Ostatnimi czasy, gdy moda na zdrowy styl życia się rozpowszechnia, a zarówno producentów suplementów, jak i samych suplementów na rynku pojawia się coraz więcej, nie łatwo jest mieć pewność, co rzeczywiście pomaga, zarówno prozdrowotnie, jak i w efektach sportowych, a co jest zwykłym chwytem marketingowym, na którym skorzysta jedynie producent.
Niedawno pisałem o tym, jak manipuluje się danymi naukowymi. W artykule na jednym z portali zachęcano do picia wódki: „Wódka jest dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!” Czy umiarkowane spożycie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie? Okazuje się, iż krótkoterminowo bardzo niewielka ilość etanolu ma korzystny wpływ np. na [...]
[...] wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej lub pektyny w chlebie pszenno-kukurydzianym. Correa i wsp. wykazali, że chleb pszenny z dodatkiem [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
[...] naszego żołądka niesie za sobą wiele czynników istotnych dla całego organizmu, a nie tylko, jak części osób mogłoby się wydawać, samego procesu trawienia. Z tego też względu tak bardzo istotne jest zadbanie o prawidłową kwasowość soku żołądkowego, co bez wątpienia przełoży się nie tylko na nasze zdrowie, ale również no wyniki sportowe.
[...] w kontekście ryzyka zawału serca i śmiertelności. Nowsze badania koncentrują się na interakcji między HRV a innymi parametrami wykraczającymi poza funkcje serca. Jakie były wyniki badania? Stężenie BPA w moczu znacznie wzrosło tylko u tych uczestników, którzy spożywali mleko sojowe z puszek aluminiowych. Po uwzględnieniu czynników środowiskowych [...]
[...] na temat jego „naturalności”. Johnson jednak za każdym razem twierdził, że jego ciało jest nieskalane sterydami. Pech chciał, że wyciekły e-maile z jego rozpiską sterydową i wyniki badań krwi. Po ujawnieniu tej informacji Liver King przyznał, że brał sterydy i przeprosił wszystkich swoich fanów. Niedawno minęło 120 dni bez sterydów (tak [...]
Wybór suplementów jest ogromny i ciężko zdecydować, co rzeczywiście może być nam najbardziej potrzebne. Nie każdy ma ochotę zagłębiać się w tajniki różnych substancji i sprawdzać ich działanie na sobie. W dzisiejszym artykule przedstawiamy pięć podstawowych suplementów, które warto przyjmować. Dzięki nim poczujesz się lepiej, będziesz mieć więcej [...]
Kreatyna jest suplementem diety, która zwiększa zasoby energetyczne ustroju i syntezę białek mięśniowych. Obecnie rutynowo poleca się ją dla osób starszych, w celu przeciwdziałania procesowi starzenia się. Dlaczego słyszy się ciągle, że kreatyna jest groźna dla nerek lub wątroby? Skąd się biorą mity, a gdzie leży prawda? Nie wszyscy potrafią się [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
[...] spadek ALAT (o 38.4%). Ostatecznie, na koniec cyklu ALAT nieznacznie przekraczał normę. Wpływ kuracji metanabolem na AST (SGOT) był nieznaczny. Najbardziej szokujące są wyniki pod względem wpływu na cholesterol!: w grupie placebo cholesterol zmieniał się, ale w granicach 239-278 mg/dL, w grupie podawania 5 mg metanabolu dziennie, po [...]
[...] być 3-4 krotnie więcej niż omega-3). Omega-3, statyny i cholesterol Kiedyś lobby farmaceutyczne wymyśliło kurę znoszącą złote jaja, czyli statyny. Problem polega na tym, iż wyniki nowszych badań, które nie były obficie wspomagane finansowo przez gigantów produkujących statyny, nie przesądzają o zyskach ze stosowania tych środków. Samo [...]
[...] dnia, co sugeruje chroniczne zmiany funkcjonowania osi podwzgórze-przysadka mózgowa-nadnercza w grupach pijących dużo alkoholu (> 168 g tygodniowo). Komentarz Pośrednio wyniki tego badania tłumaczą negatywny wpływ alkoholu na glikemię, mięśnie i „spalanie” tłuszczu. Może być to po prostu sprawka kortyzolu. W wątrobie („zbiorniku paliwa”, [...]
[...] Francuzów informacje o szkodliwości E250 są ukrywane i niedostępne, a naukowcy publikujący dane na ten temat są dyskredytowani. Cóż, bez trudu znalazłem setki badań, których wyniki sugerują, że azotyn sodu jest niebezpieczny dla zdrowia. Naukowcy bez ogródek ostrzegają przed tym popularnym składnikiem np. wysokoprzetworzonego mięsa. Owszem, [...]
Kilka lat temu napisałem, iż BPC 157 wzbudza kontrowersje, gdyż nie istnieją badania na ludziach. Do chwili obecnej spekuluje się, że BPC może mieć znaczenie dla leczenia ścięgien, ale badania dotyczą zwierząt lub są prowadzone na liniach komórkowych. Może znaleźć zastosowanie w leczeniu zmian patologicznych przyzębia, przełyku, żołądka, [...]
Ciągle pojawiają się informacje o „zagrożeniu ze strony kreatyny”. Ten suplement miał być niebezpieczne dla nerek, wątroby i w ogóle być źródłem wszelkiego zła. Tymczasem okazało się, że kreatyna jest na tyle przydatna, iż stosuje się ją nawet u osób w podeszłym wieku lub cierpiącym z powodu określonych schorzeń. Podsumowanie 24 tygodnie [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Kulturyści niezwykle często doznają niewydolności nerek w porównaniu do populacji ogólnej. Wynika to z nadużywania diuretyków (odwodnienie jest zabójcą nerek, które wymagają stałego przepływu krwi, odwodnienie wywołuje hipowolemię), hormonu wzrostu, sięgania po niesteroidowe leki przeciwzapalne (świadomie i nieświadomie) oraz także brania sterydów [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]