O tym, że są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz że zawierają cenne kwasy tłuszczowe, wie niemal każdy z nas, ale mimo to spożycie ryb jest w Polsce zdecydowanie zbyt niskie. Na pewno spory wpływ na tę sytuację ma cena, która czasem pozostawia wiele do życzenia, ale też w ostatnim czasie pojawiło się wielu wegetarian, którzy nie jedzą między [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
[...] batatów są bardzo przybliżone do ziemniaków. Z kolei różnice w zawartości witamin widać w znacznie większej zawartości witaminy A, a dokładnie beta-karotenu. Z kolei witamina C prawie w ogóle w nich nie występuje. Słodkie ziemniaki zawierają również nieznacznie więcej składników mineralnych. Cztery razy więcej wapnia czy sodu. Jednak [...]
Teraz w kwestii diety. Co do węglowodanów to słusznie zauważyłeś i zgadzam się tutaj z M-ka, że lepiej bazować na produktach z mąk oczyszczonych oraz lekkostrawnego, oczyszczonego ryżu czy kaszy jaglanej. Wykluczenie glutenu również może być korzystne, ale jeśli dobrze na niego reagujesz to nie musisz. Chleb najlepiej właśnie biały, z mąki [...]
Teraz w kwestii diety. Co do węglowodanów to słusznie zauważyłeś i zgadzam się tutaj z M-ka, że lepiej bazować na produktach z mąk oczyszczonych oraz lekkostrawnego, oczyszczonego ryżu czy kaszy jaglanej. Wykluczenie glutenu również może być korzystne, ale jeśli dobrze na niego reagujesz to nie musisz. Chleb najlepiej właśnie biały, z mąki [...]
Zmęczenie jest częstym aspektem towarzyszącym sportowcom jak i zaczynającym sportowcom którzy na to często narzekają. Jeżeli nie próbowałeś tego energetycznego kombajnu...zapraszam do wypróbowania. Jeżeli pomogło, daj znać ! ; ) - Witaminy z gr.B, koniecznie metylowane np. z Jarrow bądź Doctor's Best 1xcaps - Niacyna (PP) 500 mg polecam firmę NOW [...]
Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]
Witam, dokupilem do swojego zestawu kilka witamin i mam pytanie - które brać rano, które po południu i wieczorem. Oto spis: Ashwagandha Kompleks witamin i minerałów Witamina B3 D3+K2 Cynk+magnez+potas
[...] serca, podwyższenie ciśnienia krwi. W przyrodzie występuje wiele termogeników oraz substancji mogących w naturalny sposób pomóc nam w kształtowaniu sylwetki, takich jak witamina C, guarana, CLA i wiele innych. Poza liczeniem makroskładników i kalorii warto pamiętać również o odpowiednim bilansie witamin oraz pozostałych mikroskładników w [...]
Po wrzuceniu w google wypluwa info, że jest to dihydrokwercetyna, czyli po prostu "zwykły" bioflawonoid. Nazwa witamina jest błędna, gdyż nie jest to substancja z grupy witamin, a po prostu substancja z grupy przeciwutleniaczy (dodawana często do witaminy C, gdyż jak wiadomo bioflawonoidy zwiększają przyswajalność i aktywność biologiczną tejże). [...]
Ostatnimi czasy gorsza jakość żywności, która nas otacza, sprawia, że nasze ciało wystawione jest na kontakt z różnego rodzaju substancjami szkodliwymi, jak np. ksenobiotyki, występujące dość bogato w przetworzonej żywności. Sprawia to, że organizm wystawiony jest na działanie szkodliwych substancji, które wymagają od nas ciągłego oczyszczania, [...]
[...] brać cynk w dawkach dawki 30-130mg cynku elementarnego(np. w cytrynianie cynku jest 34% cynku elementarnego, więc trzeba sobie obliczyć ze względu na typ związku) i niacynę (witamina B3) w formie żelu miejscowo (4% nikotynamid) https://lekosfera.pl/product/glamid-zel-50-g-5262 Skuteczne może też okazać się przyjmowanie oleju omega 6 typu GLA (np. [...]
Lubię bazować na tym kanale, bo jest po polsku i osoby postronne zrozumieją często więcej niż z linków do zagranicznych badań. Poza autor stara się tłumaczyć pewne kwestie prostym językiem, dla wszystkich. Banana jadam. Lubię :) Jest wartościowym owocem. Relatywnie dużo potasu (choć mniej niż w niektórych warzywach) oraz witaminy B6. Nie tylko [...]
[...] owoc róży (poprawia elastyczność skóry, ale skala jest niewielka raczej). Innymi suplementami potencjalnie pomocnymi w tych problemach są: ekstrakt z kakao, pycnogenol, witamina B3, witamina A. Witaminę A proponuję dostarczać ze świeżej, surowej marchewki - 2 sztuki to około 400% RDI. Tylko nie spodziewaj się po tych suplach cudów, bo one [...]