[...] Obliczono to na podstawie spoczynkowego wydatku energetycznego pomnożonego przez 1.5 – 2092 kJ (500 kcal dziennie). Diety zawierały takie same makroskładniki: 50-55% węglowodanów, 20-25% protein i mniej, niż 30% z tłuszczów. Dzienna podaż błonnika wynosiła od 30 do 40 g. Ilość tłuszczu w wątrobie mierzono przy użyciu protonowej [...]
Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu podaży węglowodanów do 30-50 g dziennie. Najwięcej dostarcza się tłuszczów, umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Istnieje tu wiele pytań, dlatego z wydawaniem ostatecznych sądów należy poczekać na większą liczbę badań. Chwilowo potwierdza się, iż do budowania masy lepsza jest dieta [...]
Od połowy lat 90. XX wieku widoczny jest trend dotyczący promowania węglowodanów po treningu siłowym, aerobowym, interwałowym, sportów walki. Czy faktycznie „futrowanie się” węglowodanami jest konieczne? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Postaram się rozważyć różne warianty i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji [...]
[...] jednak dodatku płynu. Są więc łatwiejsze do wykorzystania np. w podróży. Często wzbogacone są również w witaminy i minerały. Większość energii, jaką dostarczają, pochodzi z węglowodanów, a białka z reguły jest poniżej 15 g. Żywność funkcjonalna o zwiększonej ilości białka Ta kategoria jest niezwykle pojemna i zawiera wiele popularnych produktów [...]
[...] glukozy w diecie jest spadek sprawności naszego mózgu, któremu nie zostaje dostarczone jego główne paliwo, czyli węglowodany. Również nasza wątroba cierpi z powodu braku węglowodanów. Nasz organizm jest zmuszony do przetworzenia białka w energię. Znacznie bardziej obciąża to organizm niż przetrawienie węglowodanów. Wszystkie te procesy [...]
[...] odżywiali się niezdrowo, gdyż nie istniały żadne programy profilaktyczne, nowoczesne metody edukacji (np. współczesny dostęp do internetu). Nie miano żadnego pojęcia o roli węglowodanów i tłuszczy w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Później przez dziesiątki lat błędnie obarczono tłuszcze (w tym nasycone) winą za wszelkie choroby [...]
[...] nam to, co zjadamy. Wystarczy zeskanować kod kreskowy czy wpisać nazwę produktu i jego wagę, a otrzymamy dokładne informacje co do ilości zawartych białek, tłuszczy i węglowodanów. Dobrze kontrolować przynajmniej podaż kaloryczną każdego dnia, aby było wiadomo, jaka ilość jedzenia nam służy. W miarę możliwości warto trzymać się stałego [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] z wiekiem aromatyzacją (szczególnie mężczyźni po 50 r. życia), zatrzymywaniem glikogenu (np. „ładowanie” węglowodanami w dietach gdzie stosuje się rotację ilości węglowodanów bądź też w dietach bazujących na silnej restrykcji ilości węglowodanów spożywanych każdego dnia), występującą z innych przyczyn retencją wody (np. zaburzenia [...]
[...] nie oznacza i nie jest korzystny, jeśli w większości są to „mięśnie”. Tak samo jest z budowaniem masy - lepsza jest metoda małych kroków, a nie drastyczne zwiększanie podaży węglowodanów czy tłuszczów, które często prowadzi do otłuszczania ustroju. Zamiast upragnionych mięśni zyskujesz ulane pośladki, piersi, „boczki” i „oponkę” (warstwę tłuszczu [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] powinien zadbać, by trening był wykonywany, gdy we krwi mamy niskie stężenie insuliny. To nie znaczy, na czczo, ale kilka godzin po posiłku węglowodanowym. Im więcej węglowodanów w porcji, tym na dłużej jest podniesione stężenie insuliny. Jeśli musisz trenować na czczo, to wykonuj co najwyżej 20-30 minutowe treningi o niskiej [...]
[...] Oto przegląd największych błędów dietetycznych popełnianych w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Podsumowując, potrzebujesz w diecie ściśle określonych ilości węglowodanów, nie należy zaczynać programu od eliminacji jednego z podstawowych źródeł energii. W krótkim horyzoncie czasowym wydaje się to świetnym pomysłem, ale szybko może [...]
[...] pytaniami o „tuczące ziemniaki” oraz o aeroby służące do spalania tkanki tłuszczowej. Pora na kilka, kolejnych nader często spotykanych pytań. Podsumowując: małe ilości węglowodanów nawet z kiepskich źródeł takich jak przekąski np. żelki, paluszki, słodycze, lody - wcale nie muszą uniemożliwiać pozbywania się tkanki tłuszczowej, o czym [...]
[...] sobota umiarkowane węglowodany + trening mięśni piersiowych i barków niedziela umiarkowane węglowodany + wolne/cardio/interwały Dlaczego rotacja węglowodanami? Działanie węglowodanów oznajmia się głównie poprzez ich wpływ na wyrzut insuliny, która to z kolei wspomaga aktywność hormonów tarczycy. Co więcej, insulina wpływa na aktywność [...]
[...] (dawkę dobierano wg wagi osoby) oraz 240 ml soku pomarańczowego. Drinki były wypijane w ciągu 3 godzin po zakończeniu treningu. Badani zjedli posiłek węglowodanowy (1,5 g węglowodanów na kg masy ciała) dwie godziny po treningu. Pobrano próbki mięśni w spoczynku, po 2 i 8 h od zakończenia ćwiczeń. Wyniki W grupach, które spożywały alkohol jego [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
[...] mięsne, jak i przetwory mięsne, które stanowią źródło pełnowartościowego białka. Tutaj króluje drób, który zawiera znaczną ilość protein, a obniżoną ilość tłuszczy i węglowodanów. Kolejno wykorzystywana jest wołowina, która uchodzi za wysoce przyswajalne źródło białka i obfitujące w szereg aminokwasów EAA. Sportowcy rzadziej korzystają z [...]
[...] BIA w celu oceny składu ciała. Program modyfikacji stylu życia obejmował dietę hipokaloryczną (1520 kcal dziennie; rozkład energetyczny makroskładników: 23% białek, 52% węglowodanów, 25% tłuszczów). Program ćwiczeń, aeroby co najmniej 3 razy w tygodniu (każdorazowo po 60 minut). W badaniu wzięło udział 99 pacjentów (20 mężczyzn / 79 kobiet). [...]