[...] Utrata tkanki tłuszczowej występuje przy mniejszej dziennej podaży kalorii. Jednak, aby utrzymać masę mięśniową, potrzeba więcej białka. Ogranicza się przy tym podaż węglowodanów na rzecz tłuszczów. Białko: 30-50% Węglowodany: 10-30% Tłuszcz: 30-40% Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu podaży węglowodanów do 30-50 g dziennie. [...]
[...] ludzi, którzy sądzą, iż rozwiązaniem braku przyrostów (siły, masy) jest jedzenie fast foodów. Tak, to działa, gdyż młodzi ludzie przeważnie dostarczają o wiele za mało węglowodanów i tłuszczów (skondensowanej energii) w stosunku do swojego zapotrzebowania. Jednak tłuszcze i węglowodany obecne w pokarmach z McDonald’s, KFC czy Pizza Hut nie [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
Ostatnio niezwykle zabawne stwierdzenie zawarł w swojej wypowiedzi Eddie Hall: „Na dwa lata utknąłem na ciężarze 420 kg. Rwałem sobie włosy z głowy i myślałem, czemu nie staję się silniejszy. Później dokonałem analizy tony danych, przekopałem się przez treningi Andy Boltona i Briana Shaw, zrozumiałem, że ludzkie ciało nie może się zregenerować po [...]
[...] GDR wynosił 32,5 +/- 3,6, zaś w grupie śpiącej bez zakłóceń 40,7 +/- 5,1 mmol na kilogram beztłuszczowej masy ciała. Świadczy to o pogorszeniu się obwodowej tolerancji węglowodanów, zmniejszeniu wrażliwości na insulinę. Dodatkowo w grupie śpiącej krótko w trakcie próby z glukozą powstawało o wiele więcej NEFA (WKT, FFA) – ich poziom w [...]
[...] Komponowanie prawidłowej diety wegetariańskiej wymaga dużej świadomości żywieniowej. Taka dieta, aby była pełnowartościowa, musi zawierać niezbędne ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczy. Oczywiście wielką rolę odgrywają tutaj witaminy i minerały, o których pisałem wyżej. Co dobre dla jednego, drugiemu może nie służyć. Dlatego dieta [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
[...] dobre dla odchudzania Nie. Posługujesz się błędnym tokiem rozumowania. Naturalne produkty mogą być niesamowitą bombą energetyczną. Przykład: miód, skoncentrowane źródło węglowodanów o szybkiej kinetyce. W praktyce miód nie różni się niczym od cukru stołowego (sacharozy) czy syropu glukozowo-fruktozowego. „Ale to jest naturalne?!”. Wirusy, [...]
[...] ilości błonnika w diecie. Można tego dokonać, włączając większą ilość nisko przetworzonych produktów zbożowych, warzyw i owoców, ale wiąże się to z dość dużym udziałem węglowodanów w całej diecie. Część osób może nie skorzystać zatem z tej porady. Wtedy można sięgnąć po dostępne w sprzedaży produkty zawierające błonnik i wykorzystywać go [...]
Zanim przeczytasz ten artykuł wiedz, że powstały jeszcze 2 części i warto tę lekturę zacząć właśnie od nich. Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część I Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część II Wcale nie wyczerpałem tematu, ludzie znają nieprawdopodobną ilość sposobów, by sobie zaszkodzić. Środki antycukrzycowe o potencjale [...]
Wiele osób zadaje mi pytania, czym kieruję się w doborze ilości serii i powtórzeń w treningu siłowym. Warto przypomnieć kilka modeli, które można wykorzystać przy pracy ukierunkowanej na wzrost masy, siły czy mocy mięśni. W pierwszym artykule z cyklu opiszę podstawowy sposób zwiększania obciążeń w skali makro-cyklu, czyli rampę. W eksperymencie [...]
[...] jest to okres bezpośrednio po intensywnym treningu siłowym lub interwałowym. Im masz większy problem z tkanką tłuszczową, tym większy nacisk powinieneś położyć na restrykcję węglowodanów, szczególnie cukru stołowego (białego, brązowego), miodu czy słodyczy (sięgałbym raczej po węglowodany złożone). Bardzo obiecujące są w tym kontekście wyniki [...]
[...] czy też oporowego. W jednym z badań Smith JW i wsp. opublikowanym w Applied Physiology, Nutrition and Metabolizm w grudniu 2017 r. sprawdzono podawania BCAA, węglowodanów lub placebo w trakcie treningu siłowego i wpływ tych substancji na stężenie kortyzolu oraz insuliny. 13 wytrenowanych mężczyzn otrzymywało przy różnych okazjach: [...]
Mijają lata, coraz więcej kulturystów otwarcie mówi o stosowaniu dopingu, a mimo to mocno ugruntowane są nieprawdziwe poglądy na temat tej dyscypliny. Oddzielmy fakty od mitów i prawdę od obiegowych opinii. Więcej ćwiczysz, masz lepsze efekty” Tak myślano w czasach szczytowej formy Arnolda (w latach 70. XX wieku). Tymczasem jest odwrotnie i [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
[...] Na początek przypomnienie, które będzie bardzo ważne dla interpretacji wyniku badania dotyczącego picia mleka i jedzenia mięsa. Insulina i jej wpływ na metabolizm węglowodanów Ułatwia transport cukru do komórek (=> obniża stężenie cukru we krwi, co jest jej główną rolą). Powoduje zwiększony wychwyt glukozy przez tkanki obwodowe, ale [...]
[...] dnia od porządnego posiłku ma ogromne znaczenie dla samopoczucia, zdrowia oraz estetycznej sylwetki. Mają na myśli zrównoważone śniadanie złożone z solidnej porcji węglowodanów. Przez lata powtarzano, żeby w miarę upływu dnia stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów w posiłkach. Podsumowanie Warto zwracać uwagę na to, co spożywamy na [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] z Indii, Iranu, Iraku, Turcji. W badaniach naukowych stwierdzono, iż podawanie 30 g soku z cytryny przed posiłkiem węglowodanowym (200 g ugotowanego ryżu, efektywnie 67,8 g węglowodanów) hamuje hiperglikemię poposiłkową. 30 g soku z cytryny obniżyło szczytowe stężenie glukozy tj. występujące po 45 minutach po zjedzeniu ryżu o 11,6%. 15 g soku z [...]