[...] Zott Jogurt Naturalny „rozkoszny Smak” Skład: mleko, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii Na 100 g tego jogurtu przypada 63 kcal, 3 g tłuszczu, 4,2 g węglowodanów i 4,9 g białka Plusy: całkiem dobry smak, dość gęsty, dobra dostępność Minusy: dodatek mleka w proszku celem zagęszczenia produktu, brak wyszczególnionych [...]
[...] wywołują negatywne skutki Diety białkowe nie są odpowiednie dla sportowców Ludzie często nie zdają sobie sprawy, iż znaczenie ma rodzaj białka, rodzaj tłuszczów i rodzaj węglowodanów. Nic z tego! Nie warto czytać. Lepiej stosować gotowe rozwiązanie. Dukan ma tym silniejsze przebicie, iż otyłych kobiet jest coraz więcej, a jego dieta oferuje [...]
[...] ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. Zielone warzywa liściaste Są wyjątkowo pożywne i mało kaloryczne. Zawierają mało strawnych węglowodanów, więc nie mają dużego wpływu na stężenie glukozy we krwi. Szpinak, jarmuż i inne podobne rośliny stanowią dobre źródło wielu witamin i minerałów, w tym witaminy [...]
[...] stała dawka insuliny nie uwzględnia zmiany wrażliwości na insulinę wskutek treningu oporowego (należałoby obniżyć dawkowanie, ze względu na zwiększenie tolerancji węglowodanów po treningu). Podobnie insulina o pośrednim czasie działania, jaką jest Humulin L (która pojawia się w planie zamiast insuliny novorapid w 5-tygodniu cyklu), [...]
[...] W grupie cukru średnio dostarczano 152 g cukru dziennie oraz 3.4 MJ, w drugiej grupie (słodzików) 1.0 MJ i 0 g dodatkowego cukru. Grupa słodzików dostarczała 45% energii z węglowodanów przed interwencją oraz 44% w trakcie interwencji. Grupa cukru dostarczała 49% energii z węglowodanów przed interwencją i 58% w trakcie eksperymentu. 70% cukru [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]
[...] zadbać o odpowiednie nawodnienie i zwiększyć "pompę”. Z kolei do suplementacji po treningu dołącz około 10 g L-glutaminy w połączeniu z posiłkiem potreningowym, złożonym z węglowodanów i białka. Postaw na taurynę Tauryna jest prawdopodobnie najbardziej popularnym aminokwasem spożywanym masowo przez ludzi. Jednak nie ze względu na jej działanie [...]
[...] energetycznej, nie ma hipertrofii. Naukowcy oszacowali, iż potrzeba 6692 kcal na każdy kilogram nowo zbudowanej masy mięśni. Najłatwiej zapewnić nadwyżkę z tłuszczów i węglowodanów. Białko nie jest efektywnym źródłem energii i nie powinno być, bo nie do tego służy. Czym jest izomaltuloza? Składa się głównie z glukozy i fruktozy. Handlowa [...]
[...] można podać EAA, WPC/WPI/WPH + węglowodany przed treningiem oraz po treningu (podzielone porcje, nie przesadne, np. 40 g protein po treningu dla 100 kg zawodnika + 40-50 g węglowodanów; przedtreningowo 20 g protein + niewielka porcja węglowodanów). Badania wskazują, iż liczy się nie tylko okres 1-2 h po zakończeniu pracy, bo hipertrofia jest [...]
[...] np. fast food (pizzy, hamburgerów, kebabów, frytek, hot dogów itd.), chipsów i innych wysoko przetworzonych produktów (jak wyżej), soków owocowych, mają dużo różnego rodzaju węglowodanów i wcale nie są zdrowe, płatków śniadaniowych, jogurtów niskotłuszczowych wzbogaconych cukrem. Ogólnie, im coś jest mniej przetworzone, tym lepiej. Im zawiera [...]
Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]
[...] gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub węglowodanów. Efekty redukcyjne mogą przyspieszać: kofeina (3 - 5 mg na kg masy ciała) 1 - 1,5 h przed treningiem, zielona herbata, białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI), np. [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego trenującego mężczyzny, jednak niektórzy współcześni panowie podążają raczej za modą na wychudzone nogi oraz słabe ciała. W odpowiedzi na zapotrzebowanie na rynku pojawiły się kroje dżinsów dopasowane tylko do wychudzonych ud, przypominających nogi kobiet (tzw. rurki). Podsumowanie W drodze do idealnej sylwetki [...]
[...] u 12 zdrowych kobiet w wieku ~42 lata, przy różnych okazjach. Wg danych zawartych w eksperymencie, jedna porcja grejpfruta dostarczała ~85 kcal, w tym 1.9 g białka, 20.7 g węglowodanów, 0.2 g tłuszczów (czyli w porcji było ~283 g owoców). Chleb dostarczał 158 kcal (4.8 g protein, 29.8 g węglowodanów, 2.2 g tłuszczów). Warzywa smażone 202.5 [...]
[...] Podsumowanie Jeśli cenisz sobie estetykę sylwetki, to zamiast fast food po treningu zjadaj raczej pełnowartościowe proteiny (wołowinę, wieprzowinę, ryby, jajka) z porcją węglowodanów (ryż brązowy, makaron razowy, pieczywo razowe, kasza gryczana, kasza pęczak itd.) oraz warzywami. Osoby mające problem z odkładaniem się tkanki tłuszczowej [...]
Założę się, że to pytanie nurtuje większość mężczyzn. Sądzę jednocześnie, że procentowo częściej zadają to pytanie mężczyźni aktywni sportowo, a zwłaszcza Ci zainteresowani poprawą swojej sylwetki i osiągnięć siłowych. Ograniczaj stres Oczywiście łatwiej powiedzieć, niż wprowadzić to w życie... Jednak staraj się zapewnić swojemu organizmowi [...]
[...] tych o normalnej masie ciała. Ze względu na swój wpływ na insulinę, w kontekście odchudzania, znacznie bezpieczniejsze są posiłki wysokotłuszczowe, dostarczające mniej węglowodanów. Jeśli chodzi o wpływ protein na stężenie insuliny, to zwykle jest krótkotrwały, chyba że dołączamy białko do dużej porcji węglowodanów (100 - 150 g w porcji). [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]