Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
[...] mięśni, uzyskać wymaganą wagę stosując często „ekstremalne metody reżimu” (mam tu na myśli trening aerobowy 2, a nawet 3x dziennie, dietę z symboliczną ilością węglowodanów itd.), przychodzi jednak czas na zmianę. Takiej próby dokonał Patryk. Całkiem dobrze to wypadło, jednak powrócił jeszcze do kulturystyki klasycznej... Ta decyzja [...]
[...] nie do końca sprzyja wymaganiom naszego ciała. Zazwyczaj tego typu odczucia posiadają osoby, który korzystają z diet uwzględniających większą podaż np. tłuszczy kosztem węglowodanów, czy też odwrotnie. Każdy z nas jest indywidualny, dobór makroskładników powinien uwzględniać nie tylko możliwości metaboliczne, ale i samopoczucie osoby [...]
[...] posiłku wysoko węglowodanowego może zwiększyć wrażliwość insulinową nawet o 34%! Warto zatem rozważyć dodanie 1 lub 2 łyżek stołowych octu do naszego posiłku z dużą ilością węglowodanów. Zwalcza brzydki zapach stóp Ocet jabłkowy ma właściwości antybakteryjne i może niwelować nieprzyjemny zapach. Aby skorzystać z takich właściwości, dodajemy ocet [...]
Przedstawiamy artykuł, który swego czasu ukazał się w serwisie Fit'n'Flexed. Biznes, polityka i zapewne treści sponsorowane, wszystkie z dodatkiem "odpowiednich" badań. Mimo wszystko, w Polsce nie manipuluje się społeczeństwem aż tak bezczelnie. Nikt nam nie wmawia, że cukier jest zdrowy. Natomiast sam pomysł na podatek od cukru jest ciekawy. [...]
[...] Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 tygodniach spadło o 11%, ale tylko w grupie WPI (glukoza powodowała pogorszenie tolerancji węglowodanów, podobnie jak kazeina) w grupie, która otrzymywała WPI zmniejszyła się insulinooporność, ale nie w innych grupach (glukozy i kazeiny) całkowite stężenie [...]
Aminokwasy, zaraz po wodzie, są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] a to bardzo dużo i wtedy niezwykle przydatne stają się białka serwatkowe (izolaty, koncentraty i hydrolizaty białka serwatkowego) lub odżywki typu bulk (50% protein, 50% węglowodanów). Po prostu jedzenie mięsa oraz jajek ma swoje granice. Odżywka jest łatwiejsza do przygotowania i często smaczniejsza. Proteiny, a nowotwory przewodu [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
[...] składników odżywczych lub inne nieznane mechanizmy, mogą mieć wpływ na odchudzanie. Komentarz Najważniejszy dla odchudzania jest bilans energetyczny i ograniczenie podaży węglowodanów i/lub tłuszczów. Być może niewielka podaż owoców będzie miała korzystny wpływ dla redukcji masy ciała. Z pewnością należy odradzić soki owocowe i inne słodzone [...]
[...] od osoby pracującej za biurkiem całe życie. Jeśli do tej pory właśnie tak żyłeś, zasięgnij porady doświadczonego dietetyka. On z pewnością zadba m.in. o odpowiednie spożycie kalorii jak właściwy podział makroskładników ze szczególnym uwzględnieniem węglowodanów i białek. W kolejnej części spojrzymy na osoby 40+ z doświadczeniem na siłowni.
[...] na gospodarkę neurohormonalną (regulując nastrój, sytość i apetyt) i wymagają od organizmu relatywnie sporego nakładu energii do strawienia (w porównaniu do tłuszczy, czy węglowodanów). Najlepszymi źródłami białka są gotowane jaja, gotowane mięsa, podroby i ryby, ale również nabiał, czy nasiona warzyw strączkowych, a także odżywki białkowe [...]
[...] Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g białka. Podsumowanie Wykorzystanie odżywki białkowo-węglowodanowej w diecie osoby trenującej nie jest rozwiązaniem, które powinno być pozostawione [...]
W swoich artykułach, zwłaszcza wtedy, gdy nawiązuję do odżywek wysokobiałkowych lub zawierających aminokwasy, używam terminu - profil aminokwasowy. Ostatnio jednak poproszono mnie o odpowiedź na pytanie - czym jest profil aminokwasowy? Aminokwasy rozgałęzione - BCAA Ze względu na charakterystyczną budowę (oraz silne działanie anaboliczne), inne [...]
[...] Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom orzechów. [...]
[...] azotu oraz argininy, a więc daje „pompę” mięśniową zwiększa przepływ krwi w mięśniach, przez co nasila dowóz składników energetycznych odbudowujących włókna np. aminokwasów, węglowodanów pozwala ciężej i dłużej trenować korzystnie wpływa na układ odpornościowy Ok, to wszystko już wiemy. Niedawno okazało się, że cytrulina ma szersze zastosowania. [...]
Meldonium to lek wykazujący działanie kardioprotekcyjne i przeciwniedokrwienne. Ze względu na potencjalne korzyści ergogeniczne (zwiększające wyniki w sporcie), meldonium zostało dodane do listy substancji zabronionych Światowej Agencji Antydopingowej w 2016 roku. Jednak wcale nie ma pewności, że pomaga sportowcom. Podsumowanie Meldonium dało [...]
Nieodpowiednia higiena snu, stres, zła dieta czy używki mogą wpływać na to, jak przebiega proces zasypiania oraz, jak kształtuje się jakość snu. Czasem wystarczy tylko kilka drobnych zmian, głównie w okresie na 2-3 godziny przed snem, aby znacznie ułatwić sobie życie i wyeliminować problemy z zasypianiem. Jednak czasem organizm potrzebuje nieco [...]