[...] PROTEIN dostarcza około 390 kcal, a białko jest kluczowym składnikiem tego produktu, bowiem występuje w imponującej ilości 82 gramów. Zawartość tłuszczu wynosi 5,1 g, a węglowodanów 5,7 g. Cukry stanowią minimalną część kaloryczności, jest to około 0,5 grama, jednak nie jest to cukier dodany. Ponadto odżywka ta oferuje 1,8 grama błonnika na [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
[...] po spożyciu beta-alaniny, możesz rozbić dawkę dzienną na kilka mniejszych porcji. Odżywka wysokowęglowodanowa Wspominałem wyżej, w paragrafie dotyczącym ilości spożywanych węglowodanów, że to właśnie one są głównym paliwem napędzającym nasze mięśnie, podczas wysiłku siłowego. Dla większości z nas kluczowym zatem będzie konieczność zapewnienia [...]
[...] horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne efekty (chroni mięśnie, hamuje apetyt, nasila redukcję tłuszczu). Połączenie węglowodanów i tłuszczów za każdym razem tuczyło najbardziej, szczególnie jeśli towarzyszyła mu niewielka podaż białka (np. 14% podaży energii z białka). Pełne dane dla [...]
[...] też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i [...]
[...] Niektórzy naukowcy uważają, że mogą one także tłumić apetyt, sprawiając, że utrata wagi staje się prostsza. Najczęściej zadawane pytania Jak monitorować spożycie węglowodanów? Najlepszą metodą jest prowadzenie notatek zjadanych posiłków, czy to w zeszycie czy swoim telefonie. Najlepiej od razu zapisywać nie tylko rodzaj produktów, ale [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] potraw smażonych, napojów słodzonych i słodyczy oraz potraw bogatych w tłuszcze i cukier”?! I jak wyjaśnić, iż epidemia cukrzycy jest skorelowana z rosnącym spożyciem węglowodanów (w tym cukru stołowego, glukozy, fruktozy) oraz niską aktywnością fizyczną np. w Polsce? Co więcej, wykazano, iż diety wysokotłuszczowe mogą być korzystne dla [...]
[...] brzuch. Jak ćwiczyć, aby spalić tłuszcz? Badania wykazują, że proces spalania zwiększa się wraz z intensywnością ćwiczeń. Warto też wiedzieć, że wykorzystanie przez organizm węglowodanów jest kwestią indywidualną. U początkujących tłuszcz zaczyna być źródłem energii nawet po 7-10 minutach treningu. Znaczące wykorzystanie tłuszczów w trakcie [...]
Kłamstwa i mity dietetyczne, w które nadal wierzymy Internet jest pełen dezinformacji, co nie powinno dziwić, gdyż nagle każdy zawodnik chce mieć swoją filozofię treningu, kubeczki z logo, strony WWW, indywidualne programy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby jeszcze taka osoba miała 15, 20 czy 30 lat stażu i duże doświadczenie. Piwo jest dobrym [...]
[...] jest faktycznie? Podsumowanie: badanie było sponsorowane przez producenta bananów. Wg mnie, wyniki wcale nie przesądzają o tym, iż banany są lepsze od napoju mającego 6% węglowodanów. Nie wskazuje na to ani tłumienie stanu zapalnego, ani wynik jazdy na 75 km. OK, naukowcy udowodnili, iż jedzenie bananów tłumi ekspresję COX-2 (szlaku [...]
[...] są odnawiane po zakończeniu wysiłku dość szybko, nawet w ciągu kilku godzin odnawia się ilość pozwalająca na wykonanie kolejnej sesji (zwłaszcza przy odpowiedniej podaży węglowodanów w diecie). Wbrew obiegowym opiniom zasoby glikogenu są odnawiane nawet w trakcie przerw między treningami, nawet gdy nie zapewni się dowozu pokarmu. Stężenie [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
[...] odpowiedź anaboliczna. Nic to nie da, jeśli taki proces będzie trwał dłużej. Takie samo zjawisko zachodzi po dłuższym poście. Dlatego po treningu kluczowe jest dostarczenie węglowodanów i/lub protein, aby zainicjować procesy anaboliczne. Wydaje się jednak, iż zaraz po treningu proteiny są ważniejsze, jednak bez nadwyżki energetycznej budowanie [...]
[...] odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy pozostałą część kalorii z węglowodanów Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3 -3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od [...]
Pewne zasady pozostają uniwersalne i niezmienne od kilkudziesięciu lat, inne uległy znaczącym zmianom w ostatnich 20 latach. Niezależnie od lepszych lub gorszych artykułów publikowanych w Internecie lub w prasie, warto pamiętać, iż ludzie reagują kompletnie inaczej na te same bodźce. Tak więc może się zdarzyć, iż trening, po którym Twój partner [...]
[...] consumption with or in-between three meals a day differently affects energy balance in healthy subjects”. Jedyne, co jest prawdziwe, to fakt, iż picie soku (~112 g węglowodanów dziennie; ~1277 ml dziennie) w ciągu 4 tygodni spowodowało zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej o 1.0 ± 1.8 kg oraz to, iż [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] (włókienek w komórkach mięśniowych), teoretycznie w celu wydajniejszego dostępu do paliwa do wykorzystania w czasie skurczu. Nie wiemy, czy to tłumaczy poprawę tolerancji węglowodanów (zmniejszenie insulinooporności), ale w badaniach stwierdzono, iż tłuszcze znajdujące się blisko sarkolemy (ceramidy) są związane z opornością insulinową. Można [...]
[...] tygodniowo). Czy warto ją stosować? Z pewnością warto obejrzeć, przemyśleć i wdrożyć u siebie niektóre z prezentowanych tu rozwiązań, nie zapominając, iż gigantyczna podaż węglowodanów od początku była planowana z myślą o insuliny (która ułatwi transport składników odżywczych do mięśni). Czy sportowcom potrzeba aż tyle węglowodanów i protein? [...]