[...] na gospodarkę neurohormonalną (regulując nastrój, sytość i apetyt) i wymagają od organizmu relatywnie sporego nakładu energii do strawienia (w porównaniu do tłuszczy, czy węglowodanów). Najlepszymi źródłami białka są gotowane jaja, gotowane mięsa, podroby i ryby, ale również nabiał, czy nasiona warzyw strączkowych, a także odżywki białkowe [...]
[...] mięśni, uzyskać wymaganą wagę stosując często „ekstremalne metody reżimu” (mam tu na myśli trening aerobowy 2, a nawet 3x dziennie, dietę z symboliczną ilością węglowodanów itd.), przychodzi jednak czas na zmianę. Takiej próby dokonał Patryk. Całkiem dobrze to wypadło, jednak powrócił jeszcze do kulturystyki klasycznej... Ta decyzja [...]
[...] nie do końca sprzyja wymaganiom naszego ciała. Zazwyczaj tego typu odczucia posiadają osoby, który korzystają z diet uwzględniających większą podaż np. tłuszczy kosztem węglowodanów, czy też odwrotnie. Każdy z nas jest indywidualny, dobór makroskładników powinien uwzględniać nie tylko możliwości metaboliczne, ale i samopoczucie osoby [...]
[...] posiłku wysoko węglowodanowego może zwiększyć wrażliwość insulinową nawet o 34%! Warto zatem rozważyć dodanie 1 lub 2 łyżek stołowych octu do naszego posiłku z dużą ilością węglowodanów. Zwalcza brzydki zapach stóp Ocet jabłkowy ma właściwości antybakteryjne i może niwelować nieprzyjemny zapach. Aby skorzystać z takich właściwości, dodajemy ocet [...]
Przedstawiamy artykuł, który swego czasu ukazał się w serwisie Fit'n'Flexed. Biznes, polityka i zapewne treści sponsorowane, wszystkie z dodatkiem "odpowiednich" badań. Mimo wszystko, w Polsce nie manipuluje się społeczeństwem aż tak bezczelnie. Nikt nam nie wmawia, że cukier jest zdrowy. Natomiast sam pomysł na podatek od cukru jest ciekawy. [...]
[...] Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 tygodniach spadło o 11%, ale tylko w grupie WPI (glukoza powodowała pogorszenie tolerancji węglowodanów, podobnie jak kazeina) w grupie, która otrzymywała WPI zmniejszyła się insulinooporność, ale nie w innych grupach (glukozy i kazeiny) całkowite stężenie [...]
Aminokwasy, zaraz po wodzie, są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] a to bardzo dużo i wtedy niezwykle przydatne stają się białka serwatkowe (izolaty, koncentraty i hydrolizaty białka serwatkowego) lub odżywki typu bulk (50% protein, 50% węglowodanów). Po prostu jedzenie mięsa oraz jajek ma swoje granice. Odżywka jest łatwiejsza do przygotowania i często smaczniejsza. Proteiny, a nowotwory przewodu [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
[...] czym spada poziom hemoglobiny. Po procesie oddania krwi należy więc spożyć posiłek bogaty w żelazo. Warto, aby był on zbilansowany, zawierał dodatek energetyczny w postaci węglowodanów. Idealnym rozwiązaniem będzie więc zjedzenie np. krwistego steka, wątróbki duszonej z porcją kaszy, ryżu czy też ziemniaków. Podsumowanie Prowadząc zdrową, [...]
[...] wyniki tego badania pokazują, że spożywanie wysokiej jakości źródeł białka z mięsa lub WPC prowadzi do znaczących korzyści w składzie ciała w porównaniu z podawaniem samych węglowodanów. Komentarz: koncentrat białka serwatkowego – WPC okazał się lepszy od protein pochodzących z kurczaka, a wynik jest minimalnie słabszy w porównaniu do [...]
[...] czy innych podobnych produktów z dodatkiem kremu NUTLOVE. Opakowanie jest dość wydajne, bo zawiera aż 20 porcji! W jednej porcji mamy 3,5 g białka, 8,8 g tłuszczu i 12 g węglowodanów. Daje nam to ok. 125 kcal. Chyba każdy przyzna, że to tyle, co nic. Diecie nie zaszkodzi, a ile radości z tego będzie. No to jak? Lubisz orzeszki? Lubisz [...]
[...] jednak pewna wstrzemięźliwość, co do ilości. Gdy jednak wybierzemy keczup o obniżonej kaloryczności - możemy zjeść go więcej! Trikiem, który sam stosuję, jest spożywanie keczupu w okresie po treningu, gdy nasz organizm szuka każdego grama węglowodanów. Wtedy pozwalam sobie na większe dawki keczupu. Smacznego i na zdrowie! Materiał reklamowy
[...] kalorii mniej więcej tak, aby przez ten czas waga poszła minimalnie do góry. Z punktu widzenia adaptacji metabolicznych najkorzystniej spożywać dodatkowe kalorie z węglowodanów oraz ew. białka. W ten sposób pokażemy naszemu organizmowi, że to, co doświadcza, nie jest zagrożeniem dla życia, a okresowo pojawia się większa ilości [...]
[...] proste pokarmy, to z pewnością szybko poczujesz przypływ energii. Jednak podczas biegu takie pokarmy dość szybko spalisz i odczujesz głód. Warto zatem zadbać o spożywanie węglowodanów złożonych uzupełnionych o dobrej jakości białko, szczególnie jeśli biegasz długie dystanse. Przed samym biegiem możesz zjeść coś szybkoprzyswajalnego, np. [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
[...] białka. Dawkowanie Quamtrax Choco Vegan Protein Produkt o masie 250 g zawiera 17 sugerowanych porcji po 15 g. Każda z nich to 2,98 g białka, 4,89 g tłuszczów i 6,25 g węglowodanów. Daje to 72 kcal. Pamiętać należy o tym, że porcje są sugerowane i dobierać je należy według własnej diety i potrzeb. Z czym łączyć Quamtrax Choco Vegan [...]
[...] Suplementacja białkiem serwatkowym może przyspieszyć migrację komórek satelitarnych do mięśni, po ekscentrycznych ćwiczeniach o wysokiej intensywności. Wniosek? Podawanie węglowodanów po wysiłku przynosi efekty, ale niewspółmiernie większe zapewnia podaż białka serwatkowego, m.in. przez wpływ na zwiększenie ilości komórek satelitarnych w [...]