Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]
W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
[...] staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać z mąki [...]
Istnieje wiele rodzajów suplementów diety, które mogą wspomóc odporność. Jednak podstawą zachowania zdrowia (w tym odporności na infekcje) jest racjonalna, zbilansowana dieta oraz rozsądny trening aerobowy, siłowy i interwałowy. Z pewnością na system odpornościowy silnie oddziałuje stres. Dwudziestu dobrze wytrenowanych mężczyzn dobrano wg [...]
Nie każdy dodatkowy kilogram na wadze jest tłuszczem. Kiedy wejdziesz na wagę i zobaczysz, że twoja waga wzrosła o kilogram lub dwa, nie panikuj. Możesz mieć do czynienia z retencją wody. Oznacza to, że w twoim ciele znajduje się nadmiar wody. Możesz nawet zauważyć, że czujesz się trochę spuchnięty lub cięższy, niż zwykle. Podsumowując W [...]
[...] elementem stymulującym mięśnie do wzrostu, które muszą dodatkowo posiadać pożywkę w postaci odpowiedniej ilości kalorii, jak i poszczególnych makroskładników, w tym białek, węglowodanów i tłuszczy. Wg najnowszego badania, większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała od [...]
[...] zespół metaboliczny, ale potrzeba wielu innych badań, by to udowodnić. I na pewno nie mogą robić tego naukowcy żyjący z promowania diet nie zawierających zbyt dużo węglowodanów lub dostających pieniądze za promowanie migdałów. Referencje: 1.Jeff S. Volek, Daniel J. Freidenreich, Catherine Saenz, Laura J. Kunces „Metabolic [...]
[...] Jest to sposób skuteczny, ale na dłuższą metę może okazać się trudny do zrealizowania. Wprowadź aktywność fizyczną i zrób rotację węglowodanami. Anllela ogranicza węglowodanów w dni, kiedy nie trenuje. Z kolei w dni treningowe nie odmawia sobie porcji ryżu, słodkich ziemniaków czy innych węglowodanów złożonych. 4. Wprowadź cheat [...]
[...] iż kobiety zużywają inne ilości „paliwa” w zależności od fazy cyklu, w jakiej się znajdują. Wiadomo, że progesteron hamuje wykorzystanie tłuszczów i zmniejsza utlenianie węglowodanów. Potwierdzono to w badaniach Thomas B. Price i K. Sandersa. Wykazano, iż kobiety miały o wiele większe zasoby glikogenu (np. w mięśniem czworogłowym uda lub [...]
[...] w naszym organizmie mają zdolność do wiązania wody. Choć naukowcy spierają się co do samej wielkości, to najczęściej podaje się zakres między 2 a 3 g wody na 1 g węglowodanów. Zmniejszenie zatem ilości spożywanych węglowodanów spowoduje również, przez kilka dni, nasilenie procesów wydalania (nadmiaru) wody z organizmu. Osoby stosujące [...]
[...] Pomiędzy nimi nie ma nic, poza wodą, kawą lub herbatą. Co jeść na te posiłki? Przede wszystkim zadbaj o to, żeby posiłki były zbilansowane - zawierały źródło białka, węglowodanów i tłuszczu. Staraj się też stawiać bardziej na tłuszcze roślinne, które są dla nas zdrowsze. Poniżej mała ściąga: Źródło białka: Mięso (piersi i inne części [...]
Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]
Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas. Podsumowanie Jesteś w [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Przewlekły stan zapalny, który występuje w naszym organizmie, nie jest niczym dobrym i może prowadzić do licznych powikłań. Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram [...]
[...] czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich ilościach. Gdyby zapytać osoby trenujące, jakie jest podstawowe [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]