O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
ART. Rola witamin w utrzymaniu prawidłowej funkcji skóry Witaminy - to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu związki organiczne, biorące udział w przemianach biochemicznych jako koenzymy, substancje, których obecność warunkuje prawidłowe działanie enzymów, białek katalizujących procesy przemiany materii. Z chemicznego punktu widzenia [...]
Przewodnik pH po kwasowo zasadowym balansie pożywieniowym - kompendium o pH NaturalNews Special Report by Jack Challem Artykuł nie jest mojego autorstwa, na forum go nie znalazłem jeżeli już jest bądź art nie jest dokońca prawdą to proszę o usunięcie tematu, aczkolwiek chciałem wam go przedstawic ze względu na to aby zachęcic wielu do spozywania [...]
Jak wszystkim wiadomo na śniadanie dla uzupełnienia glikogenu warto zjeść węgle proste i sporą ilość białka. Osobiście najbardziej lubię tego typu dania szczególnie gdy jest dosyć ciepło na dworzu, wtedy lepsze są wersje z jogurtem/kefirem/maślanką a zimą polecam owsiankę na ciepło. No ale do rzeczy... ... przetestowałem już wiele różnych opcji [...]
intensywny trening a wolne rodniki.. O Uboczne produkty procesu spalania Żywy organizm składa się z komórek. Funkcja każdej z nich polega głównie na spalaniu podstawowych składników odżywczych: tłuszczów, węglowodanów i tlenu. Nie jest to tylko praca dla samej pracy. Aby uprościć sprawę, posłużę się pewną analogią: mamy w domu piec, w którym [...]
Poniżej przedstawiam własne tłumaczenie artykułu, który pojawił się w serwisie t-nation.com, autorstwa Cassandr’y Forsythe . http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance_diet_nutrition_bodybuilding/the_evils_of_fructose Wszelkie moje komentarze i ingerencje w tekst oryginalny są zaznaczone w nawiasach kwadratowych [...]
Uwagi i istotne informacje: Niektóre podane tu nazwy systematyczne znajdują się w powszechnym użytku, mimo tego że nie są zgodne z aktualnie zalecanym przez IUPAC sposobem nazewnictwa związków chemicznych (standardy istnieją, a chemicy i tak wiedzą lepiej co być powinno ). Podział na związki pochodzenia naturalnego i otrzymywane syntetycznie [...]
Witam! Nie ukrywam, że znalazłem się na tym forum, ponieważ szukałem w internecie jakiegoś naprawdę dobrego sposobu na odchudzenie się. Po przeczytaniu wielu ciekawych wypowiedzi, uświadomiłem sobie, że nie istnieją żadne diety-cud czy magiczne tabletki. Schudnąć można tylko własną ciężko pracą, czyli przestrzeganiem diety i odpowiednim treningiem [...]
zastanawialiscie sie na pewno nie raz co oznaczaja symbole typu E100, E145 itd. Nie zawsze sa to srodki sztucznego pochodzenia. Nie tylko chemia ale rowniez witaminy i wiele innych. ostatnio wlasnie poszukalem informacji na ten temat, a oto i owoce Barwniki i pigmenty schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - kolor, pochodzenie; [...]
Witam dziewczyny, od jakiegoś czasu podczytuje forum i usiłuje wprowadzać w życie główne przepisy żywieniowe i podpatruje jak kto ćwiczy. Moim głównym problemem jest totalnie zaburzenia odżywiania latami jadłam maks 900-1000 kcal i utrzymywałam wagę na poziomie 57-59 kg. W zeszłym roku we wrześniu rzuciłam papierosy i herbatkę odchudzającą NING [...]
Dieta odmładzająca Gayelorda Hausera 1 DZIEŃ Śniadanie: pół grejpfruta, jedno jajko sadzone, dwa sucharki, szklanka mleka lub kawy z mlekiem z dodatkiem jednej łyżki drożdży piwnych. Jedna pastylka witaminy C i jedna zawierająca sole mineralne. Drugie śniadanie:szklanka chudego jogurtu lub soku z selerów. Obiad: jeden pomidor, omlet z dwóch [...]
https://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Cherry_In_Jelly_i39538_d400x400.png CHERRY IN JELLY OPAKOWANIE: 1000 G, TŁUSZCZ: 0 G, WĘGLOWODANY: 22 G DLACZEGO CHERRY IN JELLY? PRZEPYSZNY WIŚNIOWY SMAK ZAWARTOŚĆ OWOCÓW TO AŻ 80%! DOSKONAŁY DODATEK DO WSZELAKICH DAŃ I DESERÓW DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA JAK I DO ZAPIEKANIA CHERRY IN JELLY to inaczej owoce w [...]
Cześć, mam na imię Daga, na forum trafiłam za sprawą mojego chłopaka, chciałabym wziąć się w końcu za siebie :) długo zwlekałam, ale sądzę, że teraz jest ostateczny i odpowiedni czas. Oto wypełniona ankieta : Wiek : 19 Waga : 67,9 Wzrost : 168 Obwód w biuście(1) : 94 Obwód pod biustem : 82 Obwód talii w najwęższym miejscu (2): 78 Obwód na [...]
Nie patrzcie na liczby skopiowałem bo mi są potrzebne. Co byście z tąd usuneli by była odpowiednia dieta na masę dla człowieka: -ćwiczącego muay thai -ciężko trenującego na siłowni -ćwiczącego frestyle motocross Dziekuję za zmianki. :D Nazwa produktu Białko (na 100g) Ww strawne Tłuszcze kcal tł. nas. tł. nienas. Ananas 0.4 12.4 0.2 54 0.1 0.1 [...]
Witam ponownie. Wiele było na forum postów poświęconych błonnikowi, ale nie znalazłem informacji kompleksowej, w której podanoby również szczegółowe tabele produktów zawierających błonnik. Dlatego sądzę, że tych kilka informacji o błonniku zebranych w jednym miejscu nikomu nie zaszkodzi Poniżej znajdują się niezbędne przy układaniu diety [...]
Witam chciałbym przedstawić artykuł o diecie dla grupi krwi 0. Wiem że już był taki artykuł ale na podstawie ksiązki Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" a poniżsdze informacje zostały pobrane z ksiązki tych samych autorów ale wydane dwa lata później (Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi). Tysiące zaświadczeń [...]
Jest lato ! Sezon na owoce no i na moje oraz jak wnioskuje wielu użytkowników forum ulubione czereśnie. To nieprawda, że czereśnie nie mają żadnych wartości odżywczych, jak się powszechnie uważa. Jest w nich witamina A, B1 i B2 oraz rozmaite związki mineralne. Poza tym są bardzo smaczne, więc warto się nimi raczyć w czereśniowym sezonie. Przede [...]
KAROTENOIDY - KOLORY NATURY Świat jest pełen kolorów - naturalnych oraz stworzonych przez człowieka. W naturze występuje ponad 500 barwników zwanych karotenoidami. To właśnie one nadają roślinom, a wśród nich owocom i warzywom, żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę. Karotenoidy występują także w zielonych warzywach liściastych, lecz ich zabarwienie [...]
Chciałbym się zorientować czy dany dietetyk jest dobry i warto z nim dalej współpracować ? (jestem endomorfikiem) ANALIZA SKŁADU CIAŁA Analiza impedancji bioelektrycznej, analiza bioimpedancyjna (BIA, ang. bioelectrical impedance analysis) – nieinwazyjna metoda badania diagnostycznego, która pozwala na dokładną analizę składu ciała przy [...]
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45 Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach [...]