na nasze gorsze samopoczucie, zmęczenie czy brak koncentracji. Nie każdy wie jednak, że niedobór snu wywiera na nas dużo większy wpływ. Może się bowiem przyczynić między innymi do rozwoju cukrzycy i [...]
[...] patogeny. Ponadto maślan sodu może modulować funkcję komórek T i B, co wpływa na skuteczność odpowiedzi immunologicznej organizmu na infekcje i choroby. U osób z chorobami zapalnymi jelit ma to szczególne znaczenie, ponieważ często schorzenia te zaburzają reakcje odpornościowe. Działanie neuroprotekcyjne Maślan sodu według wczesnych przesłanek [...]
[...] ze świata badań nad mikrobiotą jelitową dotyczą wpływu bakterii na podatność na alergie. Jako że bakterie biorą udział w metabolizmie histaminy (odpowiedzialnej za stan zapalny), a także wytwarzają związki przeciwzapalne, mogą one kształtować odpowiedź organizmu na dane czynniki potencjalnie alergizujące. Przeglądy badań wskazują przede [...]
Redukcja masy ciała jest procesem, który zawsze wiąże się z utratą mięśni oraz rozmaitymi zmianami w profilu hormonalnym. Gdyby nie wiązały się z nią koszty, nie istniałoby błędne koło: zwiększanie masy ciała - redukcja. Co się dzieje, gdy zwiększamy masę ciała? Z reguły ten proces wiąże się z odkładaniem tkanki tłuszczowej, nie istnieją czyste [...]
Prawdopodobnie każda trenująca osoba doświadczyła choć raz sytuacji, w której mięśnie były tak obolałe, że ledwo była w stanie się poruszać. Zjawisko to nazywane jest opóźnionym bólem mięśniowym, czyli DOMS. Domsy pojawiają się zazwyczaj wtedy, gdy zaserwujemy mięśniom intensywniejszy wysiłek niż zwykle. Najsilniejsze bóle mięśniowe pojawiają się [...]
Czy należysz do grona osób, które budząc się rano, myślą tylko o sprincie do toalety? Jeśli nie, to jesteś szczęśliwcem. Sporo osób cierpi na poranne biegunki. Mogą one być spowodowane zarówno warunkami zdrowotnymi, jak i stylem życia. Jak jeszcze można zapobiegać porannym biegunkom? Poniżej kilka wskazówek: jeśli palisz, przestań ogranicz [...]
[...] się to, o czym pisałem wiele razy, żaden nadmiar nie jest zdrowy, a szczególnie kiepskim pomysłem jest znaczące przeładowanie diety kwasami omega-6, co nasila stan zapalny. Tego rodzaju kwasy występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Należy je równoważyć [...]
[...] głębszych warstwach jako tłuszcz trzewny, wisceralny. Okazało się, że tego rodzaju tkanka tłuszczowa jest aktywna metabolicznie, może mieć negatywny wpływ, chociażby na stan zapalny ustroju, profil hormonalny, wydzielanie i przemiany obwodowe estrogenów, kortyzolu itd. Charakterystyczne dla zespołu metabolicznego są: insulinooporność (insulina [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
Kolagen to białko w organizmie człowieka odpowiedzialne za strukturę skóry, kości, ścięgien i więzadeł. Można go również znaleźć w zębach, rogówkach lub naczyniach krwionośnych. Jest głównym składnikiem strukturalnym tkanki łącznej, stanowiąc około jednej trzeciej białka w ludzkim organizmie. Podsumowanie Jak widać, kolagen to istotne białko, [...]
Zanurzenie w zimnej wodzie to nadal popularny trend na TikToku. Jego zwolennicy mówią, że takie praktyki pomagają między innymi w walce z depresją, gwarantują lepsze skupienie się i mają wiele innych korzyści zdrowotnych. Niewiele jest jednak wiarygodnych badań na ten temat, a nieprawidłowe przygotowanie się do zimnych kąpieli może być nawet [...]
[...] z 2 małych łyżeczek suplementu wraz z wodą. Po spożyciu l-cytruliny, zwiększone stężenie l-argininy pojawia się po ok. 1-2 h. Okazało się, iż l-cytrulina zmniejsza stan zapalny redukując TNF-ALFA, IL-6 oraz c-reaktywną proteinę. Mógłbym tu zasugerować, by dodawać 5-10 g l-cytruliny dziennie do „cyklu”, jeśli ktoś nadużywa środków [...]
Niedawno naukowcy napisali, opierając się na badaniu obejmującemu 143 przypadki nagłej śmierci sercowej (SCD), iż w ciągu 20 lat (od połowy 2002 r. do połowy 2022) znacząco zmniejszyła się ilość nagłych zgonów sercowych wśród sportowców zrzeszonych w „National Collegiate Athletic Association”. Przy tym naukowcy podali, iż zgony z przyczyn innych [...]