[...] za zdrowe, np. migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, jajka, makrelę czy ryż brązowy, należy zbilansować ich podaż warzywami i owocami. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwica wołowa kurczak (pierś, udko itd.) sery (parmezan, brie, mozzarella) jajka granola płatki owsiane tuńczyk krewetki makrela homar ostryga [...]
[...] (słonecznik, rzepak, len, czarnuszka, wiesiołek, ostropest), a pokarmy, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania zasad, to owoce i warzywa. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwice wołowe, kurczak (pierś, udko itd.), sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, homar, [...]
[...] mięśniowy 40%. Tylko weźmy pod uwagę, że wraz ze wzrostem obciążenia organizmu pracą (więcej powtórzeń, większy ciężar roboczy, krótsze przerwy między seriami) zwiększa się „zakwaszenie”, czyli powstaje wielokrotnie więcej mleczanów (jonów wodoru itd.). W tym samym badaniu przy większej podaży mleczanów do ustroju (ich sztucznego podawania) [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] naukowego potwierdzenia i pewnego rodzaju renesansu w XXI wieku. O dietach alkalicznych czy też odkwaszających ostatnimi czasy robi się coraz głośniej. Z badań wynika, że zakwaszenie organizmu jest coraz powszechniejsze i dotyczy aż ośmiu na dziesięciu mieszkańców Europy. W grupie zagrożenia znajdują się nie tylko osoby nieaktywne, [...]
Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]