Kiedy mówimy o regeneracji, większość z nas pomyśli o śnie. Jest w tym sporo racji, gdyż właśnie podczas snu nasze ciało ulega „naprawie” i ponownie jest gotowe na działanie. Oczywiście czas regeneracji powiązany jest ściśle z odżywianiem, jak i objętością treningową. Inozytol Odpowiedzialny jest za efekt uspokajający, jak i ogólne funkcjonowanie [...]
[...] zawartych w soku winogronowym może zmniejszać ryzyko zakrzepicy wieńcowej i zawału mięśnia sercowego. Komentarz Soki winogronowe zawierają dużo cukru (nawet 16,4 g węglowodanów w 100 ml, więcej niż napoje typu cola!) i nie są korzystnym składnikiem diety, sportowcy powinni się ich wystrzegać. Dlatego nie wiem, czy działanie flawonoidów [...]
[...] mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego pieczywem oraz roślinnymi zamiennikami mięsa bogatymi w przetworzone węglowodany. Spożywanie nieproporcjonalnych ilości takich węglowodanów podnosi poziom cukru we krwi, powodując, że skóra staje się niezdrowa i słabo nawilżona, traci swój blask i elastyczność. Jeśli ktoś podchodzi do diety [...]
[...] niż na słodko, ale jest to już kwestia upodobań. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na wartości odżywcze. Klasyczny makaron kojarzony jest zwykle z dużą ilością węglowodanów. Makaron z zielonego groszku ma ich także całkiem sporo (choć nieco mniej od zwykłego), ale jest to przede wszystkim konkretne źródło roślinnego białka. W 100 g [...]
[...] aminokwasów i insuliny, ustrój jest oporny na leptynę (hormon sytości). Osoby o normalnym składzie ciała całkowicie inaczej zareagują np. na porcję białka, tłuszczów i węglowodanów, w porównaniu do chorych na otyłość. Referencje: UHE. A. M. i in. A comparison of the effects of beef, chicken and fish protein on satiety and amino acid [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
[...] Jest on właśnie prekursorem serotoniny, co oznacza, że organizm wykorzystuje go do jej wytwarzania. Więcej tryptofanu to więcej serotoniny i "dobrych wibracji" dookoła. Rola węglowodanów we wchłanianiu tryptofanu Żeby ułatwić organizmowi wchłonięcie tryptofanu, dobrze jest go spożywać wraz z węglowodanami. Węglowodany uwalniają insulinę, która [...]
Spacerowanie jest jedną z naturalnych, dostępnych dla każdego form ruchu. Niestety, w XXI wieku wyraźnie wyszło z mody. Przyczyniło się do tego spopularyzowanie pojazdów silnikowych, elektrycznych hulajnóg, deskorolek i rowerów. Podsumowując Zalecane jest spacerowanie minimum 15 minut dziennie, a jeśli to możliwe, należy spacerować co najmniej 30 [...]
Obecnymi czasy wrażliwość insulinowa w społeczeństwie drastycznie spada, prowadzi to do występowania efektu oporności tkanek na działanie tego hormonu, co w konsekwencji może być przyczyną cukrzycy. Podwyższony poziom cukru we krwi skutecznie uszkadza wiele narządów, prowadząc do powolnej degeneracji organizmu. Inna ciekawą właściwością morwy [...]
[...] tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie składniki, ale „ochy i achy” są tutaj mocno przesadzone. Najczęściej wymieniane wady brązowego ryżu [...]
[...] insuliny. Spadek stężenia leptyny stymuluje głód, gdyż większe stężenia leptyny w ustroju oznaczają sytość. U osób po posiłku mieszanym, „zróżnicowanym” (51.1 g węglowodanów + 12.6 g tłuszczu + 36 g protein) już po 60 minutach obserwowano wzrost stężenia leptyny u badanych mężczyzn (wskaźnik sytości). Insulina również hamuje apetyt, [...]
[...] zagęszczające w postaci pektyn lub żelatyny, po to, aby struktura ich była bardziej zwarta. Tradycyjny skład dżemów prezentuje się następująco: 278 kcal, około 70% węglowodanów (w tym 50% cukrów prostych), 0,1 g tłuszczów, 0,4 g białka. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy spojrzymy dokładniej na skład w zasadzie 99% dżemów dostępnych [...]
[...] (i ogólne zdrowie metaboliczne) mogą poprawiać diety VLCD (o bardzo niskiej podaży energii) oraz ketogeniczne (np. VLCKD, skrajnie niskowęglowodanowe o podaży 30-50 g węglowodanów dziennie). Wyniki badań wskazują, że pacjenci z NAFLD cierpią z powodu niedoborów witaminy D (najwyższe stłuszczenie wątroby było związane z najniższymi [...]
[...] BMI 23 ± 2 kg m-2) i starszych mężczyzn (70 ± 5 lat, BMI 25 ± 2 kg m-2) przydzielono losowo do grup: treningu siłowego + odżywki (10 g protein, 24 g węglowodanów), dodatkowo 4.2 g leucyny, treningu siłowego + odżywki (10 g protein, 24 g węglowodanów), dodatkowo 4.2 g alaniny (grupa kontrolna). Próbki mięśni pobrano przed, [...]
Podczas budowy masy mięśniowej trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które determinują tempo wzrostu i zmian w sylwetce. Jest to: odpowiedni trening, dieta, suplementacja i regeneracja - standard. Nie zawsze jednak wszystko przychodzi z łatwością. Podsumowanie Zarówno doskwierający głód, jak i brak apetytu, mogą być sporym utrudnieniem w [...]
[...] niższe stężenie insuliny na czczo, w porównaniu do grupy kontrolnej, klasycznej diety zachodniej. Osoby stosujące tradycyjną dietę coraz gorzej radziły sobie z transportem węglowodanów w ustroju, były coraz bardziej oporne na insulinę, co dało się zauważyć już grupie wiekowej 31-40 lat. Tolerancja węglowodanów pogarszała się z wiekiem (da się [...]
Cynk jest pierwiastkiem śladowym pełniącym wiele podstawowych funkcji w ustroju. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Jest niezbędny dla utrzymania zdrowia skóry, uczestniczy w regeneracji naskórka, jest konieczny dla odpowiedzi immunologicznej ustroju. Cynk znajduje [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]